Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba pesticida
  • 29.07.2020. 12:00

U poljoprivrednim ljekarnama prodaju pesticide i nestručnim osobama!?

Poljoprivrednici pitaju ima li smisla pohađati tečaj "Održiva upotreba pesticida“, polagati ispit i platititi 200 kuna kad sredstva za zaštitu bilja mogu kupiti i bez iskaznica, kaže poznati agronom mr. sc. Marijan Tomac i upozorava koliko je takvo ponašanje opasno.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
  • 6.258
  • 1.131
  • 0

Poznati agronom mr.sc. Marijan Tomac povjerio nam je kako ga ovih dana mnogi poljoprivredni proizvođači pitaju moraju li pohađati tečaj "Održiva uporaba pesticida“. Iskaznice koje su dobili prije pet godina prestale su važiti, a u većini poljoprivrednih ljekarni prilikom kupovine sredstava za zaštitu bilja niti ne traže iskaznicu te je, govore, glupo utrošiti pet sati sjedeći na 'nekom tamo' predavanju, po završetku polagati ispit i sve to platiti dvjesto kuna.

Tomac podsjeća kako je Vlada Republike Hrvatske, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, usvojila Nacionalni akcijski plan za postizanje održive uporabe pesticida u lipnju 2013. Plan je dostavljen Europskoj komisiji i svim državama članicama.

Pravilnik i zakon o održivoj upotrebi  pesticida  

Stupanjem na snagu Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida i Zakona o održivoj uporabi pesticida Ministarstvo poljoprivrede bilo je obvezno uspostaviti sustav izobrazbe za profesionalne korisnike, savjetnike u njihovoj prodaji i savjetnike u proizvodnji hrane te distributere.

Profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici u prodaji pesticida i proizvodnji hrane neovisno o njihovom stečenom obrazovanju moraju dokazati da posjeduju odgovarajuća znanja o pesticidima. "Dokaz o posjedovanju potrebne razine znanja je potvrda o položenom ispitu i odgovarajuća iskaznica koja se izdaje na temelju te potvrde o položenom ispitu“, kaže Tomac.

Određivanje doze ili koncentracije vrlo je važno za uspješnu primjenu i ostatak rezidua. Uvijek imati zaštitnu opremu! (Foto: mr.sc. Marijan Tomac)

On pojašnjava i ciljeve ove izobrazbe koju certificirana učilišta provode na području cijele RH.

"Cilj je da se zakonskim putem primjena pesticida, a time i sredstava za zaštitu bilja koja spadaju u pesticide smanji, odnosno da se koristi na racionalan način. Ne smije se zaboraviti da sredstva za zaštitu bilja spadaju u kategoriju opasnih otrova i kao takva su opasna za zdravlje ljudi, životinja i zagađivanje okoliša. Svako njihovo korištenje na nestručan način, zbog neznanja ili namjerno, predstavlja opasnost kako za onog tko ga koristi, tako i za onog tko konzumira tako tretiran proizvod“, kaže Tomac

Zašto prodavači ne traže iskaznice?

Prema spomenutim zakonskim propisima sredstva za zaštitu bilja namijenjena profesionalnim korisnicima smiju se prodavati samo u specijaliziranim prodavaonicama koje su kod nas poljoprivredne ljekarne. Smiju ih prodavati samo zaposlenici (osobe) koje imaju položen ispit iz odgovarajućeg modula i valjanu iskaznicu i to samo profesionalnim korisnicima koji imaju položen ispit iz odgovarajućeg modula i također valjanu iskaznicu.

"Osoba koja prodaje sredstvo treba pružiti krajnjem korisniku savjet i upute za pravilnu uporabu sredstva za zaštitu bilja te upute za siguran rad sa sredstvima za zaštitu bilja te druge relevantne informacije. Obavezno mora provjeriti ima li kupac odgovarajuću iskaznicu, ako kupuje sredstvo za zaštitu bilja koje je namijenjeno profesionalnim korisnicima ili korisnicima za profesionalnu primjenu. Ukoliko nema valjanu iskaznicu ne smije prodati takvoj osobi sredstva za zaštitu bilja, jer ponavljam ona spadaju u kategoriju opasnih otrova“, tvrdi Tomac.

Rad s pesticidima: Moguće je produženje iskaznice bez pohađanja dopunske izobrazbe

Nemar ili nešto drugo? Naravno da to znaju i trgovci sredstvima za zaštitu bilja, ali za to, izgleda, previše ne haju. U to se naš sugovornik i osobno uvjerio svrativši u nekoliko poljoprivrednih ljekarni na području Dalmacije.

Kako nam je ispričao, u jednoj je poželio kupiti jedan od  insekticida koji spada u skupinu sredstava namijenjenih za profesionalnu primjenu. Prodavač nije tražio valjanu iskaznicu.

U drugoj poljoprivrednoj ljekarni čekajući red, jedan od proizvođača želio je kupiti insekticid iz skupine piretroida. Piretroidi su insekticidi vrlo širokog spektra djelovanja kako na štetne tako i na korisne organizme i zbog toga treba s njima kod primjene biti posebno oprezan. Prodavačica je pitala gospodina ima li valjanu iskaznicu. On je ostao zbunjen i rekao da je ne posjeduje, ali i bez iskaznice želi kupiti traženu robu. Svjesna da ne može prodati sredstvo onom koji nema valjanu iskaznicu, ali sa željom da pomogne kupcu ili poveća promet traži rješenja i pita kupca ima li tko od njegove rodbine ili susjeda kupuje u dotičnoj poljoprivrednoj ljekarni, a posjeduje iskaznicu. Kupac kao iz topa odgovori da ima njegov brat i kupuje redovito kod njih. Ime i prezime brata je to i to i vrlo brzo ga prodavačica pronalazi u bazi podataka u svojem računalu i prodaje sredstvo bez imalo grižnje savjesti.

Ovako prodano sredstvo krije nekoliko opasnosti, navodi Tomac.

Cipermetrin nije registriran

"Prvo, prodano je nestručnoj osobi koja ne zna, jer nije završila tečaj, kako s njime rukovati. Može se tijekom rada otrovati i tada će se sigurno postaviti pitanje kako je došao u posjed navedenog sredstva za zaštitu bilja.

Drugo, zna li ga stručno upotrijebiti? Kako odrediti dozu ili koncentraciju u kojoj se sredstvo upotrebljava? Na kojoj od poljoprivrednih kultura navedeno sredstvo ima odnosno nema dozvolu? U prilog tome ide činjenica da brojni maslinari za suzbijanje štetnika u masliniku još uvijek rabe insekticid aktivne tvari cipermetrin koji u promet dolazi pod trgovačkim imenom Fastac ili Direkt. Cipermetrin nije registriran u maslinarstvu i pripravci proizvedeni gdje je on aktivna tvar nemaju dozvolu za primjenu u maslinama“, tvrdi Tomac.

Ne bacajte ambalažu po polju! (Foto: mr.sc. Marijan Tomac)

Koje su opasnosti od primjene sredstava koja nemaju dozvolu u pojedinim poljoprivrednim kulturama?

Opasnosti nestručne primjene pesticida

Nepoznata je njihova karenca, odnosno vrijeme koje mora proći od posljednje primjene do berbe ili žetve, a izražava se u danima. Osim toga, dodaje Tomac, nepoznat je ostatak sredstva za zaštitu bilja na poljoprivrednim proizvodima tijekom prerade ili konzumaciju u svježem stanju. Kao i je li prekoračena maksimalno dopuštena koncentracija ostataka pesticida koja se izražava u mg/kg poljoprivrednog proizvoda, a nije opasna za zdravlje ljudi i životinja.

Veliki je broj opasnosti kojima prijeti primjena pesticida, a pogotovo ukoliko je nekontrolirana i nestručna. Zbog toga Europa ide u postupno smanjivanje uporabe pesticida što je vidljivo ukidanjem dozvola brojnim aktivnim tvarima. Ovih dana je najaktualnija situacija s dimetoatom čiji pripravci su Rogor, Cromgor i brojni drugi. Cilj je da 2050. Europa postane zelena bez primjene sredstava za zaštitu bilja, odnosno proizvodnja hrane bude po ekološkim načelima. Do tada živi bili pa vidjeli.

S tržišta Hrvatske povlači se 5 sredstava za zaštitu bilja

Glede prodaje sredstava za zaštitu bilja situacija nije posvuda ista. Tomac otkriva da mu je djelatnik Sektora inspekcije Ministarstva poljoprivrede dr. sc. Josip Haramija potvrdio da je svaka prodaja sredstava za zaštitu bilja namijenjena profesionalnim korisnicima za profesionalnu primjenu onima koji nemaju valjanu iskaznicu kršenje zakona. Prodavač u poljoprivrednoj ljekarni može prodati sredstvo za zaštitu bilja samo onoj osobi na čije ime je izdana iskaznica. Zabranjeno je da s iskaznicom dođe netko od užih članova obitelji, a pogotovo prijatelja i znanaca i kupi pripravak.

Za takve i slične primjere kršenja spomenutih pravilnika i zakona o upotrebi pesticida predviđene su i globe u iznosu i do 150.000 kuna i to za trgovca, direktora i tvtke koje su sredstvo prodale, ali i za onog koji je to sredstvo kupio, a nema za njega dozvolu odnosno valjanu iskaznicu. Da bi sve bilo po pravilima, na fiskalnom računa, naime, mora biti broj iskaznice.

"U sjeverozapadnoj Hrvatskoj gdje radim na inspekcijskim poslovima, uspoređujemo evidencije iz poljoprivrednih ljekarni prodanih sredstava za zaštitu bilja s površinama i poljoprivrednim kulturama gdje se kupljena sredstva mogu upotrijebiti. Prije pet godina kada je ovaj zakon stupio na snagu imali smo brojne probleme, ali danas odgovorno tvrdim da ga se gotovo svi pridržavaju“, zajamčio je  dr. sc. Josipa Haramije.

Bez namjere da nekoga uvrijedimo možda bi se i u ovom slučaju moglo reći "Što južnije to tužnije“. Ako se ne varamo?


Tagovi

Pesticidi Mr. sc. Marijan Tomac Tečajevi Iskaznice Poljoapoteke Inspekcije


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!