Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcija čišćenja
  • 25.03.2021. 14:20
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

U susret proljeću, odradili veliko čišćenje rijeke, ali i obližnje Kozare

Prijedorski "Čuvari Sane" koje ovu rijeku čuvaju od zagađenja, dolazak proljeća obilježili su akcijom čišćenja njenih obala, ali i brojnih drugih lokacija na području svog grada.

Foto: Gordana Vila
  • 158
  • 52
  • 0

Malo koji grad, poput Prijedora može da se pohvali brojnim mladim ljudima okupljenim oko iste ideje, a to je sačuvati prirodu i njene resurse, kao što je rijeka Sana.

Upravo takvo je prijedorsko Udruženje, simboličnog naziva, "Čuvari Sane", u čijem sastavu su mladi koji su do sada organizovali brojne akcije čišćenja obala i korita ove rijeke.

U susret proljeću, okupilo se petnaestak Čuvara i kao što su već do sada navikli, zasukali su rukave i krenuli redom čistiti metar po metar. A posla je bilo, nažalost i previše. I baš iz razloga, ovi vrijedni ljudi, odavno su u srcima mještana i čuvari Prijedora.

Imali veliku podršku sugrađana

"Pomenuta akcija organizovana je u okviru gradske inicijative, ali mislim da je naše udruženje jedno od rijetkih čiji članovi su vrijedno radili, bez obzira na vrijeme koje je bilo predviđeno za nju jer smo željeli da uradimo što više", kaže za Agroklub Milan Sadžak, njihov predsjednik. Prema njegovim riječima, nije samo Sana puna otpada, takvih mjesta je mnogo više.

Njihov trud je ipak prepoznat

"Radili smo od ujutro do kasnog poslijepodneva. Da je samo bilo malo više onih koji su, umjesto što svoje slobodno vrijeme potroše uz telefone, dali doprinos ovim aktivnostima, naše okruženje bilo bi mnogo ljepše mjesto za život".

Ističe da je njihov trud sve češće prepoznat pa nije izostala ni podrška prolaznika, kao ni ljudi koji žive u blizini.

Kaže da imaju mnogo planova. U skorijoj budućnosti nadaju se da će urediti Ljubin brod, a zatim konačno betonirati omiljeno skakalište na gradskoj plaži - Кićin brod. U planu je i sređivanje plaže Ušće kao i gradsko kupalište, uz ubacivanje dodatnog sadržaja, koji bi unaprijedio njegov i izgled i funkcionalnost, a što gradska plaža zaslužuje da ima.

Cilj - podići ekološku svijest građana

I tako su vrijedni Čuvari ovog prvog proljećnog mjeseca uredili kanal Berek, ali i uklonili deponiju u Gornjoj Dragotinji.

"Bilo je zaista mnogo posla. Krčili smo šiblje i čistii otpad oko kanala Berek koji se uliva u Sanu i prolazi kroz centar Prijedora. Uredili smo ovo poznato gradsko šetalište, odstranili velike nanose zemlje i trave s popoločanog šetališta koje sada lijepo izgleda", navodi Sadžak, ističući da su bili i na drugim lokacijama i zaista dali sve od sebe.

U aktivnosti čišćenja uključili se i građani

A u poslove čišćenja i uređenja uključili su se i brojni građani, kao i članovi Omladinskog savjeta. Čistila su se sva prijedorska naselja - i gradska i prigradska. Nije se štedjelo vrijeme. Sređivala su se igrališta, izletišta i vodilo se računa o epidemiološkim mjerama. Pri tom nije bio obuhvaćen samo grad, već i planina Kozara, koja je jedan od najvažnijih prirodnih resursa ovog područja, a doprinos su dali i radnici Šumskog gazdinstva "Prijedor". Svaka od ovih pojedinačnih aktivnosti imala je za cilj produbiti ekološku svijest građana.

 A za one najvrijednije grad će dodjeljivati i simbolične nagrade, poput besplatnih karata za ulazak u Nacionalni park "Kozara" ili sadnice i ukrasno bilje, a sve to u cilju zaštite prirode i životne sredine.


Fotoprilog


Tagovi

Akcija čišćenja Proljećno čišćenje Sačuvati prirodu "Čuvari Sane" Milan Sadžak Čišćenje rijeke Uklonili deponiju Prirodni resursi


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.