Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 07.02.2023. 08:30

Ubrzava se dodjela državnog poljoprivrednog zemljišta? Raspisano 229 natječaja

Na mjesečnoj ćemo razini izvještavati o napretku u raspolaganju zemljištem u vlasništvu države te činiti dostupnijima odgovore na otvorena pitanja i dodatna pojašnjenja cjelokupnoj javnosti, obećavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Maja Celing Celić
  • 5.456
  • 293
  • 0

Do sada je objavljeno 229 javnih natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, ukupne površine veće od 56 tisuća ha, a u pripremi je 47 novih, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kako su podsjetili, u slučaju da jedinice lokalne samouprave to ne učine sukladno rokovima propisanima Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, Ministarstvo preuzima raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, a već do sada su donesene odluke o preuzimanju raspolaganja za 13 JLS-ova.

Kažu i da se u cilju ubrzanja postupaka aktivno surađuje s jedinicama lokalnih samouprava – održane su radionice, uspostavljen je način elektroničkog odgovaranja na upite JLS u svezi s provedbom natječaja, pomaže se u komunikaciji s drugim institucijama, aktivnosti uspostavljanja informacijskog sustava za provedbu natječaja koji će značajno ubrzati postupanja su u posljednjoj fazi te u konačnici dovesti do bržeg sklapanja ugovora i uvođenja u posjed novih zakupnika.

"Na mjesečnoj ćemo razini na službenoj stranici izvještavati o napretku u raspolaganju zemljištem u vlasništvu države te činiti dostupnijima odgovore na otvorena pitanja i dodatna pojašnjenja cjelokupnoj javnosti", ističu iz Ministarstva. 

Naglašavaju i da se izmjenama i dopunama Zakona prvi put propisuje žurno raspisivanje javnih natječaja, kao i sustav bodovanja sukladno strateškim prioritetima, pri čemu najveći broj bodova ostvaruju oni koji ostvaruju višu dodanu vrijednost (proizvodnja, prerada…) poput sektora mliječnog govedarstva, dosadašnji posjednici, domicilni te mladi nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Propisuje se i pravo prvokupa od strane RH po isteku moratorija, obveza i rok dostave odnosno izrade i kontrole Gospodarskog programa, dodatne kontrole raspolaganja te prekršajne odredbe za neovlašteno korištenje i nedostavljanje izvješća o istom, a uvest će se i elektronička provedba javnog natječaja za zakup.

Ministarstvo poljoprivrede ujedno je objavilo i pojašnjenja kriterija odabira "dosadašnji posjednik" te bodovanja koje možete pročitati u dokumentima ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Državno poljoprivredno zemljište Zakup Javni natječaj Zakon o poljoprivrednom zemljištu Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]