Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naknada za traktore
  • 14.07.2020. 10:30
  • Čeminac

Ukinuli "traktorinu" - poljoprivrednici iz Čeminca tražit će svoj novac nazad

Konačno je došao kraj samovolji općinskog načelnika, Zlatka Pinjuha. Urodile su plodom naše žalbe koje su se pokazale opravdanima, komentirao je Petar Pranjić, poljoprivrednik iz Novog Čeminca.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
  • 1.230
  • 148
  • 0

Tri i pol godine prošlo je od kako mještani Čeminca, u Baranji, plaćaju cestarinu za korištenje javnih prometnih površina za teretna vozila i traktore, popularno nazvanu "traktorina". 
Nakon prosvjeda pred zgradom općine i okupiranja prometnica poljoprivrednim strojevima, izlaženja u medije, žalbi, mještani su napokon dočekali dopis Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje je, na zahtjev Ministarstva financija, provelo inspekcijski nadzor nad dvije sporne odluke Općinskog vijeća Općine Čeminac - o nerazvrstanim cestama o visini naknade za prekomjernu uporabu nerazvrstanih cesta. 

Traktorima opkolili ured načelnika Pinjuha

"Nakon provedenog nadzora zakonitosti tih dviju odluka, ovo Ministarstvo donijelo je odluku o obustavi od primjene općeg akta Općine Čeminac - Odluke o nerazvrstanim cestama (…) te odluku o obustavi od primjene općinskog akta Odluke o o visini naknade za prekomjernu uporabu nerazvrstanih cesta", stoji u rješenju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje je dostavljeno načelniku Općine Čeminac Zlatku Pinjuhu, predsjedniku Općinskog vijeća Mariju Kralju, Ministarstvu uprave te oporbenom vijećniku Matku Perkoviću. 

Ukratko, nadzorom je utvrđneo kako dvije spomenute odluke nisu u skladu sa zakonom pa će tako i naknada, "traktorina" kao jedinstvena naknada u Hrvatskoj biti - ukinuta. 

Žalbe se pokazale opravdanima

"Konačno je došao kraj samovolji općinskog načelnika, Zlatka Pinjuha. Urodile su plodom naše žalbe koje su se pokazale opravdanima", za Glas Slavonije je komentirao Petar Pranjić, poljoprivrednik iz Novog Čeminca, koji je, uz vijećnika Perkovića, supotpisnik otvorenog pisma krajem prošle godine poslanog na adrese državnih institucija. 

U tom su dopisu podsjetili na već donesenu odluku Visokog upravnog suda RH kojom je ukinuta Odluka Općinskog vijeća o korištenju nerazvrstanih cesta. Općinska odluka, naveli su, tada je izmijenjena, ali tako da su načelniku dane još veće ovlasti.

Tražit će nazad novac, ali i vađenje prometnih znakova

Poljoprivrednici ovdje neće stati. Pranjić je izjavio kako će učiniti sve da vrate novac kojega su uplatili u općinski proračun, a sukladno sad već ukinutim odlukama. Također će tražiti i vađenje prometnih znakova kojima se ograničava promet nerazvrstanim cestama. 

Podsjetimo, Petar Pranjić, poznati baranjski ratar i član Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, krajem prošle godine je čak podnio zahtjev za promjenu imena u - Zlatko Pinjuh. 

Baranjski ratar prelomio - Petar postaje Zlatko

Ovim je činom želio skrenuti pozornost na problem poljoprivrednika u toj općini, ali i kako je tada rekao, osjetiti kako je hodati bez brige i bojazni da će ga netko prozivati za sve što je napravio.  


Tagovi

Čeminac Traktorina Cestarina Naknada Traktori Nerazvrstane Ceste Zlatko Pinjuh Petar Pranjić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]