Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 01.10.2022. 16:30

Upotreba pesticida: EU države šokirane planovima za smanjenje

Trži se nova procjena uticaja koja će obuhvatiti trenutnu situaciju, ali EK ostaje pri svojim uvjerenjima.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 55
  • 20
  • 0

Na prijedlog Evropske komisije da se smanji upotreba i rizik od pesticida, zemlje članice EU traže novu procjenu uticaja. Kao razlog navode zabrinutost oko prehrambene sigurnosti i otpornosti, ali izvršna vlast EU ostala je čvrsta u svojim uvjerenjima, piše Euractiv.

Od država članica će biti zatraženo da postave vlastite nacionalne ciljeve smanjenja u okviru definisanih parametara. Cilj je da se do 2030. godine prepolovi upotreba i rizik od pesticida.

Nova procjena uticaja

Komisija je u avgustu objavila podatke o očekivanim nacionalnim doprinosima koji su pravno obvezujući. Rezultati su šokirali neke članice. Kako bi postigle opšti cilj, pojedine zemlje se moraju suočiti s rezovima od preko 60 posto.

EU države kritikuju što se i dalje pokušava provesti nešto što je planirano prije sukoba u Ukrajini. Naglašavaju da su sada na sceni drugi uslovi koji su izazvali poremećaje u lancu snabdijevanja.

EU si ne može priuštiti manju produktivnost

"Radi kvaliteta zakonodavstva, tražim od Evropske komisije da izvrši novu pouzdanu procjenu uticaja, uzimajući u obzir posljedice sukoba u Ukrajini, i da preispita predložena zakonska rješenja", rekao je poljski državni sekretar Ryszard Bartosik. Prioritet je obezbijediti prehrambenu sigurnost građana EU i očuvanje suvereniteta u hrani, naglasio je.

Tome su se pridružile i druge zemlje, kao što su Mađarska, Austrija, Španija i Rumunija, koja je istakla da si EU ne može priuštiti smanjenje produktivnosti u trenutnom kontekstu.

Suprotno njima, njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir je izrazio podršku planovima EK. Suprostavio se ideji dalje procjene uticaja.

Volja naroda? 

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides suočena s negativnim reakcijama odbila je povući nacionalne ciljeve smanjenja pesticida, pravdajući to voljom naroda.

Istakla je da su spremni da rade na pronalaženju kompromisa i navela druge faktore, kao što su klimatske promjene, gubitak biodiverziteta, smanjen broj oprašivača kao i sukob u Ukrajini, koji također predstavljaju prijetnju sigurnosti hrane.


Tagovi

Evropska komisija Upotreba pesticida Procjena uticaja Manje pesticida Prehrambena sigurnost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]