Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 26.07.2019. 10:30
  • Vukovarsko-srijemska, Cerna

Uz sustav navodnjavanja niče i Agrotehnološki centar čije usluge će koristiti 200 OPG-ova

U neposrednoj blizini sustava navodnjavanja Blata-Cerna niknut će Agrotehnološki centar kojim će se stvoriti novi doradbeni kapaciteti koji će iz lanca prodaje voća i povrća eliminirati otkupljivače sirovine te će sami uzgajivači dobiti mogućnost korištenja usluge dorade voća i povrća pod vlastitim brandom, čulo se jučer u Cerni.

Foto: Alen Kuns
  • 689
  • 64
  • 0

Gradnja Agrotehnološkog centra (ATC) za skladištenje i doradu voća i povrća zajedno s hladnjačom i ostalim pratećim kapacitetima, ovih će dana započeti u poslovnoj zoni u Cerni, u neposrednoj blizini sustava navodnjavanja Blata – Cerna, strateškom projektu u poljoprivredi koji bi trebao rezultirati boljom i profitabilnijom poljoprivrednom proizvodnjom. na području Vukovarsko-srijemske županije. 

"Izgradnjom Agrotehnološkog centra otvorit će se nova radna mjesta, neophodna za funkcioniranje ATC-a. Pored toga stvorit će se preduvjeti za pokretanje novih OPG-a koji će se baviti povrtlarskom i voćarskom proizvodnjom te restrukturiranje postojećih s proizvodnje ratarskih na proizvodnju radno intenzivnih i visoko dohodovnih kultura”, ocijenio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Prema njegovim riječima, posebice značajan u cijeloj priči oko poboljšanja i unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje u najistočnijoj hrvatskoj županiji je sustav navodnjavanja Blata-Cerna na 550 hektara poljoprivrednih površina, ukupne vrijednosti 34,2 milijuna kuna od kojih je 29,1 milijun kuna priskrbljeno iz EU fondova, a 5,1 milijun kuna iz državnog proračuna.

Novi doradbeni kapaciteti za uzgajivače voća i povrća 

"Količina vode koju treba osigurati za navodnjavanje površina ovisi o oborinama, uzgajanim kulturama i njihovoj ukupnoj površini", rekao je Hranimir Jurić, voditelj Odsjeka za navodnjavanje u Županiji dodajući kako ukupna količina vode koju je potrebno dovesti do poljoprivrednih površina sustavnom navodnjavanja Blata-Cerna uz procijenjene gubitke od 20 posto prema planiranoj strukturi sjetve u sušnoj godini, iznosi 1,5 milijuna prostornih metara. a u prosječnoj godini 1,1 milijun prostornih metara.

Usluge budućeg ATC-a koristit će 200 OPG-ova 

Kapacitet pet crpki u crpnoj stanici je 3.221 litra u sekundi, a ukupna duljina tlačnog razvodnog cjevovda 15,2 kilometra duljinom kojeg je raspoređeno 153 hidrantska priključka za navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Govoreći o značenju Agrotehnološkog centra županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić kazao je kako u toj županiji postoje tvrtke koje otkupljuju voće i povrće koje iste prerađuju te prodaju na tržištu pod vlastitom robnom markom. "Na taj način otkupljivači diktiraju otkupnu cijenu na tržištu, a na koju neznatno mogu utjecati proizvođači voća i povrća. Izgradnjom Agrotehnološkog centra stvorit će se novi doradbeni kapaciteti koji će iz lanca prodaje voća i povrća eliminirati otkupljivače sirovine te će sami uzgajivači voća i povrća dobiti mogućnost korištenja usluge dorade voća i povrća pod vlastitim brandom", kazao je Matić.

Podižu produktivost: Povezali navodnjavanje, uzgoj intenzivnih kultura i agro-logistiku

Izgradnjom ATC-a u Cerni kapaciteti za dugotrajno skladištenje svježeg voća i povrća u toj županiji bit će povećani za agrologističkih izgrađenih i opremljenih 2.263,31 m² bruto površine, dok će usluge ATC-a koristiti 200 OPG-ova, što će doprinijeti povećanju njihove konkurentnosti na tržištu.

Sustav navodnjavanja Blata-Cerna trebao bi biti pušten u rad na jesen  

Također, značajna uloga ATC-a bit će proširenje suradnje sa srednjim strukovnim školama kroz organizaciju praktične nastave, vježbi i inovativnih programa za usavršavanje kvalitete rada na specijaliziranim uređajima kao i primjeni novih tehnologija biljne proizvodnje. Naglasak je na biljnoj proizvodnji u službi proizvodnje hrane uz primjenu inovativnih tehnologija i suvremenih sustava za navodnjavanje i zajedničkom kontinuiranom usavršavanju znanja i vještina koja prate i najnovija znanstvena i stručna postignuća u sektoru poljoprivreda. Realizacijom ove suradnje korisnici će imati priliku primijeniti stečeno znanje kao djelatnici poljoprivrednih tvrtki, nositelji OPG-a ili na osnovu naučenog, posebno se to odnosi na mlade, pokrenuti vlastiti OPG.

Planirani izgled Agrotehnološkog centra 

"Glavna tržišna funkcija ovog ATC-a je povezati dvije strane vrijednosnog lanca dopuštajući s jedne strane poman i prilagođen tijek proizvoda od poljoprivrednog gospodarstva do tržišta, te s druge strane povećati protok novca i informacija s tržišta do poljoprivrednog gospodarstva”, rekao je dr.sc Marko Josipović s Poljoprivrednog instituta Osijek pojašnjavajući kako je bitna uloga ATC-a i uspostava sustava koji će biti podrška i olakšati napore na poboljšanju produktivnosti poljoprivrednih djelatnosti te maksimizirati prihode od proizvedene robe dodavanjem vrijednosti dobrim upravljanjem proizvodnim procesima i marketingom.

Nakon konferencije za novinare kojoj je nazočan bio je i načelnik Općine Cerna Goran Begović, sudionici su obišli građevinsko zemljište na izlazu iz Cerne gdje treba započeti gradnja ATC-a te radove na izgradnji sustava navodnjavanja Blata – Cerna koji bi, kako je rečeno, trebao biti pušten u rad na jesen.


Fotoprilog


Tagovi

Agrotehnološki centar Sustav navodnjavanja Blata-Cerna Novi kapaciteti


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.