Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnovljivi izvori energije
  • 17.06.2017. 08:30

Vetropark "Košava" - najveća investicija

Vetropark "Košava" je treći vetropark u Srbiji, ali do sada najskuplji, kada je reč o ulaganju u obnovljive izvore energije. Planirano je da prva faza radova bude završena do kraja 2018. godine.

Foto: ryanminion / Pixabay
  • 1.710
  • 83
  • 0

Prva faza izgradnje vetroparka "Košava" u okolini Vršca je u toku, a odnosi se na 20 vetrenjača. Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja sledeće godine, a biće uloženo 124 miliona evra.

Vetrogeneratori će imati snagu 69 MW, a obezbeđvaće energiju za 40.000 domova. Druga faza podrazumevaće izgradnju još 19 vetrogeneratora, vrednih više od 100 miliona evra.

Srpsko - italijanska saradnja

Značaj ove investicije je u tome što je u pitanju mešovita investicija srpske i italijanske strane i što Srbija na ovaj način privlači strane investitore, smatra Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Italijanski partner Ticiano Ðovaneti (Tiziano Giovanneti) naglasio je da je ovo najveća investicija ovog tipa u Srbiji i da je cilj da se potencijali naše zemlje što više iskoriste.

Nacionalni akcioni plan

Prema Nacionalnom akcionom planu, do 2020. godine obnovljivi izvori energije trebalo bi da imaju učeće od 27% u finalnoj potrošnji energije. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić smatra da je Srbija na dobrom putu, jer je trenutno to učešće 23%:

"Proteklih nekoliko godina je već izgrađeno i na mreži više od 80 megavata iz OIE. To su mahom mini hidroelektrane".

Foto: ryanminion / Pixabay


Izvori

Privredna komora Srbije


Tagovi

Marko Čadež Ticiano Ðovaneti Aleksandar Antić Košava Vetropark Vršac


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.