Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vukopsi u Zabiokovlju
  • 30.11.2018. 15:00

Vukopsi i dalje teroriziraju žitelje zabiokovskih sela, sada se viđaju i na prometnicama blizu naseljenih područja

Na dijelu državne ceste D62 kod mjesta Župa na krajnjem istoku općine Zagvozd vozači su mogli svjedočiti ne baš uobičajenoj pojavi vuka na cesti koji po morfološkim osobinama nedvojbeno upućuje na križanca vuka i psa.

Foto: Čitatelj i Lovačka udruga Zec Zagvozd
  • 1.320
  • 104
  • 0

Prije nekoliko dana na području Zabiokovlja, točnije na dijelu državne prometnice D62 blizini Župe sudionici u prometu uočili su uz cestu vukopsa. Prema nekakvim procjenama, radi se o životinji teškoj 25 do 30 kilograma, a morfološke razlike, uz čudnu boju dlake, nedvojbeno upućuje na bastarda vuka i psa, što se jasno ogleda u dimenziji glave koja upućuje da to nije "običan" vuk.

Bolji poznavatelji vuka i njegovih morfoloških osobina, zaključili su da se ne radi o genetski čistom vuku, već križancu vuka i nepoznate pseće pasmine. Indikativna je boja dlake, krajnje atipična za vuka, što je izraženo zastupljenošću svijetlijih boja. Ono po čemu se posebno razlikuje je bijela mrlja na prsima i  njuški. Također je primijećena natprosječna veličina u usporedbi s vukovima sa tih područja, a na osnovi općeg izgleda, pretpostavlja se da je životinja razmjerno stara.

Agresivniji od običnog vuka 

Još prije nekoliko  godina u dnevnom tisku, postojanost vukopsa na području Zamosorskih i Zabiokovskih sela potvrdio je tada eminentni lovni stručnjak Ivica Buljubašić. On je tada  izjavio da su takve životinje znatno agresivnije od običnog euroazijskog vuka, a učestalost i atipičnost napada na nezaštićena stada ovaca i koza, također se može pridodati njegovoj rasprostranjenosti na tim područjima.

Vukopas na cesti

"Na cijelom području Biokova imamo postavljeno desetak kamera koje svakodnevno bilježe postojanost vukopsa na tom području što hoće kazati kako vuk pomalo "gubi bitku“ pred najezdom nove zvijeri. Malobrojni stočari već su napustili svoja dojučerašnje pašnjake na planini. I zadnji primjer o krvoločnosti križanaca dovoljno govori sam za sebe. Vukovi su se spustili niz planinu te iz tora ugrabili kozu, zaklali je i vukli po cesti što se vidi po krvavom tragu na asfaltu. Nema adekvatnog načina borbe. Oni koji bi o tome trebali skrbiti, očito zatvaraju oči pred evidentnim činjenicama", tvrdi Ivica Buljubašić.

Pojava vukopasa u Dalmatinskoj zagori digla na noge lovce i stočare

U Hrvatskim šumama, Šumariji Makarska koja gospodari gotovo cijelim Podbiokovljem i jednim dijelom područja oko Vrgorca, kao i lovištem Biokovo na površini 12.000 hektara, nisu imali priliku vidjeti bastarde.

Postavljene video kamere 

"Unatrag nekoliko dana postavili smo deset novih video kamera pa ćemo vidjeti što će se dogoditi u narednom periodu. Ono što sa sigurnošću možemo reći je da su vukovi koje mi susrećemo fenotipski u redu, a genetski tko zna. Jednako kao i prije imamo pojedinačne štete na divljači, a sada i na lovačkim psima i kozama. Što se tiče krvoločnosti između vuka i vukopsa mišljenja sam da je vuk plašljiviji i ubija samo iz potrebe, dok kod vukopsa nisam baš siguran", kazao nam je upravitelj Šumarije Makarska dipl. ing. Boris Šabić.   

Krvavi trag na cesti

Međutim, dokazi o njegovom postojanju nedvojbeno upućuje da bastardi, sada sastavni dio vučje populacije, ugrožavaju njezinu genetsku čistoću. Da je tako potvrdili su i mnogobrojni stočari toga kraja, koji su se u zadnje vrijeme u više navrata susretali sa neobičnim vukovima. Očit primjer križanja je i intrigantan slučaj "bijelog vuka" iz Zamosorja što je naknadno potvrdio i Veterinarski fakultet iz Zagreba ustvrdivši da se nedvojbeno radi o postojanju hibridnih jedinki na području Dalmatinske zagore.


Fotoprilog


Tagovi

Vukopsi Križanci Zabiokovlje Stočari


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]