Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Propineb
  • 23.05.2018. 10:30

Zabranjuje se aktivna tvar propineb u sredstvima za zaštitu bilja

Prodaja, skladištenje i upotreba je dozvoljena do 30. juna 2019. godine.

Foto: Free Stock Photos/Dawn Arlotta 
  • 423
  • 18
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obavještava uvoznike, distributere i korisnike sredstava za zaštitu bilja da je Izmjenama spiska aktivnih materija dozvoljenih za upotrebu u fitofarmaceutskim sredstvima u Bosni i Hercegovini, preuzeta odredba Provedbene uredbe Komisije (EU) 2018/309 od 1. marta 2018.godine o neproduženju odobrenja aktivne tvari propineb, u skladu s Uredbom (EZ) br. 1107/2009 Evropskog parlamenta i Vijeća o stavljanju na tržiste sredstava za zaštitu bilja i o izmjeni Priloga Provedbenoj uredbi Komisije (EU) br. 540/2011. 

Ovom se odredbom zabranjuje uvoz fitofarmaceutskih sredstava koja sadrže ovu aktivnu materiju (propineb), a prodaja, skladištenje i upotreba je dozvoljena do 30. juna 2019. godine.

Inače, aktivna tvar propineb pripada grupi ditiokarbamata. Ima više mjesta djelovanja. Koristila se protiv plamenjače vinove loze, krompira, paradajza i duhana, fitoftore, fuzikladija i drugih bolesti. LD50 8500 S.O. = III. K - 14 paradajza u polju i zaštićenom prostoru, luk, krompir, lubenice, dinje, krastavci, grah, grašak, kupusnjače; 21 jabučaste i koštičaste voćke, stolne sorte loze, lijeska, duhan; 28 bobičaste voćke, celer i ostalo povrće; 42 vinske sorte loze. 

 


Tagovi

Propineb Aktivna tvar Zabrana Zaštita bilja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.