Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srbija
  • 14.09.2017. 08:15

Zagađeni vazduh povećava smrtnost

Stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje "Batut" saopštili su da se za više od 3.500 preuranjenih smrti u Srbiji krivica može pripisati zagađenom vazduhu.

Foto: Quatzla / Pixabay
  • 383
  • 17
  • 0

Stručnjaci smatraju da veći procenat zagađujućih materija u vazduhu direktno utiče na povećanu smrtnost. Za više od 3.500 preuranjenih smrtu u Srbiji krivac je upravo zagađeni vazduh, upozoravaju stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje "Batut" i Svetske zdravstvene organizacije.

Karcinom, srčani udar, moždani udar

Istraživanje je sprovedeno od 2010. do 2015. godine, a analiziran je vazduh u Beogradskom okrugu, Novom Sadu, Beočinu, Smederevu, Valjevu, Kragujevcu, Užicu, Kosjeriću i Nišu.

"289 slučajeva karcinoma pluća može da se pripiše zagađenju vazduha. Za grad Beograd to je 206 slučajeva. Visoke brojke povezane su i sa smrtnošću od ishemijske bolesti srca - 1.621 i moždanog udara odraslih - 2.014", rekao je za "Novosti" stručni saradnik Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Uroš Rakić.

Opasne čestice često iznad dozvoljenih vrednosti

Razlog je to što je koncentracija suspendovanih čestica u vazduhu konstantno iznad dozvoljenih vrednosti. One mogu nastati od zemlje, prašine, vegetacije, čestica soli, iz hemijskim reakcija gasova iz vazduha, iz procesa sagorevanja, kao što je čađ od dizel-goriva. Najveći zagađivači su kućna ložišta i saobraćaj.

Ako bi se koncentracije opasnih čestica smanjile za samo 10 mikrograma po kubnom metru, mogao bi se očekivati upola manji broj smrti, procenjuju stručnjaci.

Foto: Quatzla / Pixabay


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Ekologija Zaštta životne sredine Zagađenje vazduha Srbija Smrtnost Bolesti


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)