AgroKlub.rs

\

Poljoprivredne vesti

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Poljoprivredne vesti » Zagađeni vazduh povećava smrtnost

Zagađeni vazduh povećava smrtnost

Srbija

Zagađeni vazduh povećava smrtnost

Datum: 14.09.2017. 08:15

Kategorija:

Poljoprivredne vesti

Stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje "Batut" saopštili su da se za više od 3.500 preuranjenih smrti u Srbiji krivica može pripisati zagađenom vazduhu.

Stručnjaci smatraju da veći procenat zagađujućih materija u vazduhu direktno utiče na povećanu smrtnost. Za više od 3.500 preuranjenih smrtu u Srbiji krivac je upravo zagađeni vazduh, upozoravaju stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje "Batut" i Svetske zdravstvene organizacije.

Karcinom, srčani udar, moždani udar

Istraživanje je sprovedeno od 2010. do 2015. godine, a analiziran je vazduh u Beogradskom okrugu, Novom Sadu, Beočinu, Smederevu, Valjevu, Kragujevcu, Užicu, Kosjeriću i Nišu.

"289 slučajeva karcinoma pluća može da se pripiše zagađenju vazduha. Za grad Beograd to je 206 slučajeva. Visoke brojke povezane su i sa smrtnošću od ishemijske bolesti srca - 1.621 i moždanog udara odraslih - 2.014", rekao je za "Novosti" stručni saradnik Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Uroš Rakić.

Opasne čestice često iznad dozvoljenih vrednosti

Razlog je to što je koncentracija suspendovanih čestica u vazduhu konstantno iznad dozvoljenih vrednosti. One mogu nastati od zemlje, prašine, vegetacije, čestica soli, iz hemijskim reakcija gasova iz vazduha, iz procesa sagorevanja, kao što je čađ od dizel-goriva. Najveći zagađivači su kućna ložišta i saobraćaj.

Ako bi se koncentracije opasnih čestica smanjile za samo 10 mikrograma po kubnom metru, mogao bi se očekivati upola manji broj smrti, procenjuju stručnjaci.

Foto: Quatzla / Pixabay

Broj pregleda članka: 343; Uspešnost članka: 54.15

Izvor: Novosti.rs

Tagovi: Bolesti, Ekologija, Srbija, Smrtnost, Zaštta životne sredine, Zagađenje vazduha

Ključne reči članka: zagadjeni, vazduh, povecava, smrtnost, čestica, vazduh, iznad dozvoljenih vrednosti


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.