Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SDP vs ministrica
  • 21.01.2022. 12:20

Zaiskrilo između SDP-a i ministrice Vučković - tko je blago rečeno šokiran, a tko bahat?

Možda se s izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu čeka dok se ne podijeli onima koji to "zaslužuju" po nekim drugim osnovama?, pitali su iz SDP-a. "Kao i obično, ništa ne znaju, ništa ne dokazuju, računaju na udarački naslov i nadaju se da nitko ništa ne čita, ne analizira i ne vidi", uzvratila je Vučković.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
  • 1.089
  • 248
  • 1

Blago rečeno, šokirani smo nastupom ministrice Marije Vučković u posljednjoj HRT-ovoj emisiji Plodovi zemlje, poručio je jučer SDP-ov Savjet za poljoprivredu i hranu. 

Njezini odgovori na pitanja novinara i poljoprivrednika bili su, kažu, općeniti, zaobilazni i u većini nejasni te su joj poručili da s riječi "vrlo brzo ćemo" i "uskoro će biti gotovo" prijeđe na djela, upozorivši na alarmantno stanje u ruralnim područjima sa sve više napuštenih poljoprivrednih gospodarstava.

Ako je Zakon dobar, zašto se ide u njegove izmjene?

Upozorili su kako je žalosno da tvrdi da je Zakon dobar kada je u pitanju dodjela državnog zemljišta radi čega su poljoprivrednici iz Čađavice odlučili javno progovoriti. "Ako je dobar, zašto se ide u njegove izmjene? I kada će to biti? Možda se s izmjenama čeka dok se zemljište ne podijeli onima koji to "zaslužuju" po nekim drugim osnovama?", poručili su iz SDP-a navodeći da je zabrinjavajuće ako se jedan od temeljnih prirodnih resursa za poljoprivrednu proizvodnju koristi u političke svrhe i njime ucjenjuje poljoprivrednike,

Napominju da je ministrica spomenula Revitalizacijski plan za Banovinu i Akcijski plan za poljoprivredu, međutim, ističu, jedini dokument vezan za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije vlada je usvojila tek pretposljednji dan prošle godine, punu godinu dana nakon potresa.

"Ministarstvo na temelju tog dokumenta tek treba pripremiti godišnji Operativni program za poljoprivredu čije usvajanje, nadamo se, neće doći tek na drugu godišnjicu potresa", ističu.

Na ministričine tvrdnje da Hrvatska ima iznadprosječne pokazatelje u pogledu korištenja pesticida i mineralnih gnojiva, odgovaraju kako po brojnim podacima poljoprivrednici u posljednjih nekoliko godina zbog nedostatka financijskih sredstava smanjuju ulazne troškove proizvodnje. Muče ih i visoke cijene repromaterijala, a naročito mineralnog gnojiva.

Istaknuli su i dio nastupa u kojem poljoprivrednici apeliraju ministrici da im pomogne u vezi toga, a ona im odgovara da Ministarstvo pradi situaciju. U vezi rješavanja ovog problema SDP predlaže smanjenje poreznog opterećanje.

I u vrijeme vladavine SDP-a nepravedna dodjela zemlje

Danas se o svemu oglasila ministrica na svom Facebook profilu rekavši da je SDP u četiri godine bahatog vladanja punog pogodovanja nanio ogromnu štetu hrvatskoj poljoprivredi.

"Nećemo trošiti previše vremena na njihove neistine, ukoliko je potrebno, možemo priložiti prijepis svega izgovorenog u emisiji. Kao i obično, ništa ne znaju, ništa ne dokazuju, računaju na udarački naslov i nadaju se da nitko ništa ne čita, ne analizira i ne vidi", naglasila je.

Kaže kako joj je žao zbog šoka kojeg osjećaju, a kojeg nisu osjećali kad su svojim postupanjima uništavali hrvatsku poljoprivredu, gazeći dva temeljna stupa na kojima se treba razvijati - pravednost i učinkovitost.

Sve što su radili, naglašava ona, je bilo suprotno od toga - od dodjele zemlje do programiranja, ugovaranja i uvjeta natječaja. Bez ugovora, odnosno valjane dokumentacije na državnom zemljištu, uključujući šumsko zemljište, SDP je upisao 28.110,56 ha u ARKOD sustavu i kao uvjet nije propisao niti jedno uvjetno grlo po hektaru, ističe ona.

"Davali su stotine hektara, između ostalog i povezanim osobama zaposlenika i dužnosnika, dodjeljivali zemljište korisnicima na temelju izmjena propisa, pri čemu su grla u evidenciji "šetala" od farme do farme kako bi zadovoljila uvjete jednomjesečnih propisa", pojašnjava ministrica.

Kaže, u Agenciji za plaćanja su pronađeni izvadci odluka koji su služili za upis zemljišta i koji nisu istovjetni originalima. SDP je napravio pravilnike za korištenje EU fondova koji su omogućavali umjetno stvaranje uvjeta i time Hrvatsku izložili ogromnim štetama. Napravili su sustav proizvodno vezanih plaćanja koji nije imao nikakve veze s proizvodnjom i donijeli kvote za šećer koje su rezultirale tužbama koje traju i danas, naglašava Vučković. 

Dodaje da SDP govori o nacrtu Strateškog plana kojeg je Ministarstvo poslalo u skladu s rokovima EK godinu dana prije nego što se treba početi primjenjivati. "Nasuprot tome, oni su osvojili Program ruralnog razvoja 2014.-2020. 26. svibnja 2015., godinu i pol dana nakon što se trebao početi primjenjivati, a predpristupnim fondom za poljoprivredu su upravljali na način da je u konačnici isplaćeno manje od 60 posto osnovne alokacije", piše. Dok su oni, kako kaže ministrica, dvije godine prije isteka roka isplatili 80 posto osnovne alokacije.

Kritike zbog gubitka mlijeka

"U jednoj godini izgubili su 80 milijuna kilograma kravljeg mlijeka, što je jedna od najvećih strahota njihovom mandata", napominje ministica rekavši da brojke nisu sve, no za SDP su porazne jer je na kraju njihovog mandata vrijednost poljoprivredne proizvodnje iznosila 15.915 mlrd kuna.

Međutim, kaže kako je njezino Ministarstvo uspjelo ispregovarati s EK, odobriti i isplatiti niz mjera poljoprivrednicima i ribarima. "Samo isplate potpuno novih 13 mjera dosad iznose 685 milijuna kuna dok iz evidencije Ministarstva proizlazi da je SDP u svom mandatu od pristupanja EU osmislio i podnio EK na odobravanje točno nula novih oblika potpora", naglasila je. 

Dodaje kako je na Banovini dva dana nakon razornog potresa bio u potpunosti uspostavljen sustav kontaktiranja, praćenja, pomaganja poljoprivrednicima, zbrinjavanja životinja, organiziranja veterinarske skrbi, omogućavanja hrane za stoku, ranije isplate izravnih plaćanja i danas imamo čak i nešto povećani broj uvjetnih grla u odnosu na stanje prije potresa. "SDP takav pristup i angažman može samo sanjati", smatra ministrica.

Dodala je da je do danas izdano 70 odluka o stopostotnoj potpori za sufinanciranje obnove poljoprivrednih gospodarstava i obećala da će učinit sve da budu i brži i bolji. "Za to vrijeme, neka SDP nastavi širiti demagogiju, pisati neistine i loše računati. Na svu sreću, s obzirom na njihov rejting i stupanj povjerenja koje im građani ukazuju, neće imati tako skoro priliku ni za što drugo", zaključila je. 


Tagovi

Marija Vučković SDP Kritike Plodovi zemlje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P