Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 09.03.2020. 16:30
  • Brodsko-posavska, Dragalić

Započela dopunska izobrazba poljoprivrednika za rad s pesticidima

Iako su današnja sredstva za zaštitu bilja puno manje otrovna nego što su bila prije nekoliko desetaka godina, i u radu s njima uočena su kronična trovanja zbog nepoštivanja propisanih mjera ili jedenje hrane koja ima veće količine kemikalija u sebi nego što je dopušteno, istaknuo je Hrvoje Žagi, ovlašteni predavač.

Foto: Depositphotos/fineart
  • 3.402
  • 207
  • 0

Na području cijele Hrvatske počela je dopunska izobrazba poljoprivrednika za rad s pesticidima. Jednu takvu organizirala je Općina Dragalić u suradnji s Učilištem DMD Naturalis iz Zagreba. Naime, nakon pet godina istječe rok karticama pomoću kojih su poljoprivrednici mogli nabavljati pesticide i zakonska obveza je obnoviti kartice, ali i znanja.

"Sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida svi profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici moraju redovito obnavljati stečeno stanje dopunskom izobrazbom najkasnije u roku od 5 godina nakon stjecanja osnovne izobrazbe kako bi mogli koristiti pesticide u okviru obavljanja svojih djelatnosti“, navodi se u Priručniku za izobrazbu o sigurnom rukovanju i primjeni pesticida koji su dobili svi polaznici, a koji im može biti od velike pomoći u primjeni sredstava za zaštitu bilja.   

Osnovna izobrazba na kojoj su polaznici stekli odgovarajuća znanja o održivoj uporabi pesticida krenula je u prosincu 2014. godine. Cilj te osnovne izobrazbe bio je da svi koji koriste ili će koristiti sredstva za zaštitu bilja u potpunosti postanu svjesni mogućih opasnosti za zdravlje ljudi, životinja i za okoliš te da se kroz izobrazbu što je moguće više upoznaju i nauče na koji način primijeniti mjere za smanjivanje rizika od uporabe sredstava za zaštitu bilja.  

Uočena su kronična trovanja zbog nepoštivanja propisanih mjera

"Danas smo podsjećali sve one nositelje iskaznica koji su prošli osnovnu izobrazbu kako dalje primjenjivati sredstva za zaštitu bilja da što manje naštete svome zdravlju, kvaliteti hrane i okolišu. Istaknula bih da su sredstva za zaštitu bilja vrlo opasna za okoliš, da tretiramo svoju hranu otrovima i često ne poklanjamo dovoljno pažnje svome zdravlju, ne štitimo se maskama, koje imaju zaštitu u vidu ugljene prašine. Poljoprivrednici misle da se dovoljno zaštititi običnim maskama protiv virusa. Neprimjerena zaštita osobito je opasna za mlade ljude jer pesticidi djeluju na reproduktivne organe, mutagena su, mogu dovesti do kroničnih, ali i akutnih trovanja“, jedan je od naglasaka dipl. inž. agr. Zore Žigman, ovlaštene predavačice za održavanje edukacija o održivoj poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede.

Sredstva za zaštitu bilja koriste se jako široko, osobito u konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji gdje su i opasnosti najveće, ali ponajviše zbog toga što se pojedini poljoprivrednici ne pridržavaju propisanih mjera zaštite.

Dopunska izobrazba održana je u Dragaliću (Foto: Vjekoslav Hudolin)

"Veliki je problem u tome što prilikom pripreme škropiva i samog prskanja mnogi poljoprivrednici ne koriste svu zaštitu koju bi trebali imati: odgovarajuće maske, zaštitna odijela i druge dijelove zaštitne opreme. Osim toga, ne koriste primjerene mjerne posude kako bi mogli dobro izmjeriti tekuća sredstva ili ne posjeduju digitalne vage kojima mogu precizno izmjeriti praškasta, odnosno mikrogranulirana sredstva.

Iako su današnja sredstva za zaštitu bilja puno manje otrovna nego što su to bila prije nekoliko desetaka godina, i u radu s njima uočena su kronična trovanja zbog nepoštivanja propisanih mjera ili jedenje hrane koja ima veće količine kemikalija u sebi nego što je dopušteno“, istaknuo je Hrvoje Žagi, ovlašteni predavač za održavanje edukacija o održivoj poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede. Dodao je da se takve edukacije izobrazbe održavaju u cijeloj Hrvatskoj kao i u državama Europske unije.

Po sredstva u poljoprivredne ljekarne samo uz iskaznicu

"Cilj je da se potrošnja sredstava za zaštitu bilja stavi pod određenu kontrolu, da se zna tko te kemikalije koristi, u kojim količinama. Polaznici ovih edukacija dobivaju iskaznice, to je jedini uvjet da u poljoprivrednim apotekama mogu kupiti sredstva za zaštitu bilja koja su namijenjena profesionalnim korisnicima.

Iako su sredstva za zaštitu bilja jako sigurna jer svakih deset godina prolaze rigoroznu kontrolu, zna se i koje štete može napraviti svaka pojedina aktivna tvar i na koje organe ili na koje skupine organa ona loše djeluje. Neka sredstva za zaštitu bilja mogu kod mlađih ljudi utjecati na promjenu spolnih stanica, koje mogu dovesti do problema kod začeća - do određenih problema kod djece“, upozorio je dipl. ing. Hrvoje Žagi.  

Vrijedno je istaknuti da je Općina Dragalić u cijelosti financirala dopunsku izobrazbu za poljoprivrednike i pesticidima s iznosom od 150 kuna po polazniku koji su obnovili iskaznice, te 370 kuna poljoprivrednicima koji do sada nisu imali iskaznice.


Tagovi

Uporaba pesticida Dopunska izobrazba Zaštita bilja


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]