Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravo tlo
  • 18.03.2023. 15:00

Započeo veliki projekt o zdravlju tla vrijedan više od 5 milijuna eura

Projekt InBestSoil se bavi davanjem ekonomske vrijednosti zdravlju tla, s obzirom na njegove različite funkcije. Uključuje 19 institucija iz 10 zemalja, a među kojima je i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Foto: InBestSoil
  • 159
  • 51
  • 0

"Tlo je ključna poveznica između globalnih ekoloških problema kao što su klimatske promjene, gospodarenje vodama i gubitak bioraznolikosti. Istovremeno, ono je bitan neobnovljivi resurs za poljoprivredu, koji predstavlja osnovu za proizvodnju hrane i drugih potrebnih resursa za kružno gospodarstvo", izjavio je Diego Soto Gómez, koordinator projekta InBestSoil i istraživač na španjolskom Sveučilištu u Vigu. 

Projekt "InBestSoil - Monetarna procjena usluga ekosustava tla i pokretanje inicijativa za ulaganje u zdravlje tla: uspostavljanje smjernica za uključivanje zdravlja tla u kreiranje poslovanja i politike" je započeo ovog siječnja pod vodstvom navedenog sveučilišta, a predstavljen je nedavno u Zagrebu. Njegova je vrijednost veća od 5 milijuna eura i uključuje 19 institucija iz 10 zemalja. 

Čak 61 posto tla je degradirano

"Cilj nam je naglasiti temeljnu važnost tla za našu dobrobit i život te se uhvatiti u koštac s glavnim izazovima našeg vremena", poručio je Soto Gómez govoreći o projektu koji će se baviti davanjem ekonomske vrijednosti zdravlju tla, s obzirom na njegove različite funkcije: od proizvodnje vlakana i hrane do njegove uloge u očuvanju kulturne baštine. 

Od pašnjaka do okolica gradova

U tu su svrhu diljem Europe odabrana eksperimentalna područja na kojima se koriste učinkovite tehnike poboljšanja zdravlja tla ("lighthouses"). To uključuje različite regije, kao što su pašnjaci u Španjolskoj gdje se stočarstvo koristi za regeneraciju zemljišta iscrpljenog konvencionalnom poljoprivredom, ili pak okolicu Vilniusa te Zagreba, gdje poljoprivreda može poboljšati infiltraciju, ulazak vode u tlo i smanjiti učestalost poplava

Druge eksperimentalne regije uključuju, na primjer, diversifikaciju poljoprivredne proizvodnje u Nizozemskoj gdje se želi povećati plodnost zemljišta uključivanjem lupina u njihove plodorede, dva napuštena rudnika ili pak borealnu šuma (tajga) u kojoj se ostaci iz drvne industrije koriste za poboljšanje karakteristika tla.

U istraživačkim pokušalištima će se analizirati poboljšanja i mogućnost korištenja tehnika na drugim mjestima, kao i razvoj smjernica koje će tvrtkama omogućiti ulaganje novca u ta rješenja.

Projektni tim je multinacionalan s različitim stručnim znanjima u poljoprivredi, istraživanju i komunikaciji. Koordinator je Sveučilište u Vigu, ostali koordinatori radnih grupa dolaze iz Španjolske, Švicarske Nizozemske, Italije, Rumnjske, a među brojnim partnerima iz drugih europskih zemalja je i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 

InBestSoil je projekt Horizon Europe programa Missions, koje zajednički financira Europska komisija u partnerstvu s britanskom i švicarskom vladom, s proračunom od gotovo 6 milijuna eura (4,6 milijuna eura od strane EK), a provodit će se u sljedeće četiri godine. 


Tagovi

Zdravlje tla InBestSoil Projekt o tlu Agronomski fakultet Vrijednost projekta Klimatske promjene


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Agronomski fakultet

Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 239 3779, e-mail: dekanat@agr.hr web: https://www.agr.unizg.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]