Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje komaraca
  • 22.07.2019. 14:00

Zaprašivanje komaraca nije dovoljno da bi ih se riješili. Koliko su oni zaista opasni?

Ako imate samo jednu bačenu konzervu u koju može da stane 100 mililitara vode, geometrijskom progresijom, ako ih ne suzbijate, razvit će se toliki broj komaraca da mogu da prekriju površinu od 40 hiljada hektara.

Foto: U.S. Air Force/Staff Sgt. Teresa J. Cleveland
  • 207
  • 9
  • 0

Evropska asocijacija za kontrolu komaraca, svake godine daje preporuke kako da se uništavaju komarci, u kom periodu i koje preparate koristiti. Ono na čemu stručnjaci inzistiraju, prije svega je larvicidni tretman. Marta Ljubičić, diplomirani veterinar, zaposlena u firmi koja se bavi dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom, kaže da se moraju tretirati i odrasle jedinke, a da u zavisnosti od područja, tretman može biti sa zemlje ili iz vazduha. 

Stručnjacima nije jasno zašto se insistira na aviotretmanu, kada se bolji efekti mogu postići specijalizovanim vozilima.

Zašto je sve više bolesti koje prenose komarci?

Do prije dva desetljeća komarca je bilo takođe, ali ne u tolikoj meri. Klimatske promjene doprinjele su njihovoj ekspanziji i pojavi bolesti koje su do sada bile karakteristične samo za suptropska područja. 

"Sa promjenama klime promijenile su se i temperature, kao i biodiverzitet, koji se izmjestio iz suptropskog pojasa u ovaj naš kontinentalni deo", kaže Marta Ljubičić. Osim komaraca, tu su i druge životinjske vrste koje su takozvani rezervoari virusa. Primarni domaćin, na primjer, virusa zapadnog Nila su ptice. Komarci se hrane krvlju ptica, ali kada ih nema, onda biraju drugog domaćina i to je najčešće čovek. Ptice selice koje dolaze u naše krajeve, već su rezervoari virusa koje su dobili od komaraca, ali one neće oboljeti. Krajem ljeta ptice se premještaju u toplije krajeve i komarci sada traže drugog domaćina, čovjeka najčešće.

Klimatske promjene doprinjele ekspanziji komaraca 

Zato se klinička slika sa simptomima groznice zapadnog Nila javlja krajem ljeta ili početkom jeseni. Takođe se uslijed toga mijenjaju i preporuke kada je u pitanju uništavanje komaraca jer nije problem što komarac noću zuji, već što može prenijeti viruse. Iz ovih razloga, insistira se na larvicidnom tretmanu, da im se brojnost smanji u startu, a onda da se kasnije obavi još jedan tretman odraslih jedinki.

Kod ljudi, zaraza sliči na simptome katarakte

Ono o čemu se malo zna i priča je pojava bolesti Dirofilarioza ili srčani crv koje se javlja kod pasa i potencijalno je smrtonosno oboljenje, koje može da pređe čak i na ljude.

Srčani crv kod pasa prenose komarci: Koliko je opasan i kakvo je liječenje?

"Kod ljudi ovaj parazit može da se naseli u oku pa se to dijagnostikuje najčešće kao katarakta jer ljekari nemaju iskustva sa ovom bolešću. Zbog toga je veoma važno da se na vrijeme suzbijaju komarci i da svi budu odgovorniji prema tom problemu", apeluje veterinar.

Aviotretmanom nisu obuhvaćena najveća staništa komaraca

Larvicidni tretman se najčešće savjetuje. Svako stanište trebalo bi da se obilježi GPS- om i onda se zna gdje su staništa, koje su vrste komaraca, u kom su stadijumu i na osnovu toga se vrši i suzbijanje.

Nakon tretiranja, ostanu odrasle jedinke. Na njih mora da se djeluje prskanjem. Ipak, savjet je da se to obavlja sa zemlje, a za to postoje specijalizovane mašine i vozila. Avion je atraktivan i ništa više. Ta specijalna vozila opremljena su mašinama koje posjeduju različite vrste dizni, koje se prilagođavaju staništima, tehnologiji i velikog su dometa. 

Tretmani i zaprašivanje ipak nisu dovoljni

Kapacitet (zapremina) tih vozila je 300 litara biocida, koliko ima i avion. Ali, avion neselektivno rasipa insekticid, on leti i sa visine ga rasipa svuda, a nosač za insekticid je nafta. Tako se pored toga što se sipa insekticid, po ljudima sipa i nafta. Za razliku od aviona, kada se vrši zaprašivanje sa zemlje, nosač za insekticid je ulje, dizne imaju domet 30 metara u visinu i 50 metara u širinu.

"Prilikom ispuštanja biocida, stvara se neka vrsta magle koja se zadržava u vazduhu do 45 minuta i to se radi u vrijeme kada su komarci najaktivniji. Najbitnije je da se prska po staništima, ne svuda i svaka dizna se navodi i vrlo je precizna, vi možete određeni žbun tretirati, bez nepotrebnog rasipanja preparata", naglašava Marta. 

Larvicidni tretman i zaprašivanje komaraca nisu dovoljne mjere da bi komaraca bilo manje. Neophodno je primjenjivati i druge agrotehničke mjere, poput košenja trave jer kako stručnjaci upozoravaju, i kap vode dovoljna je komarcima da polože jaja i da se izlegu. Tako da ako imate samo jednu bačenu konzervu u koju može da stane 100 mililitara vode, geometrijskom progresijom, ako ih ne suzbijate, razvit će se toliki broj komaraca da mogu da prekriju površinu od 40 hiljada hektara. Na samo jednom kvadratnom kilometru može biti i do 20 miliona jedinki komaraca.


Tagovi

Zaprašivanje komaraca Larvicidni tretman Nosač za insekticid Marta Ljubičić Virus zapadnog Nila Rezervoari virusa Dirofilarioza


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa iskustvom od preko 20 godina. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete