Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Onlajn platforma
  • 13.04.2017. 08:15

"Zelena energija" za trgovinu biomasom

Privredna komora Srbije lansirala je prvu onlajn platformu za trgovinu biomasom u našoj zemlji nazvanu "Zelena energija". Kako kažu u PKS, cilj je stvaranje baze podataka koja će omogućiti bolje povezivanje svih učesnika na tržištu biomasom i obnovljivim izvorima energije.

Foto: Pexels / Pixabay
  • 878
  • 41
  • 0

Privredna komora Srbije lansirala je prvu digitalnu platformu za trgovinu biomasom. Reč je o internet portalu "Zelena energija" čiji je cilj uspostavljanje standarda u toj oblasti, unapređenje trgovine i objednjavanje ponuda.

Portal "Zelena energija" deo je projekta "Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji". Projekat realizuju ga PKS, UNDP i Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije, a finansiran je novcem iz Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Koristan alat za razvoj tržišta biomase

Potpredsednik PKS Miroslav Miletić kaže da je to prva internet platforma za trgovinu biomasom u našoj zemlji i regionu. On dodaje da je digitalizacija usluga jedan od ključnih prioriteta jedinstvenog komorskog sistema i ističe da je ovaj alat koristan za razvoj tržišta biomase, koje u Srbiji praktično ne postoji ili se najvećim delom odvija u sivoj zoni.

Onlajn baza za brže pronalaženje poslovnih partnera

Miletić napominje da će ova platforma biti značajna učesnicima na tržištu biomasom i energentima. Prema podacima PKS-a kod nas ima oko 2.000 aktivnih kompanija sa gotovo 27.000 zaposlenih, koje su lane ostvarile promet od 27,5 milijardi dinara. Kako je rekao, onlajn baza ponude i tražnje će omogućiti brže nalaženje potencijalnih partnera i preciznih informacija o proizvođačima, njihovim proizvodima, ali i kupcima.

Portal sadrži vesti o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti, baze učesnika na tržištu, zakonske i podzakonske propise, oglase, projekte i izvore finansiranja, stručne radove i sve važne informacije potrebne za poslovanje u tom sektoru.

Plan Vlade - masovnije korišćenje obnovljivih izvora energije

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac naglasio je da potencijal obnovljivih izvora energije kod nas nije dovoljno iskorišćen, dodavši da je plan Vlade da se u narednom periodu takva energija više koristi. Cilj je da udeo u bruto finalnoj potrošnji dostigne 27%.

Unapređenje konkurencije - brže nalaženje prodavaca i kupaca

Portal "Zelena energija" treba da doprinese unapređenju konkurencije i povezivanju učesnika na tržištu biomase, investitora, projektantskih kuća, distributera opreme, banaka, vladinog i civilnog sektora. A sve to kupcima biomase treba da obezbedi pouzdanije snabdevanje, dok će prodavcima omogućiti bolji pristup širem tržištu i lakše rešavanje pitanja neprodatih zaliha.

Foto: Pexels / Pixabay


Izvori

Privredna komora Srbije


Tagovi

Zelena energija Ekologija Biomasa Privredna komora Srbije PKS Miroslav Miletić Miloš Banjac


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.