Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene u poljoprivredi
  • 11.09.2020. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Žene biraju novu šansu: Sanja Jergović je svoju iskoristila, otvara OPG, širi proizvodnju

Obitelj Sanje Jergović iz Zagreba seli u Zagorje. Širi poljoprivrednu proizvodnju, otvara OPG, ima puno planova i snova, a na putu do njih joj je pomogla edukacija "Žene biraju novu šansu".

Foto: Arhiva Sanje Jergović
  • 1.298
  • 377
  • 2

"Kada sam čula za edukaciju "Žene biraju novu šansu", bio je to doslovno Božji znak. To je bilo baš ono što trebam da se usavršim i pokušam ostvariti snove - živjeti od poljoprivrede na malo", priča nam Sanja Jergović koja je s obitelji baš ovih dana prodala kuću u Zagrebu. Kaže, ne zna gdje joj je glava, ali napokon seli u Zagorje gdje može planirati otvaranje OPG-a. 

Više razloga za edukaciju 

U sklopu projekta kojeg spominje, Jednake mogućnosti u svijetu rada i procesu zapošljavanja "Žene biraju novu šansu", prošla je tečaj za OPG knjigovotkinju i za ekološku poljoprivrednicu kao i razne edukativne radionice. Ističe da joj je svaki dolazak puno pomogao. "Naučila sam jako puno, ne usudim se reći sve, ali sam zaista sretna što sam pohađala sve te edukacije. Još kada bih uspjela naučiti pčelarstvo, za mene bi to bilo ispunjenje životnog sna."

Ova buduća OPG-ovka na taj se korak odlučila iz više razloga. Nezaposlena je, poljoprivredom se bavi već devet godina, kao diplomirana informatičarka je 25 godina radila u struci gdje su je, kako kaže, sustigle razne sjedalačke boljke - od bolova u ruci, ramenu i vratu do facijalisa zbog "klime" u uredu. 

Plan je širiti se na još nekoliko kultura

"Cjeloživotni hobi mi je uzgoj dalmatinskih pasa te sam uvijek imala potajnu želju da mogu živjeti od poljoprivrede, sa životinjama u prirodi, bez asfalta. Mama mi je Zagorka, a tata Dalmatinac, tako da je ovo idealan spoj Dalmatinke u Zagorju", nasmijano će Sanja čija se poljoprivreda za osobne potrebe posljednjih godina lagano širila. "Kako smo stjecali bolju kondiciju tako smo poželjeli i veći vrt, voćnjak", priča. 

Spoj čovjeka, prirode i životinja - prava seoska idila 

Najvažnija kultura u njezinu uzgoju je kamilica, a na imanju imaju i mentu, komorač, kopar, samoniklu organsku majčinu dušicu. Uzgajaju i povrće, voće te šire uzgoj oraha, lješnjaka, kupina i malina. 

"Planiram otvoriti OPG i još se proširiti na nekoliko kultura. Zvat će se Tu Je. Tu kao Tuhelj i Je kao Jergović. S obzirom na to da imamo i udrugu Hrvatsko autohtono blago, voljeli bismo spojiti turizam s našim organskim uzgojem, a nadamo se u budućnosti i ekološkom certifikatu za naše proizvode", Sanjina je želja. 

Dobar odaziv na radionice 

Projekt koji je pomogao Sanji da se približi svojim snovima, provode CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Zagreba s partnerima Pučkim otvorenim učilištem Krapina i Lokalnom akcijskom grupom Zagorje-Sutla. 

Na radionicama je sudjelovalo 25 nezaposlenih žena iz Krapinsko-zagorske županije i 18 s područja Grada Zagreba, na kojima su učile kako ojačati samopouzadanje, imati motivaciju, komunikacijske vještine, koji su stilovi komunikacije, taktike pregovaranja, prezentacija, kako biti spremna za  pokretanje posla, napisati životopis i poslovni plan u svrhu pronalaska ili kreiranja željenog posla. "Radionice su postigle dobar odaziv zbog pružanja sigurne i poticajne okoline u kojoj žene mogu podijeliti prilike i izazove na koje nailaze", kaže Tajana Broz, voditeljica LAG-a Zagorje-Sutla.  

Sanjina glavna kultura je kamilica 

Kaže kako u sklopu projekta ovaj LAG pruža informiranje i savjetovanje žena o poduzetničkim projektima te su organizirane radionice o izradi poslovnog plana za projekte Programa ruralnog razvoja. Za jesen je u planu još jedna radionica izrade poslovnog plana za mala poljoprivredna gospodarstva (za tip operacije 6.3.1. PRR).

Dvije žene su se i zaposlile 

U suradnji s POU Krapina na osposobljavanjima je 5 žena osposobljeno kroz program "OPG knjigovodstvo" te je 6 žena uspješno završilo program "Proizvođačica poljoprivrednih kultura na ekološki način" s pravom upisa kvalifikacije u radnu knjižicu. 

"Iz evaluacijskih upitnika zaključujemo da su sve sudionice iznimno zadovoljne s provedbom programa osposobljavanja, te da su ispunjena njihova očekivanja, a da ih je novostečeno znanje osnažilo za aktivno sudjelovanje u svijetu rada kao i za samozapošljavanje", ističe Broz dodajući kako su  njihovi daljnji planovi i interesi nadogradnja znanja o ekološkoj i poljoprivrednoj proizvodnji, uzgoju aromatičnog/ljekovitog bilja, cvjećarstvu, pčelarstvu, izradi sapuna, otvaranju turističkih djelatnosti na OPG-u. Dokaz uspješnosti je to što su se dvije žene nakon sudjelovanja u okviru programa zaposlile.

Prijavite se na besplatni ciklus o aromaterapiji

Dodaje i da je trenutno otvoren Poziv za nezaposlene žene na besplatni ciklus radionica o aromaterapiji koje će se također održavati u POU Krapina, a sudjelovanje se može prijaviti do 11. rujna 2020. Sve informacije o Pozivu nalaze se na stranicama Zagorje-Sutla.eu

No, to nije sve. Kako bi korisnice i nakon edukacija imale podršku organizirano je mentorstvo i coaching savjetovanje u organizaciji CESI za sve one koje žele podršku. "Kroz mentoring program pratimo njihovo napredovanje u procesu traženja posla ili samozapošljavanja te nastojimo biti podrška u tom procesu", poručuje naša sugovornica i otkriva kako se zbog pandemije Covid-19 manji broj žena odlučuje na pokretanje vlastitog posla zbog nepredvidive ekonomske situacije, stoga trenutno imaju i manji broj zainteresiranih žena za mentoring program. 

Podjela uvjerenja za eko poljoprivrednice (Foto: LAG: Zagorje-Sutla)

Kada je riječ o podršci u ostvarenju radnih i socijalnih prava, do sada su pružile pravni savjet i informacije za 67 žena. Trenutno rade i na izradi preporuka za zapošljavanje žena s područja Krapinsko - zagorske županije i Grada Zagreba, koje će prezentirati Lokalnim partnerstvima za zapošljavanje s rezultatima projekta. 

"Sve organizacije koje rade na ovom projektu planiraju i dalje raditi u ovom području te se nadamo daljnjim uspješnim prijavama na natječaje kroz Europski socijalni fond", zaključuje Broz. 

Vrijednost projekta gotovo milijun kuna

Treba još napomenuti kako se projekt provodi u razdoblju od dvije godine, od 26.3.2019. do 26.3.2021. godine. Njegov opći cilj je pridonijeti poboljšanju položaja žena u svijetu rada u Gradu Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji. Korisnice su dugotrajno nezaposlene žene i žene koje trebaju pravnu pomoć u ostvarenju svojih radnih i socijalnih prava. Aktivnosti projekta su: edukacije, mentorstvo, profesionalno usavršavanje žena, pravna pomoć i podrška nezaposlenim ženama te izrada preporuka za zapošljavanje žena. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 912.485,42  kuna, a financira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. u iznosu od 100%


Fotoprilog


Tagovi

Žene u poljoprivredi Edukacija OPG knjigovodstvo Eko proizvodnja LAG Zagorje-Sutla Kvalifikacija OPG Tu Je


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.