Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrobiznis
  • 16.06.2017. 10:00

Žene liderice u agrobiznisu osmislile sok od tikve

Kroz godinu dana, koliko je trajao projekat "Žene liderice u agrobiznisu", provedeno je niz aktivnosti iz oblasti agrobiznisa s ciljem ekonomskog osnaživanja žena.

Foto: Mukadesa Keserović
  • 575
  • 44
  • 0

U prostorijama Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče održana je završna konferencija projekta "Žene liderice u agrobiznisu".

Kroz godinu dana, koliko je trajao projekat, provedeno je niz aktivnosti iz oblasti agrobiznisa s ciljem ekonomskog osnaživanja žena. Kako je istakla koordinatorica projekta Tea Samardžić, projekat je uspješno okončan te financiran od strane američke Ambasade u Sarajevu.

Definirani problemi i potrebe

Aktivnosti Udruge kroz ovaj projekat usmjerene su ka potrebama u rješavanju problema članica UPIP-a, ali i potreba koje su evidentne u biznisu. Kroz svakodnevni rad menadžmenta Udruge sa osobama koje žele pokrenuti određene biznise, definirani su problemi i potrebe koji su bar djelimično riješeni kroz ovaj projekat.

Rezultat rada je itekako vidljiv i jasan. Ukupno 62 korisnice projekta sa područja Općina Zavidovići i Žepče educirane su o načinima i tehnikama unapređenja proizvodnje i razvoja gazdinstava. Usmjerene su na ekonomsko osnaživanje kroz povećanje prihoda. Aktivnosti projekta su direktno vezane za razvoj poljoprivrednih gazdinstava te su u sklopu tog organizovane edukativne radionice iz oblasti ekonomije i marketinga, kao i promocija gotovih proizvoda putem sajmova.

Radom i trudom do plasmana i prihoda

"Zahvaljujem se UPIP-u na nesebičnoj prodršci i zalaganju za uspjeh korisnica projekta. Mnogo toga korisnog sam naučila te ću stečeno znanje primijeniti u svom budućem radu. Trenutno sam u fazi registriranja obrta i ponosna sam što sam bila dio ovog tima. I naravno, radujem se budućoj saradnji kroz nove projekte", izjavila je Gordana Antolović, žena koja je svoj uspjeh stekla zahvaljujući proizvodnji iz oblasti proizvodnje ljekovitih preparata, a čiji je rad i trud itekako priznat i nagrađen.

Pored brojnih edukacija u sklopu projekta organizirano je i studijsko putovanje u Stolac, odnosno posjeta Udruženju "Orhideja" i zadruzi "Hercegovka" koju vode isključivo žene. Korisnice projekta su imale priliku upoznati se sa njihovim načinom rada, a najvažnije od svega je da su naučile da se samo zajednićkim radom i trudom može osigurati plasman na tržište te osigurati dovoljno prihoda za domaćinstvo.

Izradile novi domaći proizvod

U sklopu Udruge izrađen je novi domaći proizvod, a u okviru pogona za preradu voća i povrća. U pitanju je sok od tikve koji se sve češće može naći na policama u marketima.

Sve korisnice projekta su se zahvalile na učešću u projektnim aktivnostima te su izrazile zainteresovanost za buduću saradnju kroz nove projekte koji su svakako u planu. Važno je napomenuti da se saradnja između korisnica projekta i Udruge neće prekinuti, a sva potrebna oprema Udruge poduzetnika i poslodavaca stoji im na raspolaganju, kako bi proizvedenu sirovinu preradile u gotove proizvode.

Foto: Mukadesa Keserović


Tagovi

Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče Žepče Žene liderice Agrobiznis Tea Samardžić Edukacija


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

29


Glasova: 10

Da 34,5%

Glasova: 14

Ne 48,3%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete