Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna gospodarstva
  • 24.04.2021. 13:30

ZPP je kriv za propadanje malih farmi - upozorava povjerenik EK za poljoprivredu

Male farme su nestale, a na njihovo mjesto došle su ogromne industrijske tvornice koje dobivaju europski novac, izjavio je povjerenik EU za poljoprivredu i ruralni razvoj, Janusz Wojciechowski.

Foto: Depositphotos/MariaiC
  • 886
  • 129
  • 0

Studija Europske komisije prošle je godine pokazala da mala poljoprivredna gospodarstva u Europskoj uniji nisu u dobroj ekonomskoj situaciji jer su pod sve većim pritiskom velikih tvrtki. Na ovaj problem ponovo je upozorio povjerenik EU za poljoprivredu i ruralni razvoj, Janusz Wojciechowski koji smatra da je ovaj brzi gubitak obiteljskih i malih poljoprivrednih gospodarstava diljem EU dijelom posljedica Zajedničke poljoprivredne politike, navodi euractiv.

Govoreći tijekom nedavnog sastanka zajedničkog odbora AGRI-PETI u Europskom parlamentu, istaknuo je da je između 2005. i 2014. u EU nestalo čak 4 milijuna farmi, od kojih su mnoge mala gospodarstva.

"Nestajali su na tisuću dnevno", rekao je navodeći primjer svoje rodne Poljske, koja je prema najnovijem popisu objavljenom ovog mjeseca izgubila 190.000 farmi, odnosno 13 posto u proteklih 10 godina.  

Za taj gubitak djelomično krivi "određene pogreške i propuste" u ZPP-u. "S jedne su strane nestale male farme, a s druge, na njihovo mjesto došle ogromne industrijske tvornice koje dobivaju europski novac", izjavio je. Kaže kako su procesom industrijalizacije farmeri "stavljeni pred zid" što je dovelo do toga da su neki odustali od svojih gospodarstava. Naravno, smatra, kako bi taj negativan trend trebalo prekinuti, a proces preokrenuti u korist malih. 

I irski europarlamentarac Chirs Macmanus je kritizirao ZPP i njegovu ulogu u pružanju potpore malima. "Jako sam zabrinut da će ovo biti posljednja generacija obiteljskih poljoprivrednika u EU", izjavio je dodajući kako smatra da EU ide u potpuno suprotnom smjeru od mjera za spašavanje modela OPG-a.

A to najbolje pokazuju posljednji podaci Eurostata prema kojima agrarni sektor EU i dalje karakterizira velik boroj malih, no ipak postoji tendencija prema konsolidaciji s velikim farmama koje zauzimaju sve veći udio zemljišta koja se obrađuju u EU. 

ZPP ostavlja pustoš u selima

Povodom Međunarodnog dana borbe za prava seljaka koji je obilježen 17. travnja, više od 60 udruga poljoprivrednika, akademika i nevladinih organizacija uputilo je pismo povjereniku Wojciechowskom te Stelli Kyriakides, kao i izvršnom potpredsjedniku Europske komisije Fransu Timmermansu. U njemu ističu kako su upravo mala poljoprivredna gospodarstva i ljudi koji na njima rade "ključni za same temelje čitavog agrara". 

"EU mora prestati favorizirati model velike industrijske poljoprivredne proizvodnje koji dovodi u pitanje male i srednje poljoprivrednike i ostavlja ruralna područja pustima", navodi se u pismu.

Ova je tema na dnevnom redu reforme ZPP-a. Naime, pravednija raspodjela potpora, konkretno izravnih plaćanja, pri čemu više treba ići malim i srednjim gospodarstvima, a manje velikim - smjernice su Europske komisije. 

Od značajnijih promjena nalaže smanjenje primljenih izravnih plaćanja iznad 60.000 eura i ograničenje plaćanja na maksimalnih 100.000 eura po poljoprivrednom gospodarstvu. 

Pravednija dodjela potpora: izravna plaćanja ograničavaju se na 100.000 eura po subjektu?

Komisija je također predložila minimalno dva posto izravnih plaćanja potpora dodijeljenih svakoj zemlji EU-a namijenjenih mladim poljoprivrednicima. Parlament želi povećati taj minimum na četiri posto, dok je Vijeće u svom pregovaračkom mandatu ukinulo svaku referencu na određeni postotak potpore mladim poljoprivrednicima.


Tagovi

Mala poljoprivredna gospodarstva Propadanje Gašenje ZPP Politika Ruralna područja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]