Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koronavirus
  • 11.03.2020. 15:00
  • Indija

Žrtva lažne vijesti: Farmer uništio kokoši i jaja vrijedne gotovo 800.000 dolara

Indijski uzgajivač peradi potaknut neutemeljenim objavama na društvenim medijima postao je žrtva ogromne panike vezane uz koronavirus. Piletina i jaja su u toj zemlji pojeftinili za 80 posto.

Foto: JumpStory
  • 572
  • 64
  • 0

Iako Indija nije zahvaćena koronavirusom u tolikoj mjeri kao što je na početku bila Kina ili kao što je to danas Europa, niti u toj, drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta do sada nije bilo smrtnih slučajeva, neodgovornost korisnika društvenih medija napravila je veliku štetu poljoprivrednicima. Konkretno, peradarskom sektoru. 

Peradarski proizvodi pojeftinili za 80 posto

Naime, uzgajivač peradi, Suresh Bhatlekar iz grada Dahanau, u državi Maharashtra, jedan je od mnogih proizvođača koji su postali žrtva panike vezane uz koronavirus. Potaknut neutemeljenim objavama na društvenim medijima, prvenstveno WhatsApp-u, koji su sugerirali da se COVID-19 prenosi putem bijelog mesa, uništio je jaja i jednodnevne piliće u vrijednosti oko 782.000 dolara, navodi rt

Svako zlo za neko dobro: Što možemo naučiti od slučaja koronavirusa?

Zbog ovakvih neutemeljenih vijesti, mnogi su odbacili piletinu i jaja iz svoje svakodnevne prehrane, a ovi su proizvodi pojeftinili za čak 80 posto širom Indije koja je treći najveći proizvođač jaja i četvrti najveći proizvođač kokoši na svijetu. 

Farmer Bhatlekar je zbog svega morao obustaviti proizvodnju, a njegovi su radnici ostali bez posla.

Vlada će organizirati "pileće partyje" 

Indijska vlada poduzela je konkretne mjere te su najavili da će organizirati takozvane "pileće partyje", kako bi osvjestili stanovništvo da pileće meso ne prenosi ovaj virus. 

"Peradarski proizvodi i jela od piletine poslužit će se ljudima po sniženim cijenama. Također, provest će se kampanja podizanja svijesti o virusu u odnosu na peradarsku industriju", rekla je ministrica stočarstva u državi Maharashtra, Sunil Kedar

Osim toga, vlasti traže procesuiranje onih koji su širili glasine. Udruženje za peradarstvo u Puneu podnijelo je prijavu optužujući osobu iz Zapadnog Bengala kojeg smatraju izvorom glasina. On je navodno već uhićen. 

Nema znanstvenih dokaza da koronavirus prenose kokoši 

Iako postoji soj ptičje gripe - općenito poznat kao "ptičja gripa" - koji može zaraziti ne samo ptice, već i ljude, nije bilo znanstvenih dokaza da koronavirus COVID-19 mogu prenijeti kokoši.

"Postoji zabluda da će se koronavirus širiti piletinom, ovčetinom i morskim plodovima. Nema toga. Znanstveno nije dokazano", rekao je G. S. G. Ayyangar, voditelj indijske Uprave za sigurnost hrane i standarde (FSSAI).

Kako smo već pisali, koronavirus je uobičajen kod stoke i peradi, a pojavaljuju se u cijelom svijetu. Najčešće se javlja kod nesilica sa simptomom smanjene nosivosti, govedima i mliječnim kravama uzrokuje zimsku dizenteriju (grižu), svinjama respiratorne probleme, a peradi i pticama bronhitis.

Sojevi koronavirusa uobičajeni kod stoke?

No, ove životinje nisu izvor zaraze za ljude. 

Pored toga, prije bilo kakve drastične odluke, uzgajivači se prvenstveno trebaju posavjetovati sa stručnim službama. Svaku vijest o širenju zaraze treba uzeti s velikom dozom opreza, ne nasjedati na neprovjerene informacije i što je najvažnije - ne širiti ih dalje. 


Tagovi

Suresh Bhatlekar Peradarski sektor Koronavirus Indija Panika Lažna vijest


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]