Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hidrotehnička melioracija
  • 14.10.2015. 15:10

100 milijuna eura za projekte navodnjavanja!

Višegodišnjim programom gradnje regulacijskih i zaštitnih građevina i građevina za melioracije financirat će se i gradnja sustava za navodnjavanje u poljoprivredi.

Foto: pixabay.com
  • 306
  • 52
  • 0

U projekte zaštite od štetnih djelovanja voda Hrvatska bi do 2022. godine trebala uložiti više od 7,75 milijardi kuna, predviđeno je Višegodišnjim programom gradnje regulacijskih i zaštitnih građevina i građevina za melioracije, prihvaćenog na sjednici Vlade u srijedu.

Tim se programom, prema riječima ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, utvrđuju pojedinačni programi, načini provedbe, sudionici u provedbi, iznosi ulaganja i izvori financiranja projekata u koja će se uložiti i značajna sredstva Europske unije. Naime, pojasnio je Jakovina, Hrvatskoj je iz europskog fonda za koheziju za razdoblje od 2014. do 2020. za izgradnju nasipa na raspolaganju 150 milijuna eura, a u Programu ruralnog razvoja za isto razdoblje odobreno 100 milijuna eura za projekte navodnjavanja.

7,7 milijardi kuna za financiranje projekata vodoospkrbe

Do 2022. ulaganja u projekte zaštite od štetnog djelovanja voda 7,7 milijardi kuna!

Također, Vlada je prihvatila i Višegodišnji program gradnje komunalnih vodenih građevina, odnosno vodoopskrbe i vodoodvodnje, kojim se do 2023. godine u te građevine planiraju ukupna ulaganja veća od 28,2 milijarde kuna.

I tu će se, kaže Jakovina, u velikom dijelu koristiti sredstva EU, i to i više od 70% vrijednosti pojedinih projekata. Ostatak će se financirati sredstvima državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i manjim dijelom iz proračuna lokalnih samouprava.

Naknada za zbrinjavanje otpadnih vozila

Izmijenjenom Uredbom o gospodarenju otpadnih vozila, pak, prema riječima ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, mijenja se dosadašnji način izračuna naknade za zbrinjavanje otpadnih vozila. Ta naknada, kazao je Zmajlović, više neće biti fiksna, kao do sada, već će njezin iznos ubuduće ovisiti o količini stavljenih vozila na tržište pojedinog proizvođača, čime se naknada zapravo izračunava na temelju tržišnih principa.

Ova će se Uredba početi primjenjivati nakon što Fond za zaštitu okoliša raspiše natječaj za odabir najpovoljnijeg sakupljača otpadnih vozila.

Menadžere javnih poduzeća birat će headhunting agencije

Vlada je u srijedu odlučila i da će se management trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku ubuduće birati uz pomoć specijaliziranih agencija za posredovanje pri zapošljavanju. Vlada je, naime, na sjednici donijela Uredbu o kriterijima za provedbu javnog natječaja za imenovanje predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Bitna novost je sudjelovanje specijaliziranih agencija za posredovanje pri zapošljavanju tj. headhunting agencija, u izboru predsjednika, članova uprava, ravnatelja ili direktora strateških društava. Prema prijedlogu uredbe, headhunting agencije birat će kandidate čije stručne i druge radne sposobnosti najbolje odgovaraju potrebama poslodavaca te Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom dostaviti listu nekoliko najboljih. Specijalizirane agencije zaprimat će prijave, putem vlastitih referentnih lista kontaktirati potencijalne kandidate, procjenjivati ih te predlagati najbolje.

Plan rada ocjenjivat će ministarstva

Plan rada kandidata ocjenjivat će nadležna ministarstva i mišljenja slati Vladinu Povjerenstvu za upravljanje strateškim trgovačkim društvima. Objavom javnih oglasa i sudjelovanjem specijaliziranih agencija u bitnome se ostvaruje transparentnost postupka, kao i stručnost i neovisnost prilikom procjene kandidata, smatraju u Vladi. Ocjenjuju i da su takva rješenja sukladna Nacionalnom programu reformi i preporukama Europske komisije za povećanjem transparentnosti i odgovornosti u poduzećima u javnom sektoru, posebno u pogledu menadžerskih odgovornosti i kompetencija.

Foto: pixabay.com


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Navodnjavanje Komunalne građevine Program ruralnog razvoja Štetnod jelovanje vode Vodoopskrba Financiranje Mihael Zmajlović Tihomir Jakovina Hrvatske vode Headhunting Javna poduzeća Specijalizirane agencije Komunalne građevine


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]