Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natječaj
  • 23.01.2014. 18:46

10.000 € za najboljeg poljoprivrednika EU

Za onog koji ponese titulu najboljeg mladog poljoprivrednika EU predviđena je nagrada od 10.000 €

Foto: freepik.com
  • 496
  • 45
  • 0

U tijeku su pripreme mladih poljoprivrednika Hrvatske za polazak u Bruxelles, gdje će se 29. siječnja održati 2. Kongres mladih poljoprivrednika EU. Svrha konferencije je pružanje potpore mladim europskim poljoprivrednicima, njihovo povezivanje i predstavljanje najuspješnijih projekata pred oko 400 mladih poljoprivrednika iz EU te sudjelovanje na završnoj svečanosti u Europskom parlamentu.

Naši mladi poljoprivrednici su zahvaljujući gđi. Dubravki Šuica, prvi put dobili priliku natjecati se za najboljeg poljoprivrednika EU. Za onog koji ponese tu titulu predviđena je nagrada od 10.000 €. Najodrživiji projekt, kao i najinovativniji mladi poljoprivrednik EU će ponijeti nagradu od 7.500 €.

Na natječaj je zaprimljeno više od 200 prijava, od kojih je 41 prijava ušla u najuži izbor. Za najbolju mladu poljoprivrednicu Hrvatske odabrana je Martina Petrović iz Vukojevaca, kraj Našica. Nagradu je osvojila projektom proizvodnje suhomesnatih proizvoda od crne slavonske svinje - fajferice.

Među još 9 poljoprivrednika, koji su sudjelovali na natječaju i koji su nagrađeni putovanjem u Bruxelles, je i 30-godišnji ekonomist, nositelj gospodarstva u Upisniku poljoprivrednika, Goran Golem iz Lisičića u Zadarskoj županiji. Goran je zauzeo treće mjesto sa projektom proizvodnje autohtonog češnjaka. Član je udruge proizvođača luka Zadarske županije "Rešta" i prvi među proizvođačima luka koji je u Registru ekoloških proizvođača. Sve slobodno vrijeme provodi u polju budući da je češnjak zahtjevna kultura, poglavito kada parcela prelazi 2 ha.

Stoga, Goran radi ekonomske isplativosti neumorno istražuje i eksperimentira kako bi tradicionalnu proizvodnju osuvremenio, a potom i povećao. Ne samo on, nego i svi drugi proizvođači, poglavito mladi koji se teško odlučuju za ovu djelatnost zbog velikog uloga manualnog rada. Trenutno radi na patentiranju stroja za rasčešljavanje glavica češnjaka, dok je sadnju već usavršio putem četveroredne traktorske sadilice.

Foto: freepik.com


Tagovi

Mladi poljoprivrednik Martina Petrović Goran Golem Dubravka Šuica Bruxelles

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]