Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koncentracija zemljišta i moći
  • 29.04.2017. 15:00

40 tisuća ha zemljišta u rukama ruske banke?

O problemima hrvatskog koncerna u EU parlamentu!

Foto: bigtstockphoto.com, zorandim
  • 6.813
  • 450
  • 0

Europski su zastupnici na svojoj plenarnoj sjednici održanoj ovog tjedna u Bruxellesu usvojili izvješće o aktualnom stanju koncentracije poljoprivrednih zemljišta u Europskoj uniji te o načinu kako poljoprivrednicima olakšati pristup zemljištu.

Hrvatska zastupnica i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta Marijana Petir podržala je Izvješće te je od Komisije zatražila prijedlog mjera kojima bi se onemogućila koncentracija poljoprivrednoga zemljišta osvrnuvši se posebno na situaciju u Republici Hrvatskoj.

Prevelika koncentracija tržišne moći

"Upravo ovih dana svjedočimo situaciji u koju nas je dovela prevelika koncentracija tržišne moći, ali i poljoprivrednog zemljišta unutar jednog prehrambenog koncerna. Ta situacija posebno je dramatična jer uključuje sudbine desetke tisuća zaposlenih u koncernu te više od 100.000 zaposlenih u tvrtkama malih i srednjih poduzetnika ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava poslovno poveznima s tim koncernom", naglasila je Petir.

Ruska banka u posjedu 40 tisuća ha zemljišta?

Osim što su sadašnjom situacijom pred zid stjerani mali i srednji poljoprivrednici zbog nemogućnosti naplate svojih potraživanja, Petir brine i činjenica da zbog situacije u kojoj se kompanija našla postoji realna opasnost da u posjed gotovo 40 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta u Republici Hrvatskoj uđe ruska banka kao najveći vjerovnik koncerna.

Trgovačka društva vs. OPG

Prema podacima Agencije za plaćanje u poljoprivredi prvih 10 najvećih posjednika poljoprivredne zemlje u Hrvatskoj drži oko 67.763 ha, dok među prvih 20 nema niti jednog OPG-a, a čak 19 njih su trgovačka društva. U Europskoj uniji 52,2% poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu je samo 3% poljoprivrednih kompanija, dok 76,2 % malih obiteljskih gospodarstava u vlasništvu ima samo 11,2 % poljoprivrednog zemljišta.

"Ova situacija pokazuje kako koncentracija poljoprivrednog zemljišta i tržišne moći narušava odnose na tržištu, ugrožava temeljne ciljeve Zajedničke poljoprivredne politike - sigurnost dobave zdravstveno ispravne i kvalitetne hrane za potrošače te osiguranje primjerenih prihoda poljoprivrednicima", zaključila je Petir.

Foto: bigtstockphoto.com, zorandim


Tagovi

OPG APPRRR Petir


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer