Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrihoods
  • 20.08.2018. 12:00

Agro-naselja: stara mudrost, novi trend

Znate li da se u SAD-u gradi sve više novih naselja u neposrednoj blizini poljoprivrednih površina? Milenijalci (nova generacija) više preferiraju farme nego igrališta za golf pa takvih zajednica danas ima više od 150 i njihov broj je u daljnjem porastu.

Foto: RanchoMissionViejo / Bigstockphoto/ MIA Studio
  • 398
  • 28
  • 2

U SAD-u se gradi sve više novih naselja u neposrednoj blizini poljoprivrednih površina koje svježom i zdravom hranom opskrbljuju upravo stanovnike tih naselja, piše Business Insider. Agro-naselja (eng. agrihoods) povrh toga integriraju poljoprivredu u život zajednice tako da svi stanovnici imaju priliku sudjelovati u poljoprivrednim aktivnostima i proizvodnji hrane.

Prednosti takvog načina života su očite. Hrana koja se uzgaja u neposrednoj blizini dolazi na stol netom nakon branja, svježa i bez konzervansa. Za veliki dio namirnica nije potrebno ići na tržnicu ili u supermarket. To znači uštede vremena i novca. Osim toga, većina novih agro-naselja proizvodi hranu metodama ekološke ili održive poljoprivrede.

Povrh toga što je sama hrana iznimno zdrava, poljoprivredne površine u neposrednoj blizini naselja, ili unutar samog naselja, pridonose zdravlju stanovnika i time što im pružaju priliku da budu na svježem zraku, bave se fizičkim aktivnostima i dolaze u kontakt s plodnim tlom, koje je puno zdravih mikroorganizama.

Blagotvorni utjecaj prirode

Djeca mogu od malih nogu iz prve ruke učiti o tome gdje i kako nastaje hrana koju jedemo, ali i o godišnjim dobima, kruženju vode, o tome koliko su nam važni kukci, ptice i ostali članovi uravnoteženog ekosustava. Mogu vidjeti što znači poplava, što suša, a što tuče, i učiti kako se pripremiti za takve pojave.

I djeca i odrasli svakodnevno mogu uživati u prisutnosti drveća, biljaka i životinja bez potrebe da svakodnevno sjednu u auto(bus) i odu izvan grada. Ta prisutnost živih elemenata dobro djeluje na psihičkoj, ali i na fizičkoj razini. Drveće i "zeleni pokrov", primjerice, reguliraju mikroklimu (temperaturu i vlažnost), snižavaju temperature kada zapeče ljetno sunce, i daju nam životno važan kisik.    

Dobrobit za poljoprivrednike

Za poljoprivrednika agro-naselja znače pouzdano tržište za plasman robe, prisan i dugoročan odnos s kupcima i podršku u obliku radnih akcija kada je potrebno u kratkom roku obaviti puno posla (obično tijekom sjetve i žetve/branja). Dakle, ne radi se samo o tome da su poljoprivredne površine blizu stanova ili kuća, nego o tome da su svi stanovnici u većoj ili manjoj mjeri uključeni i zainteresirani za poljoprivredu.

Ali i sama fizička blizina ima prednosti u obliku uštede vremena, goriva i novca za transport. Osim toga, eliminira se veliki dio potrebe za posrednicima kao što su prekupci na veliko, supermarketi ili tržnice. To smanjuje trošak, ali iziskuje od poljoprivrednika da se barata s većim brojem malih kupaca, u čemu mogu pomoći računalni programi, ali može biti potrebno zaposliti osobu koja će se baviti tim dijelom posla.

Zdravlje planeta je zdravlje poljoprivrede

Ušteda na transportu je ujedno i ušteda prirodnih resursa (uglavnom nafte i plina) i smanjenje emisija ugljičnog dioksida. Globalni transport namirnica je jedan od velikih zagađivača. To pridonosi klimatskim promjenama, koje uzrokuju češće i jače poplave, suše i oluje, kao i nepredvidive, ali jako intenzivne izmjene toplih i hladnih razdoblja. Sve to ugrožava poljoprivrednu proizvodnju, ekonomski uspjeh poljoprivrednika, kao i dovoljnu količinu hrane za sve nas. Dakle, što je poljoprivredna proizvodnja lokalnija, odnosno što je bliže korisniku, to bolje za sve.


Tagovi

Agro-naselja Agrihoods Priroda


Autor

Veljko Armano Linta

Više [+]

Veljko Armano Linta je arhitekt, dizajner održivih sustava (ekosela, zajedničko stanovanje, održivi kvartovi) i edukator. Poljoprivreda ga zanima kao temelj zdravog života, ekonomskog blagostanja i skladnih društvenih odnosa.