Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DunavNET
  • 03.06.2021. 12:00

agroNET digitalna platforma - od polja do stola

Zamislite poljoprivrednika koji u svakom trenutku ima informaciju o tome koliko je vode ostalo biljkama, kada zaštititi usjeve, koji je u mogućnosti nadgledati njihov rast na polju ili kontrolirati uvjete u plasteniku.

Foto: Fruškogorski vinogradi
  • 614
  • 147
  • 1

Moderna poljoprivreda, usmjerena proizvodnji visokokvalitetnih proizvoda i postizanju visokih prinosa, sve češće traži oslonac u novim tehnologijama poput "interneta pametnih stvari" (IoT), umjetne inteligencije (AI) ili strojnog učenja (ML).

Zamislite poljoprivrednika koji u svakom trenutku ima informaciju o tome koliko je vode ostalo na raspolaganju biljkama, kada je potrebno zaštititi usjeve od bolesti i štetnika, koji je u mogućnosti nadgledati rast usjeva na polju ili kontrolirati uvjete u plasteniku. Sve ovo, ali i mnogo više, omogućuju nam servisi bazirani na novim tehnologijama. 

Tvrtka DunavNET, oslanjajući se, ne samo na nove tehnologije, nego i na poljoprivrednu ekspertizu i specifične zahtjeve proizvođača, kreirala je digitalnu platformu agroNET namijenjenu voćarima, vinogradarima, povrtlarima i ratarima, ali istovremeno i uzgajivačima domaćih životinja.

agroNET za bolje i kvalitetnije vino i ukusnije jabuke

Jedan od prvih korisnika agroNET platforme je tvrtka "13. jul - Plantaže", koja je napravila prve korake ka digitalizaciji proizvodnje instaliranjem uređaja opremljenih senzorima za praćenje vlage zemljišta, zatim implementiranjem agroNET modula namijenjenog optimizaciji navodnjavanja.

agroNET platforma kao pomoć u zaštiti usjeva od bolesti (foto: DunavNET)

Nakon prvih ostvarenih rezultata, broj uređaja za praćenje vlage tla je vremenom povećan, dodani su senzori za mjerenje temperature i saliniteta tla, a zatim je uslijedila implementacija modula namijenjenog optimizaciji upotrebe pesticida, korištenjem prognoznih modela pojave bolesti i štetnika, instaliranjem meteo stanica, kao i 'pametnih' feromonskih klopki za praćenje populacije grožđanog moljca. Korak po korak, ova tvrtka teži digitalizaciji kompletne proizvodnje, postavljajući time nove standarde u proizvodnji vina i grožđa.

"Imamo dugogodišnju i uspješnu suradnju s DunavNET-om, baziranu na primjeni agroNET rješenja u našoj svakodnevnoj praksi. agroNET se koristi kao osnova digitalne transformacije koju 'Plantaže' aktivno provode kako bi postavili temelje za razvoj kompanije u narednom razdoblju", navode iz Plantaža.

Zajedno s DunavNET-om i Fakultetom Donja Gorica, "Plantaže" su nastavile s aktivnostima vezanim za unaprjeđenje proizvodnje zahvaljujući sudjelovanju u Horizont 2020 projektu - DEMETER. U projektu su uključeni i vinogradari Udruženja u susjednoj Srbiji "Srem Fruška gora".

Vinogradi su opremljeni meteo stanicama i pametnim feromonskim klopkama, a na osnovu prikupljenih mjerenja, kroz agroNET platformu vinogradari dobivaju savjete o optimalnom vremenu uporabe pesticida. Aktivnosti su se sa samih proizvodnih parcela proširile i na pogone za proizvodnju vina, gradeći tako osnovu za transparentnost kompletnog lanca proizvodnje, od vinograda do svake boce vina. Kroz 'digitalnu putovnicu' svaka boca dobiva svoj identitet, čime su kupcima dostupne informacije o načinu proizvodnje grožđa, sortama, ali i najboljem načinu konzumacije vina.

Vlasnici plantaža jabuka u Srbiji i Crnoj Gori također su napravili prve korake ka digitalizaciji proizvodnje. Instaliranjem nekoliko meteo stanica dobili su stalan uvid u mikroklimatske uvjete u cijelom voćnjaku čime je borba s kasnim proljetnim mrazevima postala lakša i uspješnija, ali i određivanje pravog trenutka za primjenu pesticida u cilju sprječavanja širenja bolesti i širenja kukaca.

Pametne feromonske klopke za praćenje insekata (foto: DunavNET)

Populaciju jabučnog savijača, osim klasičnim feromonskim, počeli su pratiti i pomoću pametnih klopki i time osigurali stalan uvid u dinamiku leta leptira. Optimizacija uporabe pesticida očekivan je benefit.

Pogled iz satelita 

Praćenje proizvodnih uvjeta na poljima upotpunjuju satelitske slike koje zahvaljujući vegetacijskim indeksima, daju informacije o rasporedu vlage tla, vitalnosti i homogenosti usjeva, sadržaju klorofila i slično.

Kompanija koja se bavi pretežito ratarskom proizvodnjom na nekoliko tisuća hektara, odlučila se za implementaciju nekoliko modela agroNET platforme, od praćenja vlage i uvjeta na dijelu svojih parcela, preko praćenja mehanizacije, pa sve do planiranja uzorkovanja tla uporabom satelitskih slika i vegetacijskih indeksa i kreiranja varijabilnih mapa. Vremenom, broj modula koje koriste se povećava i usklađuje sa specifičnostima njihove organizacije i ustaljene prakse.

Primjena umjetne inteligencije na farmama peradi i svinja 

Ova platforma od prije dvije godine sadrži i module za optimizaciju uzgoja domaćih životinja, od brojlera, preko matičnog jata do kokoši nesilica. Primjenom umjetne inteligencije i strojnog učenja procjenjuje se težina brojlera na osnovu prikupljenih video snimaka iz proizvodnih objekata.

Također, snimke pomažu u detekciji promjene uobičajenog ponašanja životinje uslijed pojave bolesti ili nekog drugog stresnog stanja. Jednostavnim bilježenjem svih aktivnosti i promjena na farmi, stvara se osnova za transparentnost kompletnog lanca proizvodnje, prerade i isporuke mesa, koja se sve češće zahtijeva od strane krajnjih potrošača.

agroNET digitalna platforma sadrži i module za optimizaciju uzgoja peradi, od brojlera, preko matičnog jata do nesilica (foto: DunavNET)

Vlasnik i direktor tvrtke "Agroprodukt Šinković", Laslo Šinković, objašnjava: "agroNET model za optimizaciju stoke omogućio nam je stalan uvid u proizvodne uvjete u našim objektima, kako bismo mogli reagirati na vrijeme u slučaju potrebe. Plan je da u bliskoj budućnosti nastavimo s digitalizacijom, te obuhvatimo čitav tijek proizvodnje kako bismo optimizirali naša ulaganja, a kupcima omogućili transparentnost svih značajnih parametara."

DunavNET nastavlja s kreiranjem novih ekspertskih modela agroNET platforme u suradnji s timom veterinara novosadskog Instituta za veterinarstvo. Fokus je na ranoj detekciji pojave bolesti kod svinja na osnovi promjena u njihovom ponašanju i oglašavanju. U okviru ATLAS projekta (Horizont 2020 ) aktivnosti su organizirane na farmi "AD Bačka" gdje su instalirani uređaji koji osim uvjeta, prate i način ponašanja tovljenika. Zahvaljujući strojnom učenju i umjetnoj inteligenciji kreirat će se stručni moduli za ranu detekciju pojave bolesti, procjenu težine, kao i neuobičajenog ponašanja.

DunavNET tim, slično vinu...

"Kreiramo svoja inovativna rješenja u srcu Vojvodine, gdje ukusna hrana i naporan posao idu ruku pod ruku. Primarni fokus je na rješenjima za digitalizaciju kompletnog lanca proizvodnje hrane, od polja do stola, u svrhu postizanja efikasnije proizvodnje i kvalitetnijih proizvoda. Iza nas je 15 godina napornog rada, a ispred - puno planova. Trudimo se da sve naučeno pretočimo u alat koji će poljoprivrednicima olakšati posao te iskoristimo prednosti novih tehnologija u proizvodnji zdrave i ukusne hrane", poručuju.

Za više informacija o primjeni digitalne platforme agroNET, obratite se stručnom timu tvrtke DunavNET na niže navedene kontakte.


Tagovi

AgroNET Nove tehnologije Poljoprivreda Digitalna platforma Horizont 2020


Autorica

Senka Gajinov

Više [+]

Diplomirana magistrica znanosti u sektoru Genetike i oplemenjivanja biljaka. U DunavNET tvrtki radi kao produkt menadžerica, zadužena za razvoj agroNET platforme, suradnju s relevantnim ekspertima, organizacijama i udruženjima u sektoru poljoprivrede. Aktivna je u promoviranju upotrebe novih tehnologija u cilju unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje.


Partner

DunavNET

Bulevar oslobođenja 127/13.sprat, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +38121528493, e-mail: agro@agronet.solutions web: https://dunavnet.eu/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]