Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministar rada
  • 14.04.2020. 16:00

Aladrović: Nezaposleni bi mogli raditi u poljoprivredi

Europske zemlje već su pozvale nezaposlene da se okrenu radu u poljoprivredi, na to je pozvao i HUP, a sada izrekao i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
  • 1.373
  • 500
  • 0

Ne vidim problem da se nezaposleni angažiraju u poljoprivredi, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u razgovoru za Večernji list. 

"Očekivanja su da će se radna snaga prilagođavati i sudjelovati u sektorima koji će moći zapošljavati, a poljoprivreda je upravo jedan od tih sektora čiju je važnost ova kriza dodatno potencirala. No ako govorimo o angažmanu nezaposlenih radnika u poljoprivredi, za to ne vidim problem i to sada rade službe za posredovanje pri zapošljavanju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje", pojasnio je za vecernji na upit hoće li država tražiti od radnika koji primaju potporu za čuvanje zaposlenosti da se uključe u neki oblik javnih radova, a poslodavci predlažu sezonski angažman u poljoprivredi. 

Kako je dodao, od početka krize, u Hrvatskoj je 17.000 više nezaposlenih. Podsjećamo, Hrvatska udruga poslodavaca još je krajem ožujka pozvala Vladu da u što kraćem roku pokrene konkretne mjere angažiranja radne snage koja uslijed Covid-19 epidemije prima novčanu pomoć od države, kao i nezaposlenih na sezonske poslove u poljoprivredi.

HUP Vladi: Radnike koji primaju novčanu pomoć angažirajte u poljoprivredi

Sve radno intenzivne djelatnosti u poljoprivredi - kao što su voćarstvo, povrćarstvo i vinogradarstvo - susretale su se s velikim nedostatkom radne snage i prije ove pandemije. Posebno se to odnosi na ubiranje plodova u kratkom roku u velikoj količini obzirom na tehnološke rokove, što će se kroz sljedećih 20-tak dana, pojačano epidemijom Covid-19, dodatno negativno odraziti na berbu koja upravo počinje prvo u zaštićenim prostorima -staklenicima i plastenicima, a nastavit će se i sa sjetvom i berbom u ostatku nadolazećeg perioda za 2020 godinu, pozvali su tad. 

Pozvali frizere, konobare i sve nezaposlene da posao nađu u poljoprivredi

I druge europske zemlje pozvale su sve koji su se zbog preventivnih mjera širenja zaraze našli bez posla da se okrenu - poljoprivredi. Primjerice, Didier Guillaume je za francusku televiziju izjavio: "Može li frizer koji više nema posla raditi na polju, brati jagode ili pakirati jogurt u nekoj mljekari?" Kasnije je uputio i poziv "vojsci muškaraca i žena koji ne rade, koji su zatvoreni u svoje domove, koji su bili konobari u restoranima, sobarice u hotelima, frizeri... da se pridruže velikoj vojsci francuske poljoprivrede, onima koji će osigurati zdravu hranu za sve.


Tagovi

Poljoprivreda Zapošljavanje Josip Aladrović Ministar rada


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?