Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presuda
  • 12.08.2018. 12:00

Američki vrtlar pobijedio agrokemijsku tvrtku u povijesnom suđenju

Sud u San Franciscu donio je u petak povijesnu presudu u korist vrtlara. Agrokemijska tvrtka najavljuje žalbu.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 783
  • 71
  • 0

Čak 289 milijuna dolara odštete mora Monsanto isplatiti Dewayneu Johnsonu. Presuda je to koju je donio sud u San Franciscu u petak. Kako prenose svjetski mediji, povijesna presuda je donesena u korist 46-godišnjeg američkog vrtlara oboljelog od karcinoma jer ga "nisu obavijestili o opasnosti herbicida Roundupa".

Porotnici su, naime, odlučili da je Monsantov herbicid Roundup, kao i njegova profesionalna inačica RangerPro, u znatnoj mjeri pridonijela bolesti tužitelja Dewaynea Johnsona. Agrokemijski div, pak, najavio je ulaganje žalbe. 

Izrazili su žaljenje zbog situacije u kojoj se nalazi Johnson i njegova obitelj, ali naglasili da odluka suda ne mijenja činjenicu da 800 znanstvenih studija i zaključci američke agencije za zaštitu okoliša, nacionalni instituti za zdravstvo i druge regulativne instance u svijetu smatraju da glifosat ne uzrokuje rak te da nije uzrokovao bolest Dewaynea Johnsona. Glifosat je, reagirali su i iz Bayera, siguran i nekancerogen, a odluka suda u suprotnosti sa znanstvenim zaključcima koji jasno govore da ne postoji nikakva veza između korištenja glifosata i bolesti Dewayna Johnsona.

Johnson je, inače, radio kao vrtlar i podvornik u jednoj američkoj školi i često je koristio navedeni herbicid koji sadrži glifosat. Tužbom je tražio više od 400 milijuna dolara tvrdeći da su proizvodi Monsanta doveli do njegova karcinoma kao i da je kompanija svjesno prikrivala njihovu opasnost. Monsanto je osuđen na 250 milijuna dolara odštete uz 39,2 milijuna dolara kompenzacijskih kamata.

Video: Youtube/ABC News


Tagovi

Dewayne Johnson Presuda Monsanto Herbicid


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije