Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Limitiranje cijena
  • 01.04.2023. 07:00

Andrej Plenković: Kulen i pršut fiksiramo na 10 eura za kilogram

Stiže i novi paket zamrzavanja cijena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Foto: Vlada RH/twitter
  • 915
  • 263
  • 0

Nakon serije fiksiranja cijena prehrambenih proizvoda i suočavanja s novim inflatornim pritiscima, Vlada RH najavljuje novi paket zamrzavanja cijena koje će ovog puta, po svemu sudeći obuhvatiti i poljoprivredne proizvode veće dodane vrijednosti, poput pršuta i kulena.

Nastavak je to svojevrsnog medijskog rata na relaciji trgovačkih lanca i Vlade, koji su od početka godine digli cijene ovih proizvoda za nemalih 25%, što je zabrinulo analitičare Ministarstva gospodarstva i sindikaliste.

“Bliže se blagdani, a naši građani imaju svako pravo na domaće proizvode u svojim potrošačkim košaricama”, rekao je premijer Andrej Plenković na okupljanju matične stranke u Dicmu, gdje se posluživao i nadaleko poznati pršut. 

“Odlučili smo ograničiti cijene pršuta, ali i kulena na 10 EUR-a za kilogram te tako poslati jasnu poruku svim potrošačima da brinemo o njima. Uzeli smo brojne faktore u obzir i stava smo da je ova cijena najpoštenija za sve aktere u lancu” dodao je prvi čovjek Vlade, te otvorio pitanje trajanja ove mjere, budući da nam se bliži i turistička sezona. “Intervencija će trajati 30 dana, a nakon analize rezultata ćemo odlučiti kako dalje”, zaključio je premijer. 

Premijer u posjeti pogonima Mesne industrije Braća Pivac 

Ali mnogi ne kriju nezadovoljstvo takvom odlukom.

“Nama su svi ulazni troškovi proizvodnje rasli, a trgovci kažu da ne smijemo podići prodajne cijene, da ih tiskaju inspekcije”, rekao je za Agroklub Grgo Prgomet predsjednik udruženja “historica praestationibus” vidno frustriran najavama s Markova trga.

“Gdje je rezon da snižavamo cijenu pršuta, a da pri tome sir onda ostaje preskup?” s pravom se pitaju turistički djelatnici, smatrajući da će ovako niska cijena ove domaće delicije otvoriti nove probleme u opskrbi hotela i restorana.

“Ako im ovo ne paše, neka jedu kolače”, u šali je zapisujući izjavu premijera u svoj novinarski notes dobacio jedan od tendencioznih novinara koji niz godina prati rad Vlade (podatci poznati redakciji).

Više pročitajte ovdje


Tagovi

Zamrzavanje cijena Vlada Kulen Limitiranje cijena Andrej Plenković


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]