Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najuzornija seoska žena
  • 13.10.2017. 15:00

Anita Nekić: Na selu ste sam svoj gazda!

Jedna od kandidatkinja za izbor za najuzorniju seosku ženu je Anita Nekić iz Mokreša kraj Čaglina. Prije 17 godina vratila se iz grada u rodni kraj gdje je sa suprugom obnovila staru rodnu kuću i počela se baviti stočarstvom.

Foto: screenshot/youtube.com
  • 1.923
  • 299
  • 0

Već 18. godinu zaredom u Hrvatskoj će biti održan izbor za najuzorniju seosku ženu. Boje Požeško-slavonske županije branit će Anita Nekić iz Mokreša kraj Čaglina. Ova majka dvoje djece i ponosna supruga prije 17 godina vratila se iz grada u rodni kraj gdje je sa suprugom obnovila staru rodnu kuću i počela se baviti stočarstvom.

"Ovo je imanje mojih roditelja, koje je kada smo se vratili bilo zapušteno i prepušteno svojoj sudbini. Bavimo se uzgojem ekoloških ovaca i koza. Na tržištu imamo ekološku janjetinu i jaretinu. Već četiri godine se bavimo i pčelarstvom, a osvojili smo i brojne nagrade na ocjenjivanjima", priča Anita Nekić.

Lijepo zvuči kad se nabrajaju nagrade, ali uspjeh ne dolazi sam od sebe nego svakodnevnim trudom i zalaganjem.

Imanje podigla iz pepela

"Svako jutro je obvezan pregled životinja, zatim muzem koze, bacam životinjama sijeno i radim naš doručak. Kad imamo spremanje sijena, ujutro od 9 sati, kad namirim svoje životinje, sjednem na traktor i radim na livadama nekad i do ponoći. U selu imate mogućnost, kad ste sam svoj gazda, da više uživate sa svojom djecom i cijenite život", zadovoljna je Anita.

Priznaje kako je imanje podigla iz pepela. Kad se iz grada vratila u selo njezina majka imala je samo dvije krave. Danas je gospodarstvo poprilično živahno sa 150 ovaca, 30-ak koza i 150 košnica. Najuzornija seoska žena Požeško-slavonske županije pčelarstvom se počela baviti zbog dodatnog izvora prihoda. Kada je riječ o količini meda, prema Anitinim riječima, godina je bila zadovoljavajuća.

"Mraz nas je malo usporio te nije bilo dovoljno meda od bagrema, ali bilo je dosta cvjetnog meda i medljike stoga smo zadovoljni", otkriva Anita.

Gospodarstvo može funkcionirati bez muške ruke

Natjecanje za najuzorniju hrvatsku seosku ženu 2017. godine, održat će se u Karlovcu 14. listopada 2017. Uz Požeško-slavonsku županiju, palčeve za što bolji uspjeh svoje predstavnice, držat će i Općina Čaglin. Obitelj će svakako navijati za Anitu, kako bi u Mokreš donijela titulu najuzornije hrvatske žene. Jedna od brojnih kvaliteta za to ostvarenje je i njezino samopouzdanje.

"Smatram se uspješnom zato što ovo veliko gospodarstvo, od toliko životinja i pčela, može funkcionirati bez muške ruke. Ja sam to gospodarstvo složila na takav način da si sama zaradim plaću i da kao jedna seoska žena mogu samostalno živjeti. Htjela bih poručiti svim ženama, pogotovo na selu, da se jednostavno bore za svoje pravo glasa", rekla je za kraj Anita.

Inače, na izboru će sudjelovati 14 kandidatkinja iz deset hrvatskih županija i Grada Zagreba, a tko bi sve mogao postati ovogodišnjom pobjednicom pogledajte ovdje.

Foto: screenshot/youtube.com


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Anita Nekić Seoska žena Natjecanje Ekološka proizvodnja Ovce Koze Pčelarstvo Zarada Poljoprivreda


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mi smo na sajmu u Gudovcu, a vi? #Bjelovarskisajam #proljetnisajam #imasvega