Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonija 2030.
  • 20.12.2021. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Anušić: Kulen granicu ne smije prijeći ispod 100 eura po kilogramu

Kakvu ćemo Slavoniju imati na koncu desetljeća i što treba učiniti da budućnost ne bude siva, doznali smo od vodećih domaćih proizvođača, izvrsnih malih poljoprivrednika te znanstvene i stručne zajednice.

Foto: Jelena Rašić
  • 2.150
  • 580
  • 3

Na konferenciji "Slavonija 2030 iz perspektive proizvođača hrane" čuli smo što planiraju i koje su ambicije velikih prehrambenih tvrtki, mladih vinara, stočara i povrćara u ovim neizvjesnim vremenima. U dvije panel rasprave naglašena je nužnost proizvodnje visokokvalitetnih proizvoda s dodanom vrijednošću.

Jasnu poruku poljoprivrednicima, ali i svima u lancu opskrbe hranom poslao je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Pohvalio je mlade poljoprivrednike koji su se odlučili za svojevrstan rizik i uložili u poljoprivredu, te što su svojom upornošću, vizijom i trudom uspjeli napraviti odličan posao.

Kazao je da moramo početi mijenjati način funkcioniranja rada, proizvodnje i bavljenja poljoprivredom te se početi prilagođavati tržištu.

"Tržište traži kvalitetu, ozbiljan i brendiran proizvod. Mi u Slavoniji sve to znamo raditi, osim dobro se prodati“, rekao je Anušić na konferenciji Agrokluba i Društva agrarnih novinara Hrvatske.

Kad sve drugo krene nizbrdo ostaje nam poljoprivreda

Ne možemo se primarno baviti turizmom, IT-jem... to je sekundarno, kazao je napominjući da rastemo i u tom segmentu. Međutim, poljoprivreda je temelj, jer kad sve drugo krene nizbrdo ovo će nam ostati snažno i jako. "Sjetimo se prije sto godina koliko je Slavonija života spasila, samo zato što je hranu proizvodila", podsjetio je i naglasio da je hrana temelj i primarna potreba svakog čovjeka i zato je moramo razvijati.

Osvrnuo se i na najpoznatiji slavonski brend – kulen i rekao da moramo shvatiti koliko naš proizvod vrijedi te ga takvog treba i prodati. Cijeli proizvodni proces, od dvije godine uzgoja i hranidbe svinje, kvalitetne paprike pa i drva za dimljenje, kaže Anušić, rezultira vrhunskim proizvodom kojega treba i prodati po cijeni koju zaslužuje.  

"Naš slavonski kulen ne smije prijeći granicu ispod 100 eura po kilogramu, a siguran sam da će i po toj cijeni naći kupce“, rekao je župan.

Školarcima treba lokalna hrana, a ne pizze i hrenovke iz dućana

Kao važan županijski projekt, izdvojio je Regionalni distributivni centar za voće i povrće, za koji kaže da je prvi takav i da je takvih centara do sad trebalo biti 10 ili 15 samo u Osječko-baranjskoj županiji. Tamo će se skladištiti, pakirati, sortirati i raditi dodatna obrada proizvoda, a imat će i liniju za ekološke proizvode.

"Ondje ćemo stvarati nova slavonske brendove, proizvode s dodanom vrijednošću – koji će ići u sve osnovne škole, ali i na tržite cijele Hrvatske i izvan nje“, rekao je Ivan Anušić.

Osvrnuo se na projekt prehrane školske djece lokalno proizvedenom hranom, kojim se podupire domaće OPG-ove, koji uz pomoć županije mogu računati na 19 milijuna kuna za dostavu hrane koju proizvedu obližnjim školama.

Istaknuo je i benefite tog projekta, rekavši da školarci dobivaju nutritivno vrijednu hranu, a ne pizze i hrenovke iz trgovačkih lanaca, dok se roditeljima tako spašava dio budžeta.

"Hrana je budućnost, potičimo mlade ljude da ne idu odavde, da se bave proizvodnjom. Prije ili kasnije ta hrana će imati puno veću vrijednost, s obzirom kakve su okolnosti u regiji i svijetu“, zaključio je Ivan Anušić na konferenciji Slavonija 2030 iz proizvođača hrane.

Pogledajte video:


Tagovi

Slavonija 2030 Ivan Anušić Osječko-baranjska županija Kratki lanci opskrbe Baranjski kulen


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Slavonija 2030

31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@agroklub.hr web: https://www.agroklub.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.