Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište uljarica
  • 15.03.2022. 15:00

Argentina stopirala registraciju za izvoz sojinog ulja i sačme

Cijene na tržištu soje su već ranije skočile, a dodatni rast je uzrokovala odluka Argentine

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 354
  • 43
  • 0

Argentinska vlada zaustavlja prijave za izvoz sojinog ulja i sačme što je odmah izazvalo osudu industrije ovog globalno najvećeg izvoznika prerađenih proizvoda od soje, navodi Reuters. Ovom se odlukom zapravo stopira prodaja i izvoz usjeva 2021/22, jer berba još nije obavljena. 

Svjetsko tržište soje, na kojem su cijene skočile zbog ruske invazije na Ukrajinu, moglo bi biti dodatno pogođeno. Naime, cijene budućnosnica za sojino brašno u SAD-u su skočile za više od 2,2 posto nakon objave, dok su budućnosnice na ulje oslabile 1,26 posto.

Kretanje cijena soje na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište > Soja

Njihov prosječni mjesečni izvoz u 2021. je iznosio 1,5 milijuna tona sačme i 300.000 tona ulja, prema brodarskoj agenciji NABSA. Podaci američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) predviđaju da će ta zemlja činiti 41posto globalnog izvoza sojinog brašna i 48 posto ulja u 2021/22.

Izvoznici se bune

Odluka o zaustavljanju prijava za izvoz dolazi uoči žetve 2021/22., a koja počinje za nekoliko tjedana. Do sada je za izvoz službeno registrirano već oko 5 milijuna tona sojinog ulja i drugih nusproizvoda, pokazuju Vladini podaci. 

Berba soje u Argentini još nije započela (Foto: Depositphoto/fotokostic)

Lokalna komora prerađivača i izvoznika uljarica CIARA objavila je da je Vlada zatvorila registraciju izvoza jer je, kako se navodi, željela podići carine. Naveli su da je to potpuno suprotno izvoznom interesu Argentine. "Osim što je nezakonito, ovo će utjecati na prihode od stranih valuta i zapošljavanje u agroindustrijskom lancu", upozoravaju. 

U vladinom priopćenju se ne spominju izvozne carine, iako su one dugo bile točka napetosti među poljoprivrednicima i izvoznicima. Vladi zbog visokih dugova treba prihod od dolara, ali i porezni prihod od prodaje soje.

Trgovci upozoravaju: Kupci će se snaći

Izvoz ovih proizvoda se trenutno oporezuje po stopi od 31 posto. Urod soje u zemlji 2021/22. procjenjuje se na između 40 i 42 milijuna tona, iako je početkom godine teško pogođen sušom.

Trgovci ovom uljaricom kažu da će iznenadni prekid trgovine argentinskim zalihama usmjeriti uvoznike prema Sjedinjenim Državama i Brazilu. 

"Kupci nemaju drugog izbora osim da smanje potrošnju ili pronađu alternativni izvor opskrbe", rekao je jedan trgovac sa sjedištem u Singapuru, "Očekujemo veću potražnju za američkim izvozom. U jugoistočnoj Aziji kupci kao što su Indonezija, Malezija i Tajland bili su u velikoj mjeri ovisni od argentinskog izvoza."


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Argentina Zabrana izvoza Izvoz soje Tržište soje Soja Sojina sačma Cijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]