Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova sorta rajčice
  • 09.01.2020. 13:30

Astronauti bi uskoro mogli uzgajati rajčicu u svemiru

Američki znanstvenici proizveli su novu sortu rajčice koja daje prinose za manje od 40 dana, a moguće ju je uzgojiti i u svemiru.

Foto: Pixabay/Etienne-F59
  • 220
  • 24
  • 0

U nastojanju da se uzgoji više usjeva na manjim površinama i netaknutim lokacijama, znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji, u Riversideu, razvili su novu sortu rajčice koja se može uzgajati u vrtu, kontejnerima, a postoji mogućnost uzgoja i u svemiru.

Nova sorta nastala je upotrebom alata za uređivanje gena koji se često koristi kod uzgoja vinove loze. Znanstvenici su ciljali gen u biljci rajčice koji je povezan s duljinom stabljike, a spajanjem s još druge dvije mutacije na genima koji kontroliraju reproduktivni rast i veličinu biljaka proizvedena je nova rajčica - "rajčica urbane poljoprivrede".

Što više plodova sa što manje listova

Bilo je vrlo bitno stvoriti sortu koja će dati što više plodova, ali i da ima što manje listova kako ne bi zauzimala puno prostora jer je prvenstveno namijenjena za uzgoj u gradovima.

Iako bi trebala izgledati kao tradicionalne cherry rajčice, ona više podsjeća na snop sitnih balona ili buket cvijeća. Zanimljivo je to što daje plodove za manje od 40 dana, navodi Inverse.

"Imaju odličnu veličinu, finog su okusa, ali naravno da sve ovisi o osobnim preferencijama", kaže Zach Lippman, koautor studije i profesor u laboratoriji Cold Spring Harbor.

I NASA želi ove rajčice

Istraživanje je čak pobudilo zanimanja NASA-e i njezinih stručnjaka. Kako tehnologija napreduje, ali i pomisao na to da bi čovjek uskoro mogao doći i do Marsa, znanstvenici sve više rade na istraživanjima vezanim za uzgoj hrane u svemiru, a nova sorta rajčice pokazala se kao dobar primjer. Upravo je zato NASA dala sveučilištu dvogodišnju potporu u iznosu od 800.000 dolara kako bi mogli potpuno stvoriti uvjete za uzgoj ovoga ploda u svemiru.

"Jedna od neophodnih izmjena je povećati brzinu fotosinteze koja biljkama omogućava stvaranje kisika i pretvaranje ugljičnog dioksida u hranu. Poboljšana fotosinteza pomoći će zamijeniti ugljični dioksid u zraku svemirske stanice svježim kisikom, poboljšavajući kvalitetu zraka i održivosti ljudskog života u svemiru", kaže Robert Jinkerson, asistent kemijskog i ekološkog inženjerstva na Tehničkom fakultetu Marlan i Rosemary Bourns.

Što je najvažnije, eko su prihvatljive?

Otprilike polovica svjetske populacije živi u gradovima, a očekuje se da će ih do 2050. biti dvije trećine. Gradovi s velikom populacijom ljudi u kojima je zemlja pretvorena u tvornice, ceste i naselja imaju potrebu za brzo rastućom proizvodnjom biljaka.

Kombinacija gena ne samo rajčice nego i ostalog voća i povrća i njihov uzgoj, mogao bi biti veliki poticaj urbanoj poljoprivredi. Ne samo što ova nevjerojatna rajčica može proizvesti više hrane u raznim područjima, također može olakšati rastuću zabrinutost oko toga kako koristimo zemlju, ali i umanjiti najveći problem današnjice - klimatske promjene.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Rajčica Urbana proizvodnja Svemir NASA Visoki prinosi Klimatske promjene


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]