Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pančevo
  • 21.07.2018. 08:30

Azotara: Nastavak pregovora 26. jula - sindikati ne prihvataju stečaj

Nakon sastanka vladine radne grupe za "Azotaru" sa predstavnicima radnika i menadžmentom fabrike nema preciznih detalja o čemu se pregovaralo. Novi termin razgovora zakazan je za 26. jul, a radnici su izričiti u svojim zahtevima - stečaj je neprihvatljivo rešenje.

Foto: Novosti.rs / A.Stanković
  • 430
  • 20
  • 0

Sastanak vladine radne grupe, koja se bavi pitanjem pančevačke "Azotare" sa predstavnicima dva reprezentativna sindikata i menadžmentom te fabrike održan je u četvrtak u Ministarstvu energetike. Međutim, kako prenosi N1, nakon sastanka niko od učesnika nije hteo da govori šta je pregovorima postignuto. Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata "Azotare" Gradiše Živanovića, novi sastanak radne grupe je zakazan za četvrtak 26. jul. Živanović je kazao da je na sastaku potvrđeno sve što je ranije rečeno, ne odgovorivši na glavno pitanje: da li su zahtevi radnika ispunjeni?

Ponuđena tri rešenja za radnike

Treba pomenuti i to da je uoči sastanka rečeno da će glavna biti uslovi socijalnog programa, a zasada su ponuđena tri modela: 1) 200 evra po godini staža; 2) trećina zarade zaposlenog po godini staža ili 3) za one koji imaju više od 15 godina radnog staža - 6 prosečnih plata u Srbiji. Ipak, sindikalci su poručili da ne odustaju od borbe da fabrika nastavi da radi i da će od države zahtevati da se za "Azotaru" pronađe drugo rešenje, zato što je za njih stečaj neprihvatljiva opcija. Gradiša Živadinović je istakao da radnici nastavljaju svoju borbu, a kakve će mere preduzeti zavisi od ishoda razgovora sa ministrom energetike Aleksandrom Antićem.

Mora li "Azotara" u stečaj?

Živadinović je dodao da se borba nastavlja uprkos činjenici da su direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i ministar Antić kazali da fabrika mora u stečaj zbog prezaduženosti, a podsećamo da trenutna dugovanja pančevačke "Azotare" trenutno iznose oko 200 miliona evra i premašila su vrednost celokupne imovine fabrike, dok 90% duga po preduzeće ima prema "Srbijagasu".


Izvori

N1 Srbija


Tagovi

Azotara Stečaj Štrajk Pregovori Srbijagas Radnici Aleksandar Antić Dušan Bajatović Gradiša Živanović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P