Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bečki brend
  • 29.05.2022. 15:00

Beč ima vlastiti brend organskih proizvoda - Wiener Gusto

Trećina obradivih površina u vlasništvu grada se obrađuje po organskim metodama, a proizvodi pod ovim brendom stižu na police u maloprodaji

Foto: Depositphotos/goga18128.mali.ru
  • 79
  • 44
  • 1

Grad Beč raspolaže s 2.000 hektara oranica i vinograda što ga čini jednom od najvećih organskih farmi u Austriji. Svi proizvodi će od sada biti objedinjeni pod novim brendom "Wiener Gusto". To je inicijativa kojom se žele potaknuti građani da kupuju bio proizvode iz vlastitog grada.

"S 'Wiener Gusto' Beč je jedini veliki grad koji ima organske proizvode iz vlastite proizvodnje. Gradsko šumsko-poljoprivredno preduzeće je pokrenulo jedinstven projekat koji će dodatno unaprijediti kvalitetu života u našem gradu", izjavio je gradonačelnik Michael Ludwig.

Od sada i u maloprodaji

Do sada su ovi proizvodi s bečkih površina bili dostupni samo u veletrgovinama. Od 1. juna 2022. godine biće dostupan u maloprodaji prvi proizvod ovog brenda, meko organsko pšenično brašno tip 700. U planu je da do jeseni budu dostupni i drugi poput krompira, raženog brašna, laneno ulje, leća, slanutak, te organski uzgojeno meso divljači.

Sljedeće dvije godine planirano je proširenje asortimana na suncokretovo i ulje kameline, brašno od spelte, svježe voće i sokove te tofu. Velika važnost se daje slobodnom uzgoju organskih svinja i goveda s naglaskom na uzgoj mliječnih krava.

Doprinos zaštiti klime

Površine u vlasništvu grada se obrađuju organskim metodama, a đubrenje se obavlja kompostom što pomaže bioraznolikosti flore i faune te zdravlju zemlje. Takva tla su ogromna zaliha karbona i stoga daju suštinski doprinos zaštiti klime.

Jürgen Czernohorszky, član bečke uprave za klimu, je istakao važnost ovog stopostotnog bio proizvoda iz regionalnog uzgoja koji se odlikuje kratkom transportnom rutom što doprinosi zaštiti klime i sigurnosti opskrbe hranom.

Osim toga, "Wiener Gusto" je dio regionalnog brenda "Bečka gradska žetva", tamošnje poljoprivredne komore, pod kojim se prodaju proizvodi koji potiču s područja glavnog grada. Od ukupno 5.700 hektara skoro trećina se obrađuje na ekološki prihvatljiv način. Grad na godišnjoj razini osigurava 250.000 eura za svoje poljoprivrednike koji se odluče preći na organski uzgoj. Sredstva su osigurana kroz Ekološki akcionim programom 2022+.


Tagovi

Beč Wiener Gusto Organska poljoprivreda Brend Michael Ludwig Bečka poljoprivreda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete