Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovitost belog luka
  • 02.06.2020. 18:00
  • Cuenca, Španjolska

Beli luk - potencijalni lek u borbi sa virusom COVID-19

Tim istraživača iz španske pokrajine Kuenka proučava mogućnost upotrebe ljubičastog češnjaka gajenog u gradiću Las Pedronerasa kao sredstva za borbu protiv SARS-CoV-2.

Foto: Depositphotos/estudiosaavedra
  • 683
  • 22
  • 0

Još 1500. godine pre nove ere na papirusu je pronađeno više od 200 recepata u kojima se koristi beli luk protiv raznih zdravstvenih tegoba poput glavobolje, slabosti, ali i infekcija grla. Plinije Stariji je tvrdio kako nema bolesti koja se pred belim lukom neće povući, a i danas je on poznat po svojoj lekovitosti. Osim u lečenju ljudi, koristi se i u zaštiti bilja.

Bogat je vitaminima i mineralima kao što su: adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.

Narod je oduvek imao poverenja u beli luk

Danas je poznato da sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, smanjuje holesterol i trigliceride, snižava krvni pritisak, normalizuje ubrzan rad srca, pospešuje probavu, pomaže kod bronhitisa, ali smanjuje i rizik od pojave karcinoma.

Narod je oduvek imao poverenja u lekovitost belog luka, a za vreme raznih epidemija tifusa, kolere, kuge, dizenterije, gripa i sličnih, kad god se javljala smrtnost od zaraznih bolesti, uvek se kao lek koristio beli luk bilo kao preventivno ili lekovito sredstvo.

Zato nas ne čudi da je uključen i u istraživanja u borbu protiv virusa COVID-19.

Beli luk kao sredstvo borbe protiv virusa COVID-19?

Tim istraživača iz španske pokrajine Kuenka proučava mogućnost upotrebe belog luka ljubičaste boje suvih listova, gajenog u gradiću Las Pedronerasa kao sredstva za borbu protiv virusa SARS-CoV-2. Naučnici smatraju da bi ova biljka mogla da deluje kao prokoagulans u najozbiljnijim slučajevima kada virus kod pacijenta uzrokuje trombozu.

Španska pokrajina Kuenka saopštila je da će uskoro potpisati sporazum sa Unverzitetom Kastilja La Manća (UCLM) kako bi doprineo sa 30.000 evra ovom istraživačkom projektu koji su osmislili lekari Ignacio Grasija i Huan Francisko Rodrigez.

Cilj istraživanja je proučavanje svojstva ove biljke kao antiinflamatornog leka koji bi mogao da pomogne u nezi bolesnika zaraženih virusom korona kao i određivanje upotrebe smrznutog belog luka i drugih derivata koji mogu da deluju kao prokoagulans u upalnoj fazi bolesti koja u najtežim slučajevima zaraze izaziva trombozu, piše eldiario.

Veće pokrajine veruje u dobre rezultate koje ovo istraživanje može da pokaže, a njen predsednik Alvaro Martinez Ćana je izjavio: "Ako je pandemija nešto pokazala, to je da se moramo kladiti na naučnu zajednicu".

Slatkim pelinom leče virus korona

Podsetimo, ovo nije prva biljka koja se pominje u lečenju virusa korona. Tako je prošlog meseca predsednik Madagarskara, Andri Radžoelina, izjavio da biljni lek nazvan Covid-Organics, napravljen od slatkog pelina (Artemisia annuae) može da spreči ovaj virus, ali je Svetska zdravstvena ogranizacija (WHO) odmah reagovala savetujući da se u borbi proitv virusa korona ne koriste neprovereni lekovi.

COVID-19 leče slatkim pelinom? Svetska zdravstvena organizacija odmah reagovala

"Čak i ako su terapije izvedene iz tradicionalne ili komplementarne medicine, kritično je govoriti o njenoj efikasnosti i sigurnosti bez strogih kliničkih ispitivanja", upozorili su u saopštenju regionalnog ogranka WHO-a za podsaharsku Afriku.

Beli luk u zaštiti bilja

Znamo sa sigurnošću da je beli luk neizostavan kada je u pitanju ekološki uzgoj bilja. On izlučuje materije koje štite okolne biljke, pojačavaju njihov imunitet, teraju štetočine i umanjuju pojavu bolesti pa je dobro imati ga u bašti. Od njega mogu da se naprave i sredstva koja deluju protiv bolesti i štetočina, a koristi se u zaštiti svih biljnih vrsta osim lukova.

Beli luk kralj bašte i voćnjaka - štiti od štetočina i obolenja

Podsetimo se jednostavanog preparata o kom je pisala Ranka Vojnović. Glavicu belog luka je potrebno usitniti ili izgnječiti i preliti sa dva litra vode. Ostaviti preko noći i ne poklapati, a nakon 24h dobijenu masu procediti i preparat je spreman za korišćenje. Ipak, autorka napominje ako je miris sredstva prejak, trebalo bi mu dodati još malo vode. Koristi se protiv brojnih štetočina i bolesti kao što su: mravi, lisne vaši, tripse, plamenjača, alternarija, virus na paprici i mnogi drugih.

Preparatima od povrća zaštitite drugo bilje

Beli i crveni luk zajednički mogu da se koriste i u borbi protiv plesni i grinja. Ako su problem plesni, tada ovim preparatom zalivamo zemljište. Potrebno je usitniti pola kilograma belog i crvenog luka i preliti sa deset litara tople vode. Ostaviti da fermentira, a kada se prestane da peni, preparat je potrebno procediti i razrediti vodom u odnosu 1:10.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Beli luk Covid-19 Virus korona Lek Narodni lek Ekološka proizvodnja Sredstvo protiv štetočina Sredstvo protiv bolesti Tromboza


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]