Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporazum i saradnja
  • 05.12.2019. 12:00

Belorusija zainteresovana za voće iz Srbije

Srbija je zanimljiva beloruskim privrednicima koji bi od srpskog voća proizvodili voćne jogurte, dok Belorusija, našem tržištu može ponuditi maslac i mleko u prahu.

Foto: Biljana Nenković
  • 200
  • 7
  • 0

Na nedavno održanom sastanku ministara poljoprivrede Srbije i Belorusije, Branislava Nedimovića i Anatolija Hotka, Srbija, je zanimljiva beloruskim privrednicima zbog voća koje bi se prerađivalo, dok Belorusija, s druge strane, može ponuditi maslac i mleko u prahu, koje nedostaje našoj konditorskoj industriji.

Nedimović je tom prilikom rekao da je Srbiji neophodno da uveze maslac i mleko u prahu, a da su naše potrebe konditorske industrije za tom robom 2.000 tona godišnje. Svega ih ima kako je pojasnio 30 do 40 tona. Nedimović je najavio da će Srbija za 15 do 20 dana izaći sa posebnim pravilima za uvoz te vrste robe bez carine.

Srbija u Belorusiju najviše izvozi stočne hrane

Tema razgovora sa ministrom poljoprivrede Belorusije bila je i kako da Srbija na najkvalitetniji način iskoristi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, gde je uključena i Beorusija i da im predstavi listu proizvoda koji su njima neophodni, a koje bi naša zemlja mogla da im plasira. Među njima su, neke vrste voćnih rakija, mesne prerađevine i voće.

Srbija kako je saopšteno u Belorusiju najviše izvozi stočne hrane, a uvozi mladi krompir, mlečne proizvode i luk.

Ministar poljoprivrede Belorusije Anatolij Hotko kaže da je ta zemlja jedan od lidera u proizvodnji mlečnih proizvoda, ali, ističe, da im nedostaje voće i voćni koncetrati za, na primer, proizvodnju voćnih jogurta.

Inače, najveći obim međusobne razmene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a kako je saopšteno ostvaren je u 2014. godini kada je dostigao nivo od 17,3 miliona američkih dolara. U 2018. godini ukupna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iznosila je 10,4 miliona američkih dolara, od čega je naš izvoz iznosio oko osam miliona američkih dolara, dok je uvoz iz Belorusije bio 2,4 miliona američkih dolara, preneo je Dnevnik.

Sporazum sa Evroazijskom unijom 25. oktobra - Evo šta to donosi Srbiji

Prema vrednosti izvoza, Belorusija je 34. partner Srbije

U Beogradu je održan poslovni Forum "Srbija-Belorusija", čiji je cilj unapređenje i razvoj privredne saradnje dve zemlje. U organizaciji Privredne komore Srbije i u saradnji sa Beloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i Ambasadom Belorusije u Beogradu, u Palati Srbija potpisan je komercijalni ugovori srpske i beloruske strane, dok je na radnom delu Foruma održan bilateralni susret srpskih i beloruskih firmi. Prema vrednosti izvoza, Belorusija je 34. partner Srbije, dok je po vrednosti uvoza na 37. mestu.

Srbija je, prema najnovijim dostupnim podacima, za devet meseci ove godine u Belorusiju izvezla robe i usluga u vrednosti od 41,4 miliona dolara što je povećanje od 12,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. S druge strane, beleži se pad uvoza iz Belorusije za skoro pet miliona dolara, odnosno za 9,3 procenta, pokazuje statistika, a prenosi Blic.

Podsećamo premijerka Ana Brnabić je u Moskvi potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica: Rusije, Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgistana. Srbiji je potpisivanjem sporazuma otvoren pristup tržištu od 183 miliona ljudi. Dogovorom o slobodnoj trgovini, Srbija će moći da izvozi gotovo 100 odsto proizvoda bez plaćanja carina.

Evroazijska ekonomska unija je osnovana 1. januara 2015. godine na ideju ruskog predsednika Vladimira Putina, preneo je ranije RTS.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Izvoz hrane Uvoz hrane Belorusija Srbija Voće Mlečni proizvodi Branislav Nedimović Anatolija Hotka


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.