Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crna Trava
  • 09.12.2018. 13:00

Beograđanka zbog uzgoja borovnice otišla iz grada na selo

Rođena Beograđanka Tamara Perović je pre oko pet godina, sa detetom, stigla u Crnu Travu odnosno u selo Obradovci. Tu je srela novu ljubav, dobila decu i otpočela uzgoj borovnica, malina i kupina.

Foto: Novosti / I. Mitić
  • 389
  • 14
  • 0

Rođena Beograđanka Tamara Perović je pre oko pet godina, sa detetom, stigla u Crnu Travu izazvavši čuđenje svih iz tog kraja, koji su već navikli na to da mladi decenijama samo odlaze. Prve mesece Tamara je provela u kući pokojne bake, u zaseoku Obradovci, ali se još pre zime, zbog struje i kupatila, koji nisu postojali, preselila u iznajmljeni prostor bliži centru opštine. 

U Crnoj Travi pronašla novu ljubav

Prema njenim rečima, koje prenose Novosti, kada je dobila sina Dimitrija nije mogla da nastavi studije, niti da radi, a mališan nije mogao ići u vrtić, jer je nezaposlena. Tamarini otac i majka rade, pa nije mogla da računa ni na njihovu podršku. Tada se setila zasada borovnica, o kojima je do tada brinula baka i došla u Crnu Travu, a Dimitrije je odmah primljen u vrtić i na celodnevni boravak. Tu  je takođe pronašla i novu ljubav, pa je sa Pericom Nikolićem dobila dvoje dece, a na putu je i treće dete.

Kućni bužet popunjavaju proizvodnjom borovnica

I Perica je u Beogradu živeo 12 godina, a u rodnu Crnu Travu se vratio pre Tamare. Kako Tamara objašnjava, žive od muževljeve plate iz Centra za socijalni rad i uzgajaju borovnice, maline i kupine od kojih prave slatka, džemove i sokove. Tvrdi da je život na selu mnogo jeftiniji i nema "mamipara" kao u gradu, a ljudi su posvećeniji jedni drugima. Dobra stvar je i to što deca stalno borave u prirodi i imaju slobodu. Jedini problem je to što do najbližeg pedijatra mora da se putuje 50 kilometara u jednom smeru. U nabavku moraju do Vlasotinca ili Leskovca, ali su se navikli i tako će biti sve dok deca ne odrastu, a onda će videti šta dalje i moraće da prate njihove potrebe.

Konkurisaće za stan koji gradi opština

Lokalna samouprava u Crnoj Travi gradi pet stanova namenjenih porodicama sa većim brojem dece, pa Tamara naglašava da će sigurno konkurisati i nada se trajnom rešenju, odnosno životu u blizini škole i vrtića. Inače, u seosku osnovnu školu su ove godine upisana samo tri prvaka, među kojima je i Dimitrije, a njegova majka kaže da to i nije loše, jer deca imaju punu pažnju učiteljice.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Crna Trava Obradovci Tamara Perović Perica Nikolić Borovnice Maline Kupine


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.