Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAZOS
  • 26.04.2019. 15:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Bespilotne letjelice, traktori s autopilotom, 3D skeneri - budućnost poljoprivrede je tu

Precizna poljoprivreda nije nešto što će doći u budućnosti, nego se upravo događa, zaključeno je na Danu precizne poljoprivrede održanom na Fakultetu biotehničkih znanosti u Osijeku.

Foto: Melita Berečić
  • 782
  • 456
  • 0

Mogućnosti digitalne poljoprivrede prikazane su na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti na Danu precizne poljoprivrede, međunarodnom znanstvenom skupu u organizaciji Katedre za geoinformacijske tehnologije i GIS te tvrtke Claas. To je prvi takav skup u Hrvatskoj, a dojmovi nakon održanih predavanja i predstavljanja bespilotnih letjelica, navigacije te uporabe GIS-a u praksi, zasigurno neće izblijedjeti.

Hrvatska drži korak s Europom kada je riječ o geoinformacijskim sustavima te uspješno prati nove trendove unatoč manjim proračunskim sredstvima u odnosu na druge članice EU-a, rekao je na početku manifestacije dr.sc.Vlado Guberac, rektor Sveučišta J. J. Strossmayera

Uvertira za razvoj novog diplomskog studijskog programa

Dekan FAZOS-a, pak, dr.sc. Krunoslav Zmaić, istaknuo je kako će i ovaj skup pokazati da fakultet ide prema održivoj poljoprivredi. "Dan precizne poljoprivrede govorit će i o tome kako smanjiti onečišćenje i uporabu aktivnih kemijskih tvari na čemu kontinuirano radimo te pratimo informacijske tehnologije. Ovo je uvertira za razvoj novog diplomskog studijskog programa na engleskom jeziku – ICT u poljoprivrednim znanostima. Zahvaljujem djelatnicima Zavoda za poljoprivrednu tehniku i obnovljive izvore energije koji su dali veliki doprinos u organiziranju ovog skupa koji će, uvjeren sam, postati tradicionalan,“ rekao je dekan Zmaić.  

Budućnost je već tu

Dan precizne poljoprivrede okupio je predavače iz Hrvatske, Njemačke, Bocvane, Bosne i Hercegovine te spojio struku i znanost, proizvođače tehnike i hrane, potrošače, studente i znanstvenike, kako je istaknuo dr.sc. Ivan Plaščak, predstojnik Zavoda za poljoprivrednu tehniku i OIE.

Dr.sc. Mladen Jurišić, predsjednik Katedre za geoinformacijske tehnologije i GIS objasnio je važnost i ciljeve manifestacije. "Održavamo Dan precizne poljoprivrede u sklopu GIS sustava, a ta manifestacija afirmira suvremenu poljoprivredu i trendove u proizvodnji hrane. Jedna od najvećih sastavnica GIS tehnologija su sustavi za globalno pozicioniranje, daljinska istraživanja te precizna poljoprivreda. To je selektivan pristup, primjerice, na površini od 500 ha moguće je svaki dio promatrati posebno te kreirati karte pa putem tih karti i sustava za precizno pozicioniranje svaki taj piksl tretirati posebno. To dovodi i do ušteda, preko 37 % u inputima, a da ne govorimo o ekološkom aspektu očuvanja okoliša.

Poziv OPG-ovcima na ugradnju sustava

S ove pozicije pozivamo OPG-ove i ostale koji sudjeluju u sustavu poljoprivrede da dođu kod nas te da zajedno instaliramo takve sustave u manjem ili većem obliku kako bismo pokazali koliko je to kvalitetno i dobro. Otvoreni smo, imat ćemo i radionice barem tri puta godišnje gdje ćemo na konkretnim primjerima obučavati poljoprivredne proizvođače. U nekoliko smo OPG-ova već instalirali te sustave što danas možemo i pokazati. U svjetskom smo trendu, 85 % resursa u rukama je OPG-ova, na njima je da se kreću naprijed zajedno s nama, kao i na nama da ih motiviramo,“ zaključio je profesor Jurišić.

Zanimljivo je bilo čuti i predavanje Arveda Von Bieberstein iz tvrtke Claas koji je detaljno predstavio tu uspješnu obiteljsku tvrtku i njezine proizvode od prvih, najjednostavnijih do najnovijih suvremenih strojeva. Istaknuo je da su za uspjeh tvrtke važni zaposlenici različitih struka – od inženjera poljoprivrede i doktora genetike preko IT stručnjaka do odvjetnika. Još prije dvadeset godina razvili su rješenja za preciznu poljoprivredu pa se otada sve precizno mjeri i dozira, nema više poljoprivrede ''prema osjećaju''.

3D ručni skener

Veliku je pozornost izazvalo i predavanje doc.dr.sc. Ante Šiljega s Odjela za geografiju, Sveučilišta u Zadru koji je otkrio dobrobiti višerezolucijskog modeliranja krajolika primjenom geoprostornih tehnologija. Na kraju je uz pomoć doktoranta Frane Domazetovića prezentirao uporabu 3D ručnog skenera. Taj će se skener u poljoprivredi moći koristiti u istraživanjima erozije tla i za skeniranje stabala i procjenu štete na kori stabala ili na podu, a moguće ga je koristiti i na mehanizaciji, primjerice za praćenje trošenja strojeva. Ovaj put, skeniranje su prikazali na čovjeku.

Crop senzori na traktoru

Jedan od govornika bio je i Alojzije Jerković direktor tvrtke Jerković d.o.o., koji je istaknuo važnost suradnje tvrtke s FAZOS-om te izrazio zadovoljstvo što u toj obrazovnoj ustanovi imaju priliku prezentirati najnoviju riječ tehnike. Osim najsuvremenijeg traktora kojeg su nedavno ustupili fakultetu, ovaj su put predstavili i traktore povezane autopilotima sa satelitom. Jedan traktor opremljen je crop senzorom – dvjema kamerama kojima automatski očitava količinu opskrbljenosti biljke dušikom te na taj način daje preporuku za gnojidbu priključku za dodavanje goriva.

Traktori su povezani autopilotima sa satelitom

Prikazane su i bespilotne letjelice koje su iz zraka prikupljale podatke s tla, a pomoću njih se mogu raditi i određena predviđanja. Prikazano je i kretanje traktora koji se uz pomoć autopilota može samostalno kretati po poljoprivrednoj površini…

Zaključeno je da precizna poljoprivreda nije nešto što će doći u budućnosti, nego se upravo događa.


Fotoprilog


Tagovi

Dan precizne poljoprivrede 3D ručni skener GIS sustav Dron Fakultet agrobitotehničkih znanosti


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]