Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt EU
  • 20.03.2015. 11:25

Besplatni zdravi obroci i za hrvatske školarce

Nova Uredba Europskog parlamenta i Vijeća trebala bi ovaj program distribucije voća i povrća u školama objediniti sa sličnim programom distribucije mlijeka u školama, na što hrvatski učenici do sad nisu imali pravo.

  • 171
  • 30
  • 0

Države članice EU prihvatile su nacionalnu raspodjelu 150 milijuna eura iz sredstava EU-a, za program distribucije voća i povrća u školama u razdoblju od 2015. do 2016. godine koji je predložila Europska komisija. "Ovom je odlukom otvorena mogućnost da u školskoj godini 2015/2016 putem toga programa Hrvatska iskoristi 90%-tno sufinanciranje EU s predviđenih 1.360.845 eura. Preostalih 10% pokrit će se iz nacionalnog proračuna te će „zdravi obroci“ za hrvatsku djecu u školama biti besplatni", rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Cilj ovoga programa je u školama dijeliti porcije voća i povrća djeci u 25 država članica koje sudjeluju u tome programu. Izuzetak su Švedska, Finska i Velika Britanija. Program je pokrenut 2009. kako bi se promijenio trend sve manje konzumacije voća i povrća, a usmjeren je posebno na oko 12 milijuna djece u dobi između šest i deset godina. Veća konzumacija voća i povrća pridonosi nastojanjima da se kod školske djece potaknu zdravije prehrambene navike. Od 2014. godine tim se programom sufinanciraju i popratne edukacijske mjere kojima se objašnjavaju moguće koristi zdrave prehrane.

Prehrana ima važnu ulogu u borbi protiv zdravstvenih problema povezanih s lošom prehranom, dok porast broja pretile djece zabrinjava zdravstvene stručnjake. U pojedinim državama Europe veliku korist od ovoga programa imaju poljoprivrednici koji svoje svježe proizvode mogu, unutar određenih okvira, izravno plasirati u lokalne odgojne ustanove. "Zalažem se da domaći i svježi lokalni proizvodi budu distribuirani u škole, jer je to dobro za djecu, ali to je dobro i za hrvatske poljoprivrednike", kazala je Petir.

Nova Uredba Europskog parlamenta i Vijeća trebala bi ovaj program distribucije voća i povrća u školama objediniti sa sličnim programom distribucije mlijeka u školama. Hrvatska do sada nije imala mogućnost dobiti sredstva iz EU za provedbu programa distribucije mlijeka u školama zbog ograničenja koje je proizlazilo iz povijesnih prava za korištenje tih sredstava. Skorim usvajanjem amandmana na prijedlog nove Uredbe, a podnesenih na zahtjev Marijane Petir, hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu i ta će se, diskriminirajuća praksa, ukloniti, te će i hrvatska djeca dobivati besplatne obroke mlijeka u školama.


Tagovi

Nacionalna raspodjela Distribucija voća i povrća u školama Zdravi obroci Marijana Petir 25 država Švedska Finska Velika Britanija Zdravije prehrambene navike Edukacijske mjere Zdrava prehrana Pretila djeca Svježi proizvodi Hrvatski poljoprivr


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dok željno iščekujemo početak još jednog proljetnog sajma u Gudovcu još malo fotografija iz arhive 😊
#gudovac2024