Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 12.08.2013.

Bez dogovora u novi ultimatum

"Ako ova Vlada ima u planu da se Hrvatska orijentira isključivo na uvoz hrane, onda bi dobro bilo da nam premijer to kaže, pa se mi u tom slučaju više nećemo baviti poljoprivredom", kaže Brlošić.

  • 856
  • 93
  • 0

Pregovori seljaka s ministrima Tihomirom Jakovinom i Slavkom Linićem nisu donijeli nikakvo rješenje za trenutno stanje u hrvatskoj poljoprivredi. Dogovoreno nije ništa, štoviše nijedna se strana nije pomaknula ni za milimetar. Ministri su predstavnicima 11 županija poručili da novca za dodatne stotine milijuna kuna u proračunu nema te tvrde da je Vlada seljacima već isplatila više od dvije milijarde kuna.

Propali su i pregovori uzgajivača pšenice s predstavnicima Vlade. Pokušali su se izboriti za prošlogodišnju cijenu od 1,38 kn, protiveći se aktualnoj otkupnoj cijeni, no zasad su njihovi zahtjevi ostali neuslišeni.

Premijer Milanović, međutim, nije se pojavio.

"Kad smo prosvjedovali 2009. godine, Milanović se susreo s nama i razgovarali smo više od sat vremena. Rekao nam je tada da će nam uvijek biti na raspolaganju i da se javimo ako budemo imali problema. Evo, sad ih imamo. Pa kad je mogao razgovarati sa sindikalcima koji predstavljaju ljude kojima su plaće smanjene tri posto brutto, nije mi jasno zašto bi bježao od nas. Premda smo mi proizvodni sektor, a poticaje su nam u odnosu na prošlu godinu srezali za 40 posto", rekao je Brlošić za Novi list.

"Svi su nam njegovi argumenti poznati, a s obzirom da je državni proračun zadan, Jakovina ne može utjecati da nam se isplate poticaji u iznosu na koji imamo pravo. Jedino premijer može odlučiti o preraspodjeli novca kako bi seljaci dobili što im pripada. Osim toga, hoćemo da nas Milanović izravno čuje jer možda on ne zna kakvo je pravo stanje u poljoprivredi, možda ga ministri krivo informiraju" objasnio je Brlošić zašto bi bilo od ključne važnosti da se Milanović sastane sa seljacima. "Nisu oni neosjetljivi na gospodarske probleme u kojima se nalazi cijela država i spremni su se odreći dijela potpora", no Brlošić smatra da ih se trenutačno želi ipak previše zakinuti.

"Ako ova Vlada ima u planu da se Hrvatska orijentira isključivo na uvoz hrane, onda bi dobro bilo da nam premijer to kaže, pa se mi u tom slučaju više nećemo baviti poljoprivredom. Prijavit ćemo se u zavodu za nezaposlene i uzimati tamo mjesečnu naknadu", naglašava Brlošić za Novi List.

Kako se pregovori nastavljaju jer prosvjednici ne odustaju od svojeg nauma, seljaci su postavili ultimatum Vladi. Do sutra žele termin pregovora u koje će se uključiti i predsjednik Vlade Zoran Milanović, ali i predsjednik Republike Ivo Josipović, iako on nema nikakve izvršne ovlasti. U suprotnome najavljuju pojačavanje cestovnih blokada i njihovo širenje na nove punktove, a spominje se i blokada granica.

Dok predstavnici nezadovoljnih seljaka u Ministarstvu poljoprivrede održavaju sastanke i pokušavaju postići dogovor u vezi isplate poticaja i otkupne cijene pšenice, njihove kolege nastavljaju s blokadom cesta.


Tagovi

Milanović Sastanak Ultimatum Poljoprivreda Brlošić Linić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]