Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstveno istraživanje
  • 29.11.2021. 18:00

Biljke pamte sušu - istraživanje otkrilo kako ih presađivati da budu otpornije

Biljke pamte dehidraciju. To će ih natjerati da prežive budući stres od suše i presađivanje, napomenuo je Michael Fromm vodeći autor studije.

Foto: Depositphotos/dan.grytsku.gmail.com
  • 300
  • 42
  • 0

Biljke koje su preživjele razdoblje suše uče se nositi sa stresom zahvaljujući sjećanju na to iskustvo, dokazalo je novo istraživanje. Ti bi nalazi mogli dovesti do razvoja usjeva koji će biti tolerantni na sušu.

Studija također po prvi puta potvrđuje znanstvenu osnovu koju su vrtlari i rasadničari već primijetili kroz svoj rad, a radi se o tome da je presađivanje bolje kada se biljci prvo uskrati voda pa tek potom zalije i presađuje.

Radeći s biljkom uročnjak (Arabidopsis), članom porodice krstašica koja se smatra izvrsnim modelom za istraživanje, tim Michaela Fromma, znanstvenika sa Sveučilišta Nebraska-Lincoln usporedio je reakciju biljaka koje su prethodno bile pod stresom zbog zadržavanja vode i onima koje nisu.

One koje su ranije bile suočene sa stresom brže su se oporavile sljedeći put kada su bile dehidrirane. Točnije, one koje nisu, brže su venule i njihovo je lišće gubilo vodu većom brzinom. "Biljke pamte dehidraciju. To će ih natjerati da prežive budući stres od suše i presađivanja", napomenuo je Fromm.

Biljka zaboravi stres nakon pet dana zalijevanja

Tim je otkrio da su biljke učene na stres reagirale na naknadnu dehidraciju povećanjem transkripcije određene podskupine gena. Tijekom razdoblja oporavka kada je voda bila dostupna, transkripcija ovih gena vraćala se na normalne razine, ali nakon sljedećih razdoblja suše biljke pamte svoj transkripcijski odgovor na stres i induciraju te gene na više razine u ovom naknadnom stresu od suše, navodi se u istraživanju.

"Sve je to potaknuto događajima na molekularnoj razini", rekla je biologinja Zoye Avramova. "Pokazujemo da je ova transkripcijska memorija povezana s promjenama kromatina koje su, čini se, uključene u održavanje ove memorije", pojasnila je.

Prema istraživačima, uročnjak zaboravlja prethodni stres nakon pet dana zalijevanja. No, ti se dani mogu razlikovati kod drugih vrsta biljaka.

Ovo je prvi primjer transkripcijske memorije pronađene u bilo kojem obliku života iznad mikrogljiva. Znanstvenici ističu da ovo otkriće može dovesti do uzgoja ili inženjeringa usjeva koji bi bolje izdržali sušu, iako su, kako napominje Fromm, praktične primjene tih otkrića od poljoprivrede vrlo udaljene. 

"Daleko smo. Tek počinjemo razumijevati osnove", rekao je dodavši da je moguće da biljke pretjerano reagiraju na prvi stres od suše. "Paničare i previše usporavaju rast", pojašnjava.

Kako on tvrdi, možda znanstvenici mogu modificirati te instinkte u biljkama kako bi pomogli u održavanju ili poboljšanju produktivnosti u vrijeme suše. No, vrtlari bi te nalaze mogli odmah iskoristiti.

"Da sam presađivao biljku, uskratio bih joj vodu na par dana, pa ju zalio preko noći i tek potom presadio", zaključio je Fromm.


Tagovi

Biljke Stres Znanstveno istraživanje Studija Suša Biljke pamte


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić