Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 07.10.2021. 18:00

Biljna ulja skuplja za 60 posto - rastu i cijene žitarica, šećera i govedine

FAO izvještava da je u rujnu zabilježen rast cijena osnovnih namirnica. Više su za 1,2 posto u odnosu na kolovoz i čak 32,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Foto: Depositphotos/branex
  • 578
  • 96
  • 0

Globalne cijene hrane su u rujnu porasle za 1,2 posto u odnosu na kolovoz i 32,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO). Rast su predvodile skuplje žitarice i biljna ulja. Više vrijednosti zabilježene su i za mlijeko te šećer, a indeks cijena za meso je ostao stabilan.

Što se tiče žitarica, one su prošlog mjeseca skuplje za dva posto u odnosu na kolovoz i 27,3 posto u odnosu na rujan prošle godine. Najviše je porasla cijena pšenice i to za četiri posto u odnosu na prethodni mjesec te 41 posto u odnosu na lani. Pooštravanje izvoznih mogućnosti usred jake svjetske potražnje nastavilo je jačati međunarodne cijene ove žitarice.

Skuplja je i riža, a ječam košta 2,6 posto više u odnosu na kolovoz i to zbog velike potražnje, smanjenog izgleda za proizvodnju u Rusiji i prinosima na drugim tržištima, navodi FAO. Nasuprot tome, svjetske cijene kukuruza ostale su gotovo stabilne. Samo su 0,3 posto iznad onih u kolovozu zbog poremećaja u lukama koje su povezane s uraganima u SAD-u, ali i smanjenim izgledima za žetvu u Ukrajini. No, unatoč tome ova je žitarica skuplja 38 posto u odnosu na rujan 2020. godine.

Biljna ulja su poskupila za 1,7 posto u odnosu na kolovoz i čak 60 posto u odnosu na lani. Prema ovoj organizaciji, povećanje je uglavnom potaknuto većim vrijednostima palminog i repičinog, dok su kotacije za sojino i suncokretovo ulje pale. Naime, cijene palminog porasle su treći mjesec za redom dostigavši desetogodišnje maksimume, a potkrijepljene su snažnom globalnom potražnjom koja se poklopila sa zabrinutošću zbog manje potencijalne proizvodnje u Maleziji kojoj nedostaje radna snaga.

Globalne cijene uljane repice također su značajno porasle, potaknute dugotrajnom globalnom ograničenošću ponude. Nasuprot tome, one za sojino i suncokretovo pale su u rujnu, zbog neizvjesnosti u vezi s unošenjem sojinog ulja u industriju biodizela i perspektivama velikih globalnih zaliha u sezoni 2021/22.

Poskupjelo i mlijeko, šećer, ali i neke vrste mesa

Mlijeko je u rujnu koštalo 1,5 posto više u odnosu na kolovoz i skuplje je za 15,2 posto u odnosu na lani. Prošlog su mjeseca porasle međunarodne kotacije za sve mliječne proizvode predstavljene u indeksu, pri čemu naglo one za obrano mlijeko u prahu i maslac. U FAO-u ističu kako je to temljeno na solidnoj globalnoj uvoznoj potražnji usred ograničenih izvoznih mogućnosti, posebno iz Europe - zbog niskih zaliha i sezonskog pada proizvodnja mlijeka.

Ograničena proizvodnja te namirnice u ovoj ranoj fazi nove sezone u Oceaniji, zajedno s niskim zalihama, također je podigla svjetske cijene maslaca i  obranog mlijeka u prahu. U međuvremenu, cijene punomasnog u prahu i sira umjereno su porasle, zahvaljujući kombinaciji ograničene proizvodnje, niskih zaliha i stalne unutarnje potražnje u Europi.

Meso je koštalo isto kao i u kolovozu, ali je bilo 26,3 posto skuplje u odnosu na rujan u prošloj godini. Proteklog su se mjeseca povećale međunarodne kotacije za ovčje, a FAO navodi da su potaknute čvrstom globalnom potražnjom, dok su zalihe za izvoz ostale ograničene. Rast cijena goveđeg mesa također se nastavio, jer je ograničena dostupnost goveda za klanje u Oceaniji i Južnoj Americi opteretila globalne zalihe. Nasuprot tome, nakon što su uzastopno rasle devet mjeseci, kotacije za perad smanjene su zbog povećane globalne ponude, dok su svjetske cijene svinjskog mesa također opale zbog manje uvozne potražnje iz Kine i smanjene unutarnje potražnje, osobito u Europi.

Šećer je poskupio za 0,5 posto u odnosu na kolovoz i košta čak 53,5 posto više u odnosu na prošlogodišnji rujan. Zabrinutost zbog smanjene proizvodnje u Brazilu, najvećem svjetskom izvozniku šećera, zbog dugotrajnih sušnih vremenskih uvjeta i mrazeva, nastavili su podupirati rast svjetskih cijena. Osim toga, skuplji etanol potaknuo je sve veću upotrebu šećerne trske za njegovu proizvodnju u Brazilu. Međutim, pritisak na povećanje bio je ograničen usporavanjem globalne uvozne potražnje i dobrim uvjetima proizvodnje u ključnim zemljama izvoznicima, poput Indije i Tajlanda.


Tagovi

FAO Cijene hrane Indeks cijena Rujan Osnovne namirnice Skuplja hrana


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]