Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost u saobraćaju
  • 14.12.2018. 10:00

Blato na asfaltu ugrožava bezbednost - odgovornost na poljoprivrednicima, ali i vozačima

Tokom jesenjih radova u polju velike probleme vozačima pravi blato na putevima, koje ugrožava bezbednost saobraćaja. Iako su poljoprivrednici obavezni da ga očiste, stručnjaci za bezbednost saobraćaj opominju vozače da voze oprezno i vožnju prilagode uslovima na kolovozu.

Foto: Pixabay / betinasuarez
  • 234
  • 8
  • 0

Neminovnost na putevima u Sremu, tokom jesenjih radova u poljima je blato na putevima, koje zadaje probleme vozačima. Oni su često zbog toga prinuđeni na nagla kočenja i klizanja po kolovozu čime ugrožavaju svoju, ali i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. S druge strane, poljoprivrednici napominju da raditi moraju, dodajući da se trude da na njivu izlaze kada je zemlja bar donekle suva. 

Kako kaže ratar iz sela Maradik, u opštini Inđija, Tomica Vince a prenosi RTV, paori se trude da dođu u polje u kasnijim prepodnevnim satima, baš iz razloga da se zemlja malo prosuši da se ne bi iznosila na kolovoze. 

Stručnjaci za bezbednost saobraćaja ističu da je u slučaju pojave blata na saobraćajnicama neophodno prilagoditi vožnju situaciji na putu, držati veće rastojanje, te voziti bez gasa (kao i na ledu). Oni dodaju da je najvažnije da nema naglog kočenja i promene pravca kretanja.

Izvođači radova obavezni da očiste vozila pre izlaska na drum

Zakonski propisi predviđaju da je izvođač radova obavezan da od blata očisti i vozilo i put, ali i da za to obezbedi cisterne sa vodom. Rukovodilac Sektora za bezbednost saobraćaja u Inđiji, Đorđe Vranješ objašnjava da cisterne treba da obezbede oni koji vuku odgovarajući šut, tovare zemlju i tako dalje, dakle izvođači radova koji sprovode odgovarajuće projekte i realizuju investicije na području nekog mesta ili opštine. To mogu biti i vlasnici transportnih preduzeća, kao i druge firme čija vozila prevoze teret sa jednog mesta na drugo i čiji kamioni ili druga vozila nanose blato na put. 

Ipak, dok se zakonski propisi ne ispoštuju, trebalo bi poštovati preporuke saobraćajnih stručnjaka i voziti oprezno da bi se izbegle neželjene posledice.


Izvori

RTV


Tagovi

Blato Radovi Poljski radovi Saobraćaj Traktori Srem Tomica Vince Đorđe Vranješ Inđija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.