Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izobrazba odraslih
  • 26.05.2021. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Blažeković: Iznimno je važno da poljoprivrednici spoznaju važnost pravilne primjene pesticida

Pesticidi mogu biti opasni i štetni ako ih se ne primjenjuje na propisani način, kaže Dražen Blažeković, direktor DMD Naturalis d.o.o., čiji su ovlašteni predavači u sedam godina o održivoj primjeni educirali 30.000 polaznika.

Foto: Renata Prusina (ilustracija)
  • 2.396
  • 219
  • 0

Više od 1.000 organiziranih izobrazbi, 20.000 održanih sati, 30.000 završenih polaznika, te 50-ak angažirana predavača u sedam godina respektabilna je bilanca programa održive uporabe pesticida zagrebačke tvrtke DMD Naturalis d.o.o. koja je nedavno obilježila još jednu uspješnu godišnjicu rada. Povod je to za razgovor s direktorom tvrtke Draženom Blažekovićem koji nam je oslikao početke, ali i najavio buduće planove razvoja.

Trgovačko društvo DMD Naturalis d.o.o. je osnovano u travnju 2014. kao društvo s ograničenom odgovornošću s prvobitnom namjerom za usluge savjetovanja u poslovanju. Kako je došlo do zaokreta u obrazovanje odraslih? Otkud ideja?

Baš se nekako poklopilo da sam nedugo nakon registracije firme gledao emisiju "Plodovi zemlje" u kojoj se govorilo o Zakonu o održivoj upotrebi pesticida i primjeni europske Direktive 2009/128/EZ o utvrđivanju akcijskog okvira Zajednice za postizanje održive uporabe pesticida prema kojemu će svi poljoprivrednici biti obvezni pohađati izobrazbu o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida. Kako sam dijete poljoprivrednika, želio sam spojiti svoju struku – pravo, s poljoprivredom, te krenuo u iščitavanje zakonskih i podzakonskih propisa kojima je regulirana održiva upotreba pesticida a potom i u "potragu" za predavačima s kojima ću zajedno provoditi izobrazbu.

Predavači s andragoškim znanjem

Izobrazbe organizirate širom Lijepe naše i evo nakon sedam godina imate, kao smo već naveli, zavidne rezultate. Koja je formula uspjeha?

U najvećem ih broju slučajeva organiziramo u suradnji s jedinicama lokalne samouprave koje osiguravaju adekvatan prostor i obavještavaju svoje sumještane. No isto tako su nam se javljali i sami zainteresirani polaznici pozivajući nas da održimo obuku u njihovom mjestu za nekolicinu zainteresiranih poljoprivrednika. Možemo slobodno reći, na temelju anonimnih anketa koja ispunjavaju nakon svake izobrazbe, naši su polaznici zadovoljni s kvalitetom, a osobito sa stručnošću naših predavača.

Posebno bih istaknuo kako imamo potpisan ugovor o poslovnoj suradnji s 52 ovlaštena predavača održive upotrebe pesticida koji imaju andragoška znanja u obrazovanju odraslih. Naime, dobar dio naših predavača su srednjoškolski i sveučilišni profesori koji svoja znanja i iskustva svakodnevno prenose na svoje učenike i studente. Mi potičemo naše predavače na dodatna usavršavanja i znanstvena istraživanja te u nekima i aktivno sudjelujemo.

Program održive upotrebe pesticida ima tri različita modula - za profesionalne korisnike, distributere i savjetnike... za koji je bilo najviše interesa, kojih je polaznika bilo najviše?

Najviši interes je za modul za profesionalne korisnike i to kategorija OPG i drugi poljoprivrednici što čini 96 posto naših polaznika.

Skeptici na kraju najzadovoljniji obukom

Ova je zakonska obveza za poljoprivredne proizvođače svojedobno podigla puno prašine i nailazila na otpor dugogodišnjih poljoprivrednika, posebice agronoma... Kako ste se nosili s tim? 

Na početku svake grupe imamo određene skeptike koji sumnjaju u svrhu same izobrazbe, te nailazimo na određeni otpor. Budući da nam je vrlo važno da naši predavači imaju andragoška znanja u obrazovanju odraslih, te kada predavači krenu u aktivni dijalog s polaznicima taj otpor kod samih polaznika bude sve manji. Nerijetko nam se događaju situacije da upravo oni poljoprivrednici koji su na početku pružali najveći otpor, na kraju budu i najzadovoljniji sa samom izobrazbom, te dolaze do predavača i čestitaju im na načinu na koji su prilagodili njima. U tome trenutku mi kao ovlaštena institucija možemo biti zadovoljni, jer su ostvareni planirani ishodi učenja.

Valjalo je proslaviti 1.000 organiziranih izobrazbi (Foto: DMD Naturalis d.o.o.)

Podsjetimo, što zašto ova obuka i moraju li ju poljoprivrednici nakon određenog vremena ponoviti?

Izobrazba je obvezna, kako sam rekao, Zakonom o održivoj upotrebi pesticida koji primjenjuje europsku Direktivu 2009/128/EZ, za sve poljoprivrednike. Cilj ove obuke je osvijestiti polaznike na koji način će sigurno rukovati i pravilno primijeniti pesticide. Iznimno je važno da polaznici spoznaju opasnost pesticida odnosno koliko su oni opasni i štetni ako ih se ne primjenjuje na propisani način. Nakon odslušanog programa i položenog ispita polaznici su dužni u roku od pet godina pohađati dopunsku izobrazbu kako bi obnovili svoja znanja.

Bogata ponuda poljoprivrednih programa

No to nije jedini poljoprivredni program obrazovanja odraslih koji imate u ponudi?

Ubrzo smo uočili velike potrebe poljoprivrednika za ostalim osposobljavanjima pa već godinu dana nakon osnivanja tvrtke pokrećemo i Učilište DMD Naturalis - ustanovu za obrazovanje odraslih s naglaskom na obrazovanja u poljoprivredi. Tako se primjerice na našem Učilište provodi osposobljavanje za rukovatelja poljoprivrednim traktorom s radnim priključcima, za rukovatelja kombajnom, za rukovatelja viličarom, za rukovatelja bagerom, za rukovatelja motornom lančanom pilom, za rukovatelja trimerom, ali i za lovce i lovočuvare. 

Koji je trenutno najtraženiji program osposobljavanja a koji je za organizaciju najzahtjevniji (u smislu ima li i praktičnog dijela nastave ili samo teorijskog)?

Što se tiče ostalih programa osposobljavanja najtraženiji je za rukovatelja motornom lančanom pilom. Budući da veliki broj poljoprivrednika u svome svakodnevnom radu upotrebljava motornu pilu, ne čudi potražnja upravo za ovim osposobljavanjem. Organizacijski najzahtjevnije osposobljavanje je za lovca, zato je i ono među našim skupljim programima. Isto tako veliki broj poljoprivrednika, mahom mladih, žele postati lovci, tako da nemamo problem u pronalasku zainteresiranih polaznika.

Štitimo prirodu, štitimo sebe

Koliko je već polaznika prošlo kroz ove ostale programe?

Kroz ostale programe osposobljavanja prošlo je preko 12 tisuća polaznika. Rekao bih, bez lažne skromnosti, zadovoljnih polaznika, jer cilj osposobljavanja je da se ostvare zadani ishodi učenja. Opetovano ističem, ovdje je vrlo važno da predavači imaju andragoška znanja u obrazovanju odraslih.

Uvest će i nove programe ako se za to ukaže potreba (Foto: DMD Naturalis d.o.o.)

Neizostavno je i pitanje o planovima u daljnjem radu. Hoćete li uvoditi neke nove programe?

U trenutku kada se javi dovoljan broj polaznika koji su zainteresirani za neki drugi program koji mi trenutačno nemamo, onda ćemo krenuti s uvođenjem toga programa. Nije nam cilj imati stotine programa za koje nemamo godišnje barem 50 polaznika.

Spomenimo na kraju i slogan na naslovnici vaše web stranice: "Štitimo prirodu, štitimo sebe". 

Budući da sam odrastao na selu, u mirnom bilogorskom kraju okružen netaknutom prirodom, od samih početaka svoga odrastanja sam jeo zdravu domaću hranu. Što sam stariji to sam svjesniji, a pokušavam to primijeniti i na ostale dionike procesa, koliko je bitna zdrava prehrana u našem životu, a da bi istu mogli postići potrebno je da štitimo prirodu, jer štiteći prirodu na neki način štitimo i naše zdravlje, a onda posredno i nas same.

Zato je jako bitno sigurno rukovanje i pravilna primjena pesticida kako bi jeli kvalitetnu hranu kao i naša djeca i djeca naše djece, kaže na kraju Blažeković.


Tagovi

Dražen Blažeković DMD Naturalis Obrazovanje odraslih Održiva uporaba pesticida Rukovanje traktorom


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P