Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 04.12.2020. 18:30

Bodovna lista podložna promenama, isplata za mlade poljoprivrednike do kraja godine

Na pitanje čitalaca Agrokluba da li će mesto onih koji se nisu žalili na svoje mesto na bodovnoj listi po konkursu za mlade poljoprivrednike, biti ugroženo onima koji jesu, Uprava za agrarna plaćanja je odgovorila da je bodovna lista podložna promenama.

Foto: Bigstock/chalabala
  • 5.748
  • 573
  • 1

Na prošlogodišnjem konkursu za mlade poljoprivrednike stiglo je ukupno 5.591 prijava, a sredinom novembra ove godine Uprava za agrarna plaćanja istakla je bodovnu listu. Podnosilac prijave imao je 15 dana da uloži prigovor na svoje mesto na listi, a kako saznajemo iz Uprave do sada je upućeno 340 prigovora.

"Međutim, mali broj prigovora je osnovan, a samim tim i usvojen. Na primer, nismo mogli da usvojimo prigovor apsolventa Poljoprivrednog fakulteta i odobrimo mu dodatne bodove na visoku stručnu spremu, jer se boduje samo završeni stepen obrazovanja, što je u konkretnom slučaju srednja škola", navode iz Uprave za Agroklub.

Objavljena bodovna lista konkursa za mlade poljoprivrednike

Mladi proizvođači koji su konkurisali, bodovani su na osnovu kriterijuma određenih Pravilnikom o podsticajima programima za diversifikaciju dohotka i unapređenje kvaliteta života u ruralnim područjima kroz podršku mladim poljoprivrednicima, a na osnovu dokumentacije koju je svaki podnosilac zahteva dostavio. Ipak, pojedini čitaoci Agrokluba pitali su da li će mesto onih koji se nisu žalili, biti ugroženo onima koji jesu.

"Napominjemo da je bodovna lista koja je objavljena na sajtu UAP podložna promenama u skladu sa razmatranjem pristiglih prigovora od strane poljoprivrednika."

Isplata sredstava prema redosledu uredno podnetih zahteva 

Kako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ranije najavio, 2.500 prijavljenih dobiće sredstva opredeljena konkursom. S obzirom da je prijavljenih duplo više, iz UAP-a su nam objasnili da se sredstva mladim poljoprivrednicima isplaćuju prema redosledu uredno podnetih zahteva u skladu sa rang listom, dok se podnosioci zahteva koji nisu potpuni, obaveštavaju da urede i dopune svoj zahtev.

"Po razmatranju pristiglih dopuna neurednih zahteva, odrediće se broj odobrenih zahteva do utroška raspoloživih budžetskih sredstava", dodaju.

Isplata subvencija za mlade poljoprivrednike i dalje na čekanju

Upravo, konačna rang lista urednih prijava na konkurs biće istaknuta na zvaničnim internet stranicama Ministarstva poljoprivrede, po konačnosti odluka o prigovoru.

Obaveštenje poštom

Ponovo, kako je najavljivao resorni ministar da će željno iščekivana isplata po konkursu za mlade biti do Svetog Nikole, iz Uprave saznajemo da će sredstva biti realizovana do kraja godine za sve zahteve koji ispunjavaju uslove i koju su podneli dokumentaciju u skladu sa odredbama konkursa.

Oni podnosioci zahteva čija dokumentacija nije uredna, odnosno nije dostavljena u propisanoj fomi, a prema mestu na bodovnoj listi ulaze u administrativnu obradu i biće isplaćeni početkom naredne godine, odnosno po dostavljanju uredne dokumentacije određene pozivom za ispravku podneska.

Isplata sredstava za mlade poljoprivrednike do 19. decembra

"Interesovanje za ovu meru je u prethodnom konkursu prevazišlo očekivanja i bila nam je ideja da mladim poljoprivrednicima lično uručujemo rešenja kako bismo ih uputili u detalje realizacije investicije, zatim dali mogućnost da se zbog brže isplate odreknu prava na žalbu, ali i ohrabrili na dalji razvoj i ulaganja. Nažalost, trenutna epidemiološka situacija nam ne ide na ruku, te će zbog potrebe zaštite zdravlja korisnika, ali i zaposlenih u UAP, rešenja biti upućivana poštom", rekli su iz Uprave za agrarna plaćanja.


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Isplata Konkurs Uprava za agrarna plaćanja Ministarstvo poljoprivrede Rang lista Bodovna lista Žalbe


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.