Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 18.02.2015. 18:00

Bonus za najproduktivnije poljoprivrednike?

Ako želimo zadržati visoku razinu javnog financiranja u poljoprivredi, novac treba pametno iskoristiti. Udruga europskih proizvođača mehanizacije već je iznijela konkretne prijedloge.

Foto: depositphotos.com,
  • 1.191
  • 187
  • 0

Fleksibilnost i pojednostavljenje Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) na top listi su prioriteta EU politike. Posebno se to ističe u mjerama ozelenjavanja, ruralnog razvoja te sheme voća i povrća. Kako će se pokazati učinkovitost takve agrarne politike, i kakva predviđanja o ZPP-u imaju vodeći proizvođači poljoprivredne mehanizacije EU, pročitajte u narednom tekstu.

U pismu koje je primio od predsjednika komisije Jean-Claude Junckera, Phil Hogan, komisionar za poljoprivredu, dobio je odgovornost da osigura ideje kojima će komisijskih 315 milijardi eura osnažiti poljoprivredni sektor EU. Hogan se mora fokusirati na to da investicije u ruralni razvoj budu integrirane u poslove i rast, na nacionalnim i regionalnim razinama.

Reforma poljoprivrede na svjetskoj razini

Još jedan razlog zašto prijedlozi reforme trebaju tako dugo vremena prije integriranja u nove EU zakone i posljedično, u EU poljoprivrednu praksu, leži u velikim razmjerima ZPP-a i sveobuhvatnom dosegu i posljedicama koje nosi. Jednostavno, ZPP je kompleksna tvorevina, s mnogo uloženog javnog novca, gdje su vojske dionika u pitanju, a pod utjecajem je cijeli sektor poljoprivrede.

Stvari nisu lake kada se radi o otvorenoj diskusiji o tome gdje će sredstva ZPP ići nakon 2020. i kakvi će se kriteriji rabiti kako bi se pravilno usmjerila. "Vjerojatno najbolji pokušaj je započeti s pitanjem, što nam je reforma donijela? Jesu li njeni efekti u skladu s onim što smo namjeravali?", mišljenja su u Udruženju proizvođača poljoprivredne mehanizacije.

Kakve fundamentalne promjene se događaju danas u svijetu poljoprivrede, u EU i diljem svijeta - koje će buduća agrarna politika Unije uzeti u obzir?

Iako je prerano ustanoviti na koji način sadašnja ZPP reforma utječe na poljoprivredu, već je vrijeme za razmišljanje o temeljnim parametrima kojima bi se trebali voditi u budućnosti. "Fokus treba biti na rastu produktivnosti", smatraju vodeći proizvođači mehanizacije.

Održivost poljoprivrede je dugoročni fokus ZPP-a

"Produktivnost treba postati središnje svojstvo za procjenu zadnje ZPP reforme i motiv za razvijanje nove strategije za ZPP nakon 2020. Postoje brojni razlozi za to. Prvo, obnovljeni fokus na produktivnost je dobar način da se unaprijedi održivost i resursna učinkovitost u poljoprivredi", smatraju EU proizvođači mehanizacije.

Ubrzavanje produktivnosti ne znači ništa drugo nego dopustiti farmerima da narastu više s manje, tj. da proizvedu više hrane, hranjiva, vlakana i goriva, s manjom upotrebom resursa - vode, zemlje, energije, rada i drugih inputa. U ovom smislu, povećana produktivnost znači veliki skok naprijed u održivosti EU poljoprivrede.

Bonus za najproduktivnije farmere?

"U ovom kontekstu, novi koncept produktivnosti mogao bi biti ideja vodilja za budućnost. Farmeri koji uspiju povećati produktivnost, poštujući zahtjeve ZPP-a, mogli bi biti nagrađeni. Takav prioritetni bonus mogao bi se izračunati kroz kriterij Faktora produktivnosti (Total Factor Productivity, TFP) koji uključuje menadžment tla, vode i inputa. Naslanjajući se na osnovna plaćanja, bonus bi mogao biti dio obnovljene i modificirane sheme zelenog plaćanja", predlaže Dryancour.

Ulaganja u poslove u poljoprivredi - ZPP nakon 2020.

"Mogli bi predvidjeti značajan dio, i do 15 % sveukupnog budžeta ZPP za inovacije i razvoj agrara . Ulaganje u Istraživanje i razvoj donosi poslove u poljoprivredi sutrašnjice. Inovacije koje proizlaze iz takvih investicija podići će razinu iskoristivosti resursa koji su sve ograničeniji, ali će utjecati i na motivaciju mladih da ostanu na selu. Tu je i praktični razlog. To bi učinilo ZPP prihvatljivijom u očima javnosti.

Ako želimo zadržati visoku razinu javnog financiranja u poljoprivredi, novac treba pametno iskoristiti. Pod pretpostavkom da će budžet sljedeće reforme ZPP-a uključivati i oko 400 milijardi eura, 60 milijardi mogli bi se iskoristiti za rast i razvoj", smatra Gilles Dryancour. Hoće li se neki od ovih prijedloga prihvatiti u Europskoj komisiji, nije nam poznato. Koliko utjecaja će imati zagovaratelji ovakvog prijedloga u formiranju nove Zajedničke poljoprivredne poltiike, ovisit će o uspješnosti sadašnje - a tome ćemo i sami svjedočiti narednih nekoliko godina.

Foto: depositphotos.com, @fotokostic


Tagovi

ZPP Označavanje mesa Porijeklo mesa ECR Reforma standarda ZPP CAP James Holtum Phil Hogan Jean-Claude Juncker Poslovi Rast Razvoj Konjsko meso Cijena mlijeka Tržište mlijeka CEMA Mehanizacija Gilles Dryancour TTIP Resursi Prod


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."