Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija d.d.
  • 12.01.2018. 12:00

Borealis i dalje želi Petrokemiju, no ne i kredite

Dokapitalizacija Petrokemije i dalje je otvoreno pitanje.

Foto: petrokemija.hr
  • 470
  • 26
  • 0

Austrijski Borealis i dalje je zainteresiran za dokapitalizaciju Petrokemije. Međutim, uvjeti koje postavljaju nisu naišli na odobravanja u domaćem konzorciju, piše Poslovni. Kako neslužbeno doznaju, Borealisov temeljni uvjet za unošenje 140 milijuna kuna u Petrokemiju je da se prije dokapitalizacije posuši kratkoročni mosni kredit Erste banke te petogodišnji HBOR-ov kredit. Taj zahtjev, neslužbeno se kažu čuje iz Ministarstva državne imovine i CERP-a, ocijenjen je nerealnim u uvjetima kada je postupak restrukturiranja tvrtke pod monitoringom Europske komisije radi dodijeljenih državnih potpora.

Dodatno, navode i da u paketu za Petrokemiju Austrijanci traže da im se osigura kontrola nad proizvodnjom, te kontrola jedne trećine nabave plina za Petrokemiju. Odnosno zahtjevaju uvođenje novog dobavljača što nije naišlo na plodno tlo u tvrtki u kojoj glavnu riječ vode dva Petrokemijina opskrbljivača plinom PPD i Ina.

Podsjećamo, u Petrokemiji je početkom prosinca organizirano tradicionalno druženje s novinarima, a predsjednik Uprave Đuro Popijač rekao je da su cijelo ljeto pa do početka prosinca imali niz tvrtki koje su radile dubinsko snimanje, da su pred dogovorima i završetkom tih aktivnosti te će se na izvanrednoj skupštini izvršiti poziv na dokapitalizaciju, a nakon toga ide i završna faza samih aktivnosti i fizičke dokapitalizacije.

Dokapitalizacija Petrokemije doseći će razinu 450 milijuna kuna

"Još je puno posla pred nama i odluka koje mora donijeti i sam vlasnik i Vlada RH, ali i partneri za koje očekujemo da će biti dio naše uspješne priče budućnosti", rekao je tada Popijač. Dokapitalizacija, dodao je tad, je predviđena programom restrukturiranja u novcu. Predviđena razina dokapitalizacije je 450 milijuna kuna, oko 75% vlasništva koje planiraju da uđe u portfelj budućih privatnih investitora.

"Država će i dalje ostati na 25+1 posto vlasništva. Mi ćemo ići s otvorenim pozivom, ali u pregovorima se već sužava poznatiji krug budućih investitora", zaključio je tada Popijač.

Foto: petrokemija.hr


Izvori

poslovni.hr


Tagovi

Petrokemija Dokapitalizacija Borealis


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]