Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Belje
  • 28.04.2020. 17:20
  • Osječko-baranjska, Mitrovac

Bošnjaković: Hrvatska može proizvoditi dovoljne količine hrane

Premijeru i ministrici poljoprivrede predstavljen je proizvodni sustav Mitrovac u Belju temeljen na sinergijskoj povezanosti farme mliječnih krava, bioplinske elektrane i staklenika za proizvodnju rajčice.

Foto: Belje plus
  • 1.726
  • 1.026
  • 0

"S poljoprivrednim potencijalom kakav ima Belje, ali i cijela Slavonija i Baranja, Hrvatska može proizvoditi dovoljne količine hrane, prije svega za svoje potrebe, ali i za izvoz. Sustavno ulažemo u razvoj i jačanje vlastitih proizvodnih kapaciteta te kontinuirano proizvodimo domaću hranu koja dolazi s naših oranica i farmi.

Unatoč zahtjevnim okolnostima u kojima smo se našli, svi poljoprivredni radovi teku u skladu s planovima, a sve naše proizvodnje rade maksimalnim kapacitetima što najbolje pokazuju rezultati tvornica stočne hrane koje su u ožujku imale najveću mjesečnu proizvodnju u povijesti kompanije", rekao je Davor Bošnjaković, direktor Belja plus premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković.

Premijer i ministrica, naime, u sklopu su radnog posjeta Istočnoj Slavoniji, posjetili poljoprivredni kompleks Mitrovac u Belju, koji obuhvaća farmu mliječnih krava, bioplinsku elektranu i staklenik za proizvodnju rajčica.

Najveći poljoprivredno industrijski kompleks u Hrvatskoj

Vladinoj delegaciji, priopćeno je iz Belja, predstavljen je proizvodni sustav Mitrovac koji se temelji na sinergijskoj povezanosti farme mliječnih krava kapaciteta 2000 grla, bioplinske elektrane od 2MWh i staklenika od 4,5 ha. Bioplinska elektrana od dijela sirovine s farme proizvodi električnu i toplinsku energiju koja se u stakleniku koristi za cjelogodišnju proizvodnju rajčice.

Kako pojašnjavaju, kao najveći poljoprivredno industrijski kompleks u Hrvatskoj, imaju poljoprivrednu proizvodnju koja prati sve svjetske trendove i može proizvesti dovoljne količine domaće hrane. Obrađuje 20.000 hektara oranica i 650 hektara vinograda, proizvodi 35 milijuna litara mlijeka godišnje te 35 posto hrvatske proizvodnje svinja i 14 posto hrvatske proizvodnje junadi. 

"Mitrovac tako ilustrira i temeljne odrednice poslovanja Belja - proizvodnju domaće hrane, sljedivost Od polja do stola i održivost, koje su se u ovim izazovnim vremenima, pokazale izuzetno važnima za hrvatsko gospodarstvo", naglašavaju iz ove tvrtke.

Davor Bošnjaković: Svi hrvatski proizvođači osiguravaju tek 30% godišnjih potreba za rajčicom

I Vlado Čondić Galiničić, izvršni direktor za Poslovno područje Poljoprivreda u Fortenova grupi te ujedno predsjednik grupacije za poljoprivredu u Hrvatskoj gospodarskoj komori, naglasio je kako je korona kriza pokazala važnost domaće poljoprivredne proizvodnje i na nju povezane prehrambene industrije. 

"To se saznanje može iskoristiti za jačanje nacionalne poljoprivredne strategije i upravljanje resursima. Sad je potrebno ozbiljno se strukturno odrediti što želimo i možemo proizvoditi u idućem razdoblju odnosno odlučiti se za proizvode u kojima težimo samodostatnosti i u tom se smjeru razvijati. Kao država možemo proizvoditi dostatno mesa, mlijeka, žitarica… jer imamo dosta prostora, iskustva, povijesnih znanja i ljudi koji žele raditi“, rekao je Čondić Galiničić.

Prednost proizvodima domaćeg porijekla

Premijera i ministricu dočekao je i Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe koji je naglasio da je njihova odrednica razvijanje regionalne poljoprivredne i prehrambene proizvodnje domaćeg porijekla na svim tržištima na kojima radi. Da je riječ o domaćim proizvodima, naglasak se stavlja i u nabavci i prodaji. 

"Posebna prednost Fortenova grupe u tome je bila njezina regionalna rasprostranjenost i suradnja, jer su, unatoč globalnoj krizi, gospodarski tokovi unutar naše regije funkcionirali. Kompanije poput naše mogu predvoditi jačanje ponude domaćih proizvoda na domicilnom tržištu, ali i u izvozu. Posebno to vrijedi u poljoprivredi i proizvodnji hrane, jer za to imamo sve pretpostavke – naslijeđe, visoku kvalitetu proizvoda i potrošače koji su na takve proizvode navikli i visoko ih cijene.

Stoga u intenzivnijem razvoju domaće proizvodnje treba računati na još jaču domaću potrošnju, a to onda postaje i snažan doprinos očuvanju gospodarske aktivnosti i radnih mjesta u Hrvatskoj“, naglasio je Peruško, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Belje Mitrovac Poljoprivredni kompleks Vlada Andrej Plenković Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.