Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brati Ritoša
  • 02.05.2019. 12:00
  • Istarska, Pazin

Brati Ritoša: Visokokvalitetna zaštitna oprema čuva vaše zdravlje od kemikalija

Korištenje sredstava za zaštitu biljaka podrazumijeva i kemijski rizik za radnike koji sebe izlažu riziku od toksičnosti i ostalih opasnih svojstava sredstava za zaštitu biljaka. Tvrtka Brati Ritoša d.o.o. iz Pazina nudi velik izbor zaštitne opreme renomiranog brenda Salva kojom ćete se adekvatno zaštititi.

Foto: Brati Ritoša
  • 2.286
  • 214
  • 0

Vrijeme je zaštite vaših vrtova, voćnjaka, vinograda i drugih trajnih nasada sredstvima za zaštitu bilja. Koristite li pri tome adekvatnu zaštitnu opremu? Znate li koje su posljedice nenošenja iste za vaš organizam? Korištenje sredstava za zaštitu biljaka podrazumijeva i kemijski rizik za radnike koji sebe izlažu riziku od toksičnosti i ostalih opasnih svojstava sredstava za zaštitu biljaka. Štiteći svoje usjeve, jednako je bitno temeljito zaštititi i sebe osobnom zaštitnom opremom. Potrebne su adekvatne rukavice za zaštitu ruku te kombinezon kako bi zaštitili cijelu površinu kože od kemikalija.

Oprema mora biti prikladna za zaštitu dišnog sustava od svih para i štetnih plinova koji proizlaze iz rukovanja opasnim kemikalijama, mora biti pogodna za zaštitu očiju te otporna na prašinu. Prema čl. 20 Zakona o održivoj uporabi pesticida, korisnici pri tretiranju moraju koristiti odgovarajuća sredstva za osobnu zaštitu.

dc
Zaštitni kombinezon Salva Protect i rukavice Br Color

Zaštitite sebe i druge zaštitnom opremom Salva

Tvrtka Brati Ritoša d.o.o. sa sjedištem u Pazinu, uz najširi asortiman opreme za vrt i poljoprivredu, nudi i upravo spomenutu zaštitnu opremu Salva.

U njihovoj ponudi možete pronaći:

  • Zaštitne naočale koje štite oči od mogućih mehaničkih čestica, tekućine ili prašine te ostalih neželjenih predmeta. Poseban dizajn ventiliranog okvira omogućuje otpornost zaštitnih naočala na zamagljivanje i nesmetano obavljanje različitih djelatnosti. Dodatnu sigurnost pruža elastična protuklizna traka koja onemogućava naočalama da klize (EN 166:2002-04).
  • Rukavice Br Color od neoprena i prirodnog lateksa pružaju zaštitu ruku tijekom uobičajenih radnih djelatnosti u poljoprivredi i industriji, pri radu s kemikalijama i mikroorganizmima (kategorija III, EN 374-5:2016, EN 374-1:2016 (LKGI), EN 388:2016.
  • Zaštitne polumaske s ventilom Salva - pogodne za osnovnu zaštitu i korištenje na poslovima bojanja, lakiranja, prskanja i radu sa zaštitnim sredstvima u poljoprivredi (kategorija III, FFP2 NR D, EN 149:2001+A1:2009).
  • Zaštitni kombinezon Salva Protect za rad s kemikalijama, za zaštitu od prašine i ogrebotina te kao zaštita od lebdećih čestica pri prskanju u poljodjelstvu. Prednje otvaranje s patentnim zatvaračem, pokriveno samoljepljivim preklopom. S elastičnim manžetama, gležnjevima, kapuljačom i strukom (kategorija III, EN 13034:2005+A1:2009(TYPE 6), EN ISO 13982-1:2004+A1:2010(TYPE 5), EN 14605:2005+A1:2009(TYPE 4), EN 1703-2:2002 i EN 1149-5:2008).
  • Elipse sigurnosne polumaske s aktivnim ugljenom koje se primjenjuju sa setom od 2 filtra (lijevi i desni) za pružanje zaštite od specifičnih plinova, para i toksičnih praškastih čestica, prašine, magli i dimova svih vrsta, uključujući bakterije i viruse ukoliko je naznačeno na opisu filtra (kategorija III, EN 140:1998, EN 14387:2004+A1).
  • Elipse Integra (A1 P3 RD) sigurnosne polumaske s aktivnim ugljenom - atestirana polumaska sa zaštitom za oči prema europskim standardima EN140:1998, EN166:2001 (kategorija III). Elipse Integra polumaska za višekratnu uporabu također pruža zaštitu od specifičnih plinova, para i toksičnih praškastih čestica, uključujući bakterije i viruse ukoliko je naznačeno na opisu filtra.
dv
Zaštitna maska Salva i naočale

Koje su posljedice nenošenja adekvatne zaštitne opreme?

Korisnici su pri prskanju izloženi djelovanju aktivnih otrovnih kemikalija, tako da je tu moguće trovanje i različite nuspojave, kao što su povraćanje, osip i sl. Udisanjem vrlo sitne čestice ulaze i u pluća, ali se tamo vrlo mali broj zadržava, a većina ih izlazi s izdahnutim zrakom. Trovanje malim količinama pesticida može izazvati umor, glavobolju, vrtoglavicu, znojenje, slabljenje vida, grčeve, mučninu, dijareju i povraćanje.

Simptomi trovanja srednjim količinama su poremećaj rada srca, otežano disanje i kretanje, tremor mišića, pojačana salivacija, povraćanje. Trovanje velikom količinom pesticida može izazvati konvulzije, komu i smrt. Simptomi trovanja mogu se pokazati i malo kasnije, nakon već obavljenog posla s pesticidima.

Druga bitna posljedica nenošenja su i velike novčane kazne. Nošenje je regulirano Zakonom o održivoj uporabi pesticida.

Što znače kategorije I, II, III?

Osim funkcionalnosti, zaštitna odjeća bi trebala biti i ugodna za nošenje, napravljena od kvalitetnog materijala. Kategorije zaštite zaštitne opreme regulirane su Uredbom (EU) 2016/425 Europskog parlamenta i vijeća o osobnoj zaštitnoj opremi. Uredbom su određene kategorije zaštite (I, II, III); kategorija zaštite I pruža zaštitu od najmanjih opasnosti, kategorija zaštite II za zaštitu od rizika srednjeg intenziteta i kategorija III za zaštitu od teških i nepovratnih oštećenja.

Kako postupati sa zaštitnom opremom nakon korištenja?

Odjeća se može čuvati na suhom mjestu u originalnom pakiranju dalje od izvora topline. Odlaže se bez opasnosti po okoliš. Ograničenja za odlaganje isključivo su posljedica kontaminacije tijekom uporabe. U tom slučaju odjeća se odlaže u skladu s primjenjivim Zakonima i Propisima. Rok trajanja skladištenja je pet godina.

Što se tiče rukavica Br Color, po završetku uporabe prije skidanja rukavice oprati i izbjegavati dodir s kožom. Skinuti rukavice bez dodirivanja kožom, osušiti na suhom i zračnom mjestu te odložiti u original pakiranje do sljedeće upotrebe.

Masku morate čuvati zaštićenu od izravne sunčeve svjetlosti, daleko od izvora topline i u nekontaminiranom prostoru. Skladištenje u drukčijim uvjetima od preporučenih može poremetiti trajanje vrijednosti proizvoda. Filtre za masku morate čuvati u svježoj i suhoj atmosferi na temperaturi između -10°C i +40°C.

vd
Kompletna zaštitna oprema Salva je atestirana prema Europskim standardima i nosi oznaku CE.

Zaštitne polumaske su za jednokratnu upotrebu i za višekratnu upotrebu: ako se radi o maski za jednokratnu uporabu, nakon uporabe potrebno ju je zbrinuti na odgovarajući način.

Na svakom filtru su naznačeni mjesec i godina isteka. Nakon upotrebe filtri predstavljaju specijalni otpad. Osigurajte da se odbacuju na temelju filtrirane tvari (plinovi ili prašine) sukladno važećim normama o postupanju s otpadom.

Što se samog Salva Protect kombinezona tiče, poželjno je ne koristiti ga više puta.

Katalog zaštitne opreme pronađite u dokumentu ispod teksta, a više o tvrtki Brati Ritoša saznajte iz videopriloga:

Prije upotrebe svakako treba provjeriti da li je sva oprema neoštećena. Savjetuje se uvijek pročitati upute za uporabu koje se nalaze kod svakog proizvoda.

Više informacija pronađite u Brati Ritoša d.o.o., Šime Kurelića 20/3, 52000 Pazin i na web stranici www.ritosa.com


Dokumenti


Tagovi

Brati Ritoša Zaštitna oprema Maska Prskanje Zaštitno odijelo Rukavice Nuspojave

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]