Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brazil
  • 24.11.2022. 09:00

Brazil - zemlja fudbala, sambe, kafe, soje, ali i problema u poljoprivredi?

Prvi potivnik naših komšija, Srbije, na Svetskom prvenstvu bit će zemlja koja je jedan od najvećih proizvođača soje, kafe, pomorandži i drugih poljoprivrednih proizvoda na svijetu.

Foto: Ilustracija
  • 152
  • 22
  • 0

Brazil je najveća država Južne Amerike sa 8.516.000 kvadratnih kilometara, površine kao skoro 13 Balkanskih poluostrva i 96 puta veći od nama susjedne Srbije. Imaju oko 300 miliona hektara obradive zemlje, klimu pogodnu za poljoprivredu pa su zato u mogućnosti da proizvode gotovo sve.

Kao rezultat ranog naseljavanja, u jugoistočnom dijelu razvijena je najuspješnija i najprofitabilnija poljoprivredna proizvodnja u toj zemlji. Zajedno sa sjeveroistokom, značaj poljoprivrednih djelatnosti za razvoj regionalne privrede počeo je da raste od 19. vijeka sa širenjem plantaža kafe. U roku od nekoliko decenija, kafa je radikalno promijenila ekonomiju na regionalnom i nacionalnom nivou, zauzimajući mjesto glavnog izvoznog proizvoda. Početak uzgoja ove biljke bio je u Rio de Žaneiru, ali se epicentar ove ekonomije preselio u Sao Paolo, koji je iz skromnog provincijskog grada izrastao u metropolu. Iz Sao Paola, plantaže kafe su se širile u državu Minas Žerais, koja je poznata po čuvenoj Arabici i državi Espirito Santo.

U 20. vijeku, prisustvo plantaža ove kulture u Sao Paolu su se smanjile, a za to vrijeme druge dvije oblasti su preuzele poziciju najvećeg proizvođača. Plantaže kafe su zamijenili usjevi šećerne trske i pomorandže.

Pola tima je iz Sao Paola, slučajno?

Švedski reprezentativac Zlatan Ibrahimović je, upoređujući se sa norveškim kolegom, jednom prilikom izjavio: "Ono što Džon Kerju uradi sa loptom, ja ću sa narandžom". Da li slučajno ili ne, ali baš to loptasto voće pored šećerne trske ima najveću bruto proizvodnu vrijednost u Sao Paolu, gdje su rođeni svi tehnički potkovani "kreativci" njihovog fudbalskog tima, kao što su Nejmar, Antoni, Rodrigo, Martineli, Žesus. Ne treba puno da budete maštoviti da zamislite kako ovi igrači "pimpuju" narandže na istoku Brazila, dok ih iz iste regije Kazemiro, Fabinjo, Markinjos i Eder MiIitao pokušavaju spriječiti u tome.

Proizvodna vrijednost narandže i šećerne trske prije samo četiri godine iznosila je 10,1 milijardu dolara. Sao Paolo je činio 41,86 posto vrijednosti nacionalne proizvodnje trske i 65,1 posto usjeva narandže.

Što se tiče stočarstva, ova regija čini oko 11 posto od ukupno proizvodnje, a istakli su se sektori proizvodnje goveda (2,5 milijardi dolara) i piletine (1,8 milijardi dolara). Ova država je bila odgovorna i za skoro trećinu nacionalne proizvodnje jaja.

Problemi na jugoistoku

Od oko 892.000 poljoprivrednih gazdinstava u jugoistočnom dijelu Brazila, skoro polovina (423.000) se ne pridržava nikakvih mjera za poboljšanje proizvodnje, kao što je recimo plodored ili primjena đubriva. Još jedan pokazatelj relativne tehnološke zaostalosti predstavlja broj poljoprivrednih objekata namijenjenih za skladištenje. Što se tiče dostupnosti i mehanizacije, od ukupnog broja gazdinstava, samo 17 posto ima najmanje jedan traktor.

Poljoprivreda Brazila je nedovoljno mehanizovana (Foto: Depositphotos/Naypong)

Pored problema vezanih za ekološke uticaje, postoji i oni koji sprječavaju dalji razvoj poljoprivrede u ovoj zemlji. Ozbiljna prepreka je trošak transporta robe. Teretni transport je u kritičnom stanju i na dugi rok je neodrživ, a stručnjaci ističu da su za poljoprivredu najpogodniji plovni putevi i željeznički saobraćaj. No, samo se 35 posto plovnih puteva efikasno koristi za transport zbog nedostatka intervencija na rijekama, a oko 30 posto glavnih puteva u ovom dijelu zemlje je ocijenjeno da je u lošem stanju.

Kada bi se ovi negativni činioci u poljoprivredi, uz korištenje tehnologije za povećanje prinosa, sveli na minimum, po mnogim stručnjacima ne bi bilo potrebe da se spaljuje i krči amazonska prašuma, što je slučaj i još jedan veliki problem te države.

Amazon ne smije da se mijenja za hamburgere

Porast u produktivnosti bi bio veoma značajan, jer Brazil i dalje koristi samo 30 posto ukupne površine zemlje za poljoprivredu. Dolaskom Žaira Bolsonara na mjesto predsjednika 2019. godine, primjena strogih brazilskih zakona o zaštiti životne sredine je drastično smanjena i Amazon je izgubio veliko šumsko područje, površinski veličine Belgije. Sve u svemu, poljoprivredna proizvodnja je u tom dijelu u stalnom porastu.

Amazon je izgubio veliko šumsko područje (Foto: Depositphotos/gustavofrazao).

Prema posljednjem popisu, otkriveno je da je taj region dom za 30 posto stoke u zemlji i da 42 posto brazilske soje dolazi iz njega. Ima poljoprivrede koja je legalna, ali značajni dio se odvija na nelegalno posječenom zemljištu. 

Koliko je stočarstvo bitno i zastupljeno, govori podatak da imaju preko 200 miliona grla stoke, a u Maranjau i festival u koji upravo oslikava tu činjenicu. Bumba-meu-boi je trodnevni festival, jedan od najvećih na svijetu, drugi poslije karnevala u Riu, ali nije toliko poznat van granica Amazona. Ima mnogo verzija priča koje ga prate, a zasnovan je na legendi o volu koji je uginuo i kasnije vaskrsao. 

Soja, kukuruz i pamuk iz Matopibe

Matopiba je važna poljoprivredna oblast u Brazilu koja obuhvata regije Maranjao, Tokantins, Piaui i Bahiu. Oblast ima dobre geografske uslove za uzgoj žitarica i posjeduje relativno jeftinu zemlju. Motopiba čini skoro 10 posto proizvodnje žitarica u zemlji, a tri glavna proizvoda iz ove oblasti su soja, kukuruz i pamuk. U posljednjih 40 godina površine pašnjaka se konstantno smanjuju.

Soja, kukuruz i pamuk su glavni proizvodi ove oblasti (Foto: Depositphotos/alfibeiro).

Ove zemlje zahvata oblast "Cerrado", ali pošto ona čini punih 21 posto ukupne kopnene površine Brazila, zahvata i zemlje Mato Groso i Minas Žerais. "Cerrado" je ogromna ekoregija tropske savane, a uključuje i močvarna područja i galerijske šume. To je najveći tip staništa u Brazilu poslije amazonske prašume. Karakteriše je ogroman raspon biljnih i životinjskih vrsta, a Svjetski fond za prirodu ga je proglasio biološki najbogatijom savanom na svijetu sa oko 10.000 biljnih vrsta i 10 endemskih vrsta ptica. Također, postoji i 200 vrsta sisara, od kojih je 14 endemskih.

Mnogo od novih farmera u regionu Motopiba dolazi iz Južnog Brazila, donoseći kapital i znanje o obradi zemlje. Zato nove farme u regionu obično prvih godina imaju niske prinose, ali kasnije ostvaruju i neke od najvećih u zemlji, nakon što zemljište nekoliko godina tretiraju đubrivom, krečom ili slično. Proizvodnja im se sastoji od rotiranja soje, kukuruza i pamuka. Kada se obezbijedi i navodnjavanje, u zapadnoj Bahiji soja bude prva zasađena kultura, pa je slijede kukuruz ili pamuk.

Koliko je soja u Mato Grosou zastupljena govori i činjenica, da je ta oblast zasebna država, bila bi treći proizvođač soje na svijetu, iza samog Brazila i SAD-a.

"Žitnica Brazila"

Na samom jugu Južne Amerike, u oblasti umjerene klime, nalazi se država Rio Grande, poznatija kao "žitnica Brazila". Veliki dio brazilske riže se uzgaja na poplavnoj ravnici rijeka Jakui i Takari. U ovoj "ratarskoj" oblasti na sjeveru te države, na visoravni Parana se uzgajaju i pšenica i kukuruz, a od ostalih usjeva su zastupljeni i grožđe i duhan.

Na južnim ravnicama su ogromni pašnjaci, pa je ova regija poznata i po stočarstvu. Stada goveda i ovaca čuvaju gaučosi, pastiri Lanosa, čije se životinje hrane preko ogromnih neobrađenih pašnjaka. U ravnici se uzgajaju i svinje. Zvijezda Barselone Raphinha je iz ove oblasti i kada god primi loptu i krene u trk po desnom krilu, možete da zamislite kako je to isto radio kao klinac po širokim prerijama s visokom travom u okolini Rio Grandea.

Fudbalska nacija

Brazil - zemlja fudbala, kafe i sambe, večeras će se sastati sa timom Srbije u okviru grupe G na Svjetskom prvenstvu. Njihov nacionalni tim jedini nije propustio ni jedno Svjetsko prvenstvo, a da se našalimo, skoro da se isto to može reći i za najtrofejnijeg igrača na svijetu Dani Alvesa, koji i u ulasku u svoju petu deceniju, nastupa u žuto-plavom dresu. Večeras se selektor Adenor Leonardo Tite sastaje sa Draganom Stojkovićem i nadamo se će Piksi pronaći pravo rješenje za naše istočne komšije, kao protiv Vaskeza 1990. u petercu Španije.

Izvor za naslovnu fotografiju: Depositphotos/es@neopix.com.br/moviafilmes Bigstockphoto/Ines-la-luz


Povezana biljna vrsta

Pamuk

Pamuk

Sinonim: - | Engleski naziv: Cotton | Latinski naziv: Gossypium spp.

Pamuk potječe iz područja Indokine, ekvatorijalnog dijela Afrike, Perua i Meksika. Zauzima prvo mjesto među kulturama za proizvodnju vlakna. Vlakno se formira na sjemenu. Dugo... Više [+]

Tagovi

Brazil Poljoprivreda u Brazilu Kafa Proizvodnja soje Pamuk Stočarstvo Brazila Amazonija Matopiba Žitnica Brazila Fudbal


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete