Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjska kuga
  • 19.08.2019. 13:00

Broj svinja u Kini smanjen za trećinu usled afričke kuge

Sve veći nedostatak svinja uticao je da cene mesa u Kini budu iznad rekordnih iz 2016. godine, a nacionalni prosek ove nedelje iznosio je 23,49 juana (3,34 USD ili 355 dinara) po kilogramu.

Foto: Bigstockphotogrigorenko
  • 121
  • 4
  • 0

Kineski fond svinja smanjio se za 32,2% u julu u odnosu na isti mesec pre godinu dana, saopštilo je u četvrtak ministarstvo poljoprivrede pošto se afrička svinjska kuga i dalje širi zemljom.

Mere opreza vezane za afričku svinjsku kugu

Ministarstvo je takođe saopštilo da je broj krmača smanjen za 31,9 odsto u julu, godinu dana nakon što je ova zemlja zabeležila prvi slučaj izbijanje bolesti, koja je pogubna za svinje, ali ne nanosi štetu ljudima. Svinjska kuga teško je pogodila svetsku proizvodnju svinjskog mesa, usporavajući na taj način ovaj značajni sektor agrobiznisa i preoblikujući globalnu trgovinu mesom. Pad svinjskog fonda prošlog meseca znatno je veći nego u junu, prema statističkim podacima, kada je broj svinja smanjen za 25,8%, a broj krmača za 26,7%.

Veći pad svinjskog fonda u drugoj polovini godine

Procene industrije ukazuju da se svinjski fond može smanjiti i mnogo više, a neke procene kažu da će smanjenje ići i do 50 odsto i to u drugoj polovini ove godine, navodi Reuters.

Da li afrička kuga svinja može uticati na izvoz svinjetine u Kinu?

Ovaj pad dodatno će uticati na potražnju soje, koja je već pod pritiskom.  Sve veći nedostatak svinja uticao je da cene mesa u Kini budu iznad rekordnih iz 2016. godine, a nacionalni prosek ove nedelje iznosio je 23,49 juana (3,34 USD ili 355 dinara) po kilogramu. Analitičari takođe očekuju da će cene svinjskog mesa u narednim mesecima nadmašiti rekordni nivo.


Izvori

Reuters


Tagovi

Svinjski fond Cene svinjskog mesa Svinjska kuga Kineska svinjetina Nedostatak svinja Potražnja soje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.